Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Hyytävä jakso edessä: Alkuviikolla näille alueille 5–25 senttimetriä lunta – viima purevoittaa pakkasta jopa 10 asteella
  Uutiset |

  Hyytävä jakso edessä: Alkuviikolla näille alueille 5–25 senttimetriä lunta – viima purevoittaa pakkasta jopa 10 asteella

  Pöllyävä lumi voi heikentää näkyvyyttä merkittävästi.
  Pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä liikenteessä lähipäivinä osassa maata. Arkistokuva: Sirpa Jyske

  Viikosta on tulossa kylmä. Lunta tulee alkuviikolla etenkin maan itäpuoliskolla paikoin jopa 15–25 senttimetriä, myös etelän itäosassa. Tuuli purevoittaa pakkasta reilusti tällä viikolla.

  Marraskuu päättyy ja joulukuu alkaa tänä vuonna talvisessa säässä. Kylmä tuuli käy alkuviikolla pohjoisesta.

  – Edessä on erittäin kylmä ja talvinen viikko. Pohjoisessa on pakkasta roimasti, etelässäkin pysytään pakkasella. Lumisateitakin on liikkeellä. Tuuli voimistuu matalapaineiden yhteydessä. Lumi on pakkassään takia kevyttä ja helposti tuulen pöllyttämää, joten se heikentää näkyvyyttä liikenteessä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tuuli purevoittaa pakkasta ja saa sään tuntumaan selvästi mittarissa näkyviä pakkaslukemia kylmemmältä.

  – Monin paikoin niin sanottu “tuntuu kuin” -lämpötila on 5–10 astetta mittarilukemaa kylmempi. Esimerkiksi 10 pakkasasteen vaiheilla olevat lämpötilat tuntuvat kohtalaisessakin tuulessa jopa lähemmäs 20 pakkasasteelta, Jenna Salminen sanoo.

  Tuuli vaikuttaa merkittävästi pakkasen purevuuteen. Jos pakkasta on 10 astetta ja tuulen nopeus 12 m/s, iholla tuntuu kuin pakkasta olisikin tuplaten enemmän eli 20 astetta.
  Tuuli vaikuttaa merkittävästi pakkasen purevuuteen. Jos pakkasta on 10 astetta ja tuulen nopeus 12 m/s, iholla tuntuu kuin pakkasta olisi 20 astetta.

  Jopa yli 20 senttimetriä lunta alkuviikolla

  Yleiskuvaltaan viikko on melko pilvinen. Ajoittain tulee lumisateita, paikoin kuitenkin aurinkoakin näkyy.

  Maanantaina Suomenlahdella on ollut liikkeellä lumikuuroja. Lumikuurot ovat yltäneet mantereelle asti siellä täällä etelässä. Toinen lumikuurotilanne on maanantaina ollut Perämerellä, missä lumikuurot ovat päässeet etenemään pidemmälle sisämaahan Länsi- ja Pohjois-Lappiin asti.

  Laajempia lumisateita on tulossa etelästä.

  – Jo myöhään maanantaina illalla lumisateet kurkottavat Suomeen etelän suunnalta ja tulevat liikkumaan itäpainotteisesti Suomen yli alkuviikon mittaan. Etelän itäpuoliskollakin voi tulla runsaampaakin lumisadetta lähipäivinä, Jenna Salminen ennustaa.

  Katso videolta alkuviikon lumisateiden ennuste!

  Tiistaina aamulla lumisateet ovat levittäytyneet jo laajalti maan itäosaan. Tiistaipäivän aikana lumisateet heikkenevät hieman ja etenevät maan pohjoisosaan Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle, hajanaisia lumisateita tulee myös Lapissa.

  Keskiviikoksi idästä saapuu lisää lumisateita etenkin pohjoiseen.

  – Alkuviikon reilummista lumisateista maanantaista keskiviikkoon suurimmat lumikertymät tulevat olemaan 15–25 senttimetriä osassa itäistä Suomea sekä paikoin etelän itäosassa. Tuuli voi kinostaa lunta ja paikoin puhaltaa lunta pois, Jenna Salminen sanoo.

  Esimerkiksi pääkaupunkiseudun alkuviikon lumisateiden tilanne on vielä epävarma. Pääkaupunkiseutu on tämän hetken ennusteen mukaan sadealueen rajamailla.

  – Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun alkuviikon ennusteessa lumikertymä on muutaman senttimetrin luokkaa, idempänä Sipoon suunnalla lähemmäs viisi senttimetriä. Tähän voi kuitenkin vaikuttaa vielä sadealueen reunan lopullinen sijainti. Voi olla, että pääkaupunkiseudun sateet jäävät kevyeen lumisateeseen tai sitten runsaamman sateen alue voi vielä yltää lännemmäs ja tuoda lunta useamman senttimetrin ennustettua enemmän. Myös rannikon vaikutus voi sakeuttaa etelärannikon lumisadetta ja tuoda ennustettua enemmän lunta, Jenna Salminen pohtii.

  Alkuviikolla lumisateen alue saapuu Suomeen etelästä. Sateet painottuvat itään, mutta lunta kertyy idän lisäksi myös muualla maassa.
  Alkuviikolla lumisateen alue saapuu Suomeen etelästä. Sateet painottuvat itään, mutta lunta kertyy idän lisäksi myös muualla maassa. Kuva: Foreca

  Viikon keskivaiheilla maan etelä- ja keskiosassa on melko poutaista, mutta pilvistä, paikoin voi tulla hajanaisia lumisateita.

  Viikon mittaan merialueilla kehittyy lumikuuroja, jotka voivat tuulen suunnasta riippuen päästä yltämään rannikkoalueille. Esimerkiksi tiistain ja keskiviikon aikana lumikuuronauhoja syntyy läntiselle merialueelle ja torstaina Suomenlahdelle.

  Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina ja perjantaina jonkin verran lumisateita on liikkeellä etenkin pohjoisessa. Viikonloppunakin tulee paikoin lumisateita.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Lunta on jo laajalti lähes koko maassa. Lumettomia alueita on lähinnä eteläisessä ja läntisessä Suomessa sekä Ahvenanmaalla ja saaristossa.

  – Etelässä on vielä lumettomia alueita, joista itäiset alueet ovat nyt saamassa lumipeitteen. Lännen osalta odotellaan viikon mittaan läntisillä merialueilla syntyviä lumikuuroja, jotka voivat tuoda lunta myös lännen lumettomaksi jääneille alueille.

  Suurin lumensyvyys Suomessa maanantaina aamulla mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 53 senttimetriä.

  Katso lumitilanne Forecan sivuilta!

  Pakkasta edelleen jopa 30 astetta

  Viikon pakkaslukemat riippuvat pilvisyydestä. Selkeillä alueilla pakkanen pääsee kiristymään entisestään.

  Tiistaina päivällä etelässä ollaan enimmäkseen viiden pakkasasteen puolin ja toisin ja maan keskiosassa 10–15 pakkasasteen puolin ja toisin. Pohjoisessa on laajalti 10–25 pakkasastetta.

  Keskiviikkona sää kylmenee hieman etelässä, pohjoisessa pakkanen puolestaan hieman hellittää lumisateiden yhteydessä keskiviikkona ja torstaina.

  Öisin pakkaset kiristyvät aukkoilevan pilvisyyden alueilla. Pohjoisessa on selkeinä öinä jopa 20–30 pakkasastetta, paikoin yli 30 asteen pakkaslukemiakin. Maan keskiosassa on viikon mittaan odotettavissa paikoin jopa 20–25 pakkasastetta öisin. Etelässäkin voidaan käydä yli 15 asteen pakkaslukemissa viikon aikana.

  Lunta ja kovaa pakkasta Karigasniemellä.
  Lunta ja kovaa pakkasta Karigasniemellä. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 28.11.2021

  Viime lauantaina illalla Suomessa mitattiin talven tähän asti kylmin lämpötila, kun Utsjoella Kevon Kevojärven havaintoasemalla oli jo −34,0 astetta. Viimeksi marraskuussa on ollut näin kylmää vuonna 2010, kun Utsjoella samalla havaintoasemalla oli 26.–27. marraskuuta sama lukema, −34,0 astetta. Ruotsissa Nikkaluoktan havaintopaikalla oli sunnuntaina −37,4 astetta.

  Tämän hetken ennusteen mukaan kylmä ilma pysyttelee Suomessa koko viikon.

  – Jonkin verran on viitteitä jopa kylmenevästä säästä. Joidenkin ennustemallien mukaan eteläänkin olisi tulossa ensi viikolla jopa yli 20 pakkasasteen lukemia, joissain ennustemalleissa kaikkein kylmin ilma olisi kuitenkin väistymässä osasta maata. Ensi viikon ennuste on siis vielä epävarma, toteaa Jenna Salminen.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste ennakoi käänteitä joulukuulle: Kylmä alku – mutta mitä tapahtuu joulun lähestyessä?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 30.11.2021 klo 10.02

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat