Sääuutiset ja blogi> Kevätlämpö vaihtuu pian jopa rännäksi ja lumeksi – meteorologi väläyttää…
Uutiset |

Kevätlämpö vaihtuu pian jopa rännäksi ja lumeksi – meteorologi väläyttää viikonlopuksi “yllärilukemia” ja ukkosia

Aurinkoa ja lumisateita.
Laajalti aurinkoinen sää vaihtuu viikon mittaan pilvisempään säähän sekä vesi-, räntä- ja lumisateisiin. Kuvat: Matti Hietala, Vaasa, 15.4.2021 ja Maarit Siitonen, Jyväskylä, 31.3.2020

Viikon sää on vaihtelevaa. Alkuviikko on vielä poutainen ja lämmin, mutta muutosta odotellaan keskiviikkona. Sää viilenee alkuviikon lukemista ja muuttuu sateisemmaksi, osassa maata sateet ovat ajoittain räntää ja lunta. Viikonloppunakin on tulossa runsaita sateita, mutta itäiseen Suomeen voi yltää jopa kesäisiä lukemia ja ukkosia.

Korkeapaine on tuonut viime päivinä Suomeen lämmintä ja aurinkoista säätä. Viikonloppuna mitattiin jo 18 asteen lämpötiloja ja samaan on ylletty maanantaina.

– Lämpö kulminoituu tällä erää maanantaina, viikon puolivälin tienoilla sää viilenee ja muuttuu sateisemmaksi. Viikonlopun ennusteissa näkyy runsaiden sateiden lisäksi kuitenkin ensimmäinen kunnon kesäelementti, tosin vain itäisessä Suomessa, missä voi tulla ukkosia ja olla jopa lähes 20 asteen lämpötiloja, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Lue myös: Kevään korkein lukema tähän mennessä +18,0 astetta

Alkuviikolla vielä aurinkoa

Maanantain lämpötilat ovat olleet suuressa osassa maata 10–15 asteessa, paikoin voidaan päästä jopa 16–19 asteen lukemiin. Eteläisellä rannikolla merituuli kuitenkin viilentää säätä.

– Lapissakin on paikoin 14–15 asteen lukemia. Tähän aikaan vuodesta 15 asteen lämpötilat Lapissa ovat harvinaisia, Markus Mäntykannas sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaiseksi yöksi lämpötilat laskevat reilusti.

– Aika hurja kontrasti on tulossa. Keski- ja Pohjois-Suomessa on ensi yönä pakkasta, paikoin etelässäkin. Lämpötilat putoavat jopa 20 astetta alaspäin päivän ylimmistä lukemista.

Sinivuokkoja Nokialla huhtikuussa 2021.
Lämpö on saanut kevään etenemään. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 16.4.2021

Tiistaina korkeapaineen keskus on jo Suomen itäpuolella.

– Se tarkoittaa, että etelänpuoleiset tuulet viriävät hiljalleen, myös pilvisyys vähän lisääntyy osassa maata. Tuulisuuden ja pilvisyyden takia päivän ylimmät lukemat eivät kohoa tiistaina välttämättä enää niin korkealle kuin maanantaina, mutta yleisesti ollaan yhä 10–15 asteessa. Lännessä on vielä mahdollisuus 15 asteen ylittymiselle, Markus Mäntykannas sanoo.

Keskiviikkona jyrkkä muutos säätyyppiin

Keskiviikkona on tulossa iso käänne säähän.

– Kannattaa ottaa ilo irti alkuviikosta, sillä keskiviikko näyttää tuovan muutoksen. Sääkartoilla on tyrkyllä matalapaineita ja sateita sekä kaakosta että lännestä. Pilviä on lähes koko Suomen yllä. Itäiseen Suomeen yltää päivällä vesisateita, illalla voi tulla myös vähän räntää, Markus Mäntykannas ennustaa.

Lämpötilat laskevat keskiviikoksi enimmillään vajaat 10 astetta alkuviikon lukemista. Etelä- ja Länsi-Suomessa ollaan 10 asteen tienoilla, idässä ja pohjoisessa on viileämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

"Ei tästä keskiviikon jälkeen ole korkeapainesäähän paluuta ainakaan hetkeen."

Sateita on näkyvissä myös keskiviikon jälkeen.

– Torstaina sateita pyörii maan pohjoisosan yllä. Siellä sateet saattavat tulla osittain lumena tai räntänä. Etelä- ja Keski-Suomessa pilvipeite aukkoilee, sadekuuroja voi tulla paikoin. Lämpötilat ovat 10 ja 15 asteen välillä. Pohjoisempana lämpötila tippuu paikoin alle viiteen asteeseen, Käsivarren Lapissa voi päiväsaikaankin olla pakkasta, Markus Mäntykannas ennustaa.

Lue myös: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

Runsaita sateita loppuviikolla – yltävätkö kesäiset lämpötilat ja ukkoset itään?

Vielä suurempaa muutosta sateisempaan suuntaan odotetaan perjantaina.

– Silloin etelästä olisi tulossa yhtenäinen sadealue. Ainakin Etelä- ja Keski-Suomi saisivat kunnolla vettä niskaansa, Markus Mäntykannas toteaa.

Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää, että kaakosta olisi nousemassa Suomeen kunnon matalapaine viikonloppuna. 

– Suurin osa Suomesta saa tästä matalapaineesta sateita, pohjoisempana myös räntänä. Vielä on kuitenkin vaikea sanoa, mihin runsaimmat sateet osuvat. 

Matalapaine on tämän hetken ennusteen mukaan nostamassa myös hyvin lämmintä ilmaa Suomea kohti. Ennuste on kuitenkin yhä epävarma.

– Voi olla, että itärajalla ylittyy 15 astetta. Ja jos aurinko paistaa, niin yllärilukemakin olisi mahdollinen paikoin idässä – eli lämpötila voisi lähestyä jopa 20 asteen lukemaa. Ennusteessa näkyy myös ukkoskehitystä etenkin Venäjän puolella eli selvästi kesäinen elementti viikonloppuna. Itään voisi siis nousta lämmin, kesäinen ilmamassa ja ehkä ukkosia. Tämä jäänee kuitenkin vain kapealle alueelle itään ja kaakkoon, jos ennuste on toteutuakseen, Markus Mäntykannas sanoo.

Meteorologin mukaan myös jatko näyttää epävakaiselta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ei tästä keskiviikon jälkeen ole korkeapainesäähän paluuta ainakaan hetkeen, toteaa Markus Mäntykannas.

Ruohikkopalovaara on voimassa maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassa. Tulevat sateet kastelevat maastoa sekä helpottavat katupöly- ja siitepölytilannetta.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste muuttui melkoisesti – näin meteorologi kommentoi vappuviikkoa

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 9.5.2021 klo 14.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat