Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste ennakoi käänteitä joulukuulle: Kylmä alku – mutta…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste ennakoi käänteitä joulukuulle: Kylmä alku – mutta mitä tapahtuu joulun lähestyessä?

Lumisadetta ja valoja.
Marras–joulukuun vaihteen viikolle ennustetaan pakkasia. Sateet tulevat etelässäkin lumena. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Tuore kuukausiennuste näyttää, että marras–joulukuun vaihteen viikko on selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, mutta joulukuun loppupuoliskolla olisi laajalti keskimääräistä lauhempaa. Mitä ennuste toteutuessaan voisi tarkoittaa?

Pohjoisessa 22. marraskuuta alkanut viikko oli kylmä, etelässä sää vaihteli vielä talvisen ja lauhemman sään välillä. Nyt etelässäkin on alkanut kylmä ja talvinen jakso.

Marras–joulukuun vaihteen viikko: Pakkasta ja lumisateita, 3–6 astetta keskimääräistä kylmempää

Marraskuun 29. päivä alkava viikko näyttää talviselta. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 25. marraskuuta julkaistun kuukausiennusteen mukaan marras–joulukuun vaihteen viikon keskilämpötila on Suomessa peräti 3–6 astetta keskimääräistä kylmempi.

– Edessä on laajalti kylmä ja talvinen pakkasviikko. Sää on etenkin alkuviikosta matalapainevoittoista – viikon sateet tulevat pitkälti lumena. Jos plusasteita jossain on, niin vain pienillä alueilla meren läheisyydessä, todennäköisemmin saaristossa. Matalapaineiden reitit painottuvat ainakin alkuun Suomen päälle ja Suomen eteläpuolelle. Loppuviikon osalta ennusteissa on vielä erilaisia vaihtoehtoja, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Etelässä pakkaset vaihtelevat pikkupakkasesta 10–15 asteen pakkasiin, selkeillä alueilla mahdollisesti yli 15 asteen pakkaslukemiinkin.

Maan keskivaiheilla hätyytellään kylmimmillään 20 pakkasasteen lukemia erityisesti selkeillä alueilla. Pohjoisessa pakkasta voi olla edelleen 20–30 astetta, paikallisesti voi olla kylmempääkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Marraskuun 29. päivä alkavan viikon alussa Suomessa vallitsee pohjoisenpuoleinen kylmä viima.

Viikon sademäärät ovat laajalti ajankohdalle tyypillisiä, osassa maata hieman keskimääräistä pienempiä.

Itsenäisyyspäiväviikko: Muutosta jo edessä?

Joulukuun 6. päivä alkavalla viikolla ennusteissa on vielä eroja, jatkuuko talvinen sää vai lauhtuuko jo.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennusteen mukaan edessä olisi muutos. Viikon keskilämpötila on ennusteessa 6. joulukuuta alkavalla viikolla Suomessa ajankohdan keskimääräisissä lukemissa.

– Matalapaineet saattavat tässä vaiheessa jo mahdollisesti kuljettaa Suomeen lauhempaa ilmaa. Tämä tarkoittaisi, että plusasteita voisi olla tulossa maan eteläosaan, mahdollisesti siis myös vesi- ja räntäsateita. Toinen, GFS-ennustemalli kuitenkin pitää yllä mahdollisuutta, että talvinen sää jatkuisi korkeapaineen kera, Jenna Salminen sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää osaan maata hieman tavanomaista sateisempaa viikkoa.

Mahdollinen lauhtuminen tuo liukasta ajokeliä. Myös jäätävät sateet voisivat olla mahdollisia.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat itsenäisyyspäivän tienoilla maan eteläosassa laajalti 0–4 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on enimmäkseen −2 ja +2 asteen välillä ja pohjoisessa yleisesti 0–6 pakkasastetta.

Joulukuun loppupuoliskolla ennusteessa keskimääräistä lämpimämpää

Joulukuun 13. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on tämän hetken kuukausiennusteen mukaan Suomessa jo laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa lähellä keskimääräistä.

– Kuukausiennuste näyttää tässä vaiheessa viitteitä länsivirtauksesta. Vaikuttaa siltä, että matalapaineita tulee yltämään Suomeen. Vahvistuvassa länsivirtauksessa tulisi enemmän vaihtelua – mitä todennäköisemmin ajoittain lauhempaa ja ajoittain kylmempää ilmaa näiden matalapaineiden tuomana.

Viikko on kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä sateisempi.

– Etelässä muutamankin asteen keskimääräistä korkeammat lämpötilat saattavat tarkoittaa, että ollaan vähintäänkin päivisin vähän plussan puolella. Tällöin sateet olisivat siis päivisin vettä tai räntää. Pohjoisessa sateet pysyvät todennäköisemmin lumena, Jenna Salminen pohtii.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.

Miltä näyttää jouluviikko?

Jouluviikko eli 20. joulukuuta alkava viikko vaikuttaa tämän hetken kuukausiennusteessa lämpötilapoikkeamien osalta melko samanlaiselta kuin sitä edeltävä viikkokin. Viikon keskilämpötila olisi edelleen laajalti 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi, Lapissa oltaisiin yhä keskimääräisen tienoilla.

Suomen osalta kuukausiennusteessa on jouluviikolle ajankohdalle tyypillisiä sademääriä, Suomen ympäristössä on puolestaan merkkejä tavanomaista sateisemmasta viikosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Jouluviikkoon on vielä sen verran pitkä aika, että ennusteet voivat muuttua. Tällä hetkellä ennuste viittaa kuitenkin edelleen länsivirtaukseen. Näillä ennusteilla jouluviikko voisi sisältää myös plussan puolella käyviä lämpötiloja, joka tarkoittaa myös vesisateiden mahdollisuutta. Mutta ei tässä vielä ole menetetty lumisen joulun mahdollisuutta. Kuukausiennuste pitää sisällään koko viikon tiedon, mutta viikon sisälle mahtuu usein monenlaisia tilanteita. Jouluunkin voi siis yhä osua ihan talvista säätä, Jenna Salminen toteaa.

Lue myös: Joulun sää Suomessa tilastojen valossa

Valkea joulu tilastoissa 1991–2020
Valkean joulun esiintyvyys pitkän ajan tilastoissa 1991–2020.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan jouluaaton ylimmät lämpötilat ovat laajalti maan etelä- ja länsiosassa nollan tienoilla tai hieman plussan puolella, muualla maassa pakkasella. Öisin koko maassa ollaan joulun aikaan keskimäärin pakkasasteilla.

Myös vuodenvaihteen viikolle kuukausiennuste näyttää tällä hetkellä osaan maata keskimääräistä lämpimämpää viikkoa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 28.11.2021 klo 21.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat