Sääuutiset ja blogi> Pyry ja myrsky iskevät Suomeen: Lunta tuiskuttaa paikoin jopa 20 senttimetriä
Uutiset |

Pyry ja myrsky iskevät Suomeen: Lunta tuiskuttaa paikoin jopa 20 senttimetriä

Lumisateita Tuusulanväylällä.
Lumisateet huonontavat laajalti ajokeliä keskiviikon ja torstain aikana. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusulanväylä, 23.11.2017

Lumipyry iskee Suomeen viikon keskivaiheilla. Lumisade alkaa maan länsipuoliskolla keskiviikkona iltapäivän mittaan ja etenee Suomen yli kohti itää keskiviikkoillan, torstain vastaisen yön ja torstain aikana. Lunta pyryttää laajalti 5–20 senttimetriä, tämän hetken ennusteen mukaan eniten maan länsiosassa. Sää lauhtuu sadealueen jälkipuolella niin, että osa sateesta muuttuu etelässä ja lännessä rännäksi tai vedeksi. Tuuli yltyy merellä todennäköisesti myrskyksi asti. Lisäksi rannikoilla on myrskypuuskia ja sisämaassakin puuskaista tuulta.

Heikkotuulinen pakkassää vaihtuu viikon keskivaiheilla hetkeksi lumipyryyn, kun laaja matalapaine leviää Atlantilta Pohjois-Eurooppaan.

– Sade alkaa lumena aina Baltiassa ja mahdollisesti torstaina myös Pohjois-Ukrainassa asti. Suomessa lunta tulee kahdessa vuorokaudessa keskiviikon ja torstain aikana tämänhetkisen ennusteen mukaan 5–20 senttimetriä, eniten paikoin aivan lännessä. Vaikka kovimmat pakkaset väistyvät matalapaineen yhteydessä, sää tuntuu tuulen vuoksi kylmältä. Ajokeli on monin paikoin kurja lumisateen heikentämän näkyvyyden ja teille mahdollisesti kasautuvan lumen vuoksi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Pyryn jälkeen loppuviikon sää näyttää kylmältä.

– Matalapaineen jälkipuolella koillisesta virtaa Suomeen loppuviikolla vielä entistäkin kylmempää ilmamassaa, mutta lämpötilaan vaikuttavat myös runsas pilvisyys, ajoittaiset lumisateet ja tuulenvire.

Näin sääviikko etenee: Tiistaina paikallisia lumikuuroja – Lapissa 30 asteen pakkasia

Tiistaiaamuna Muonion Oustajärven havaintoasemalla Lapissa mitattiin −30,5 astetta ja Kittilän lentoasemalla −30,4 astetta. Alkutalven toistaiseksi kylmin lämpötila on 14. marraskuuta Enontekiöllä mitattu −31,4 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Korkeapaine vahvistuu hetkeksi Suomeen. Tiistaina lähinnä maan etelä- ja keskiosassa satelee paikoin vähän lunta. Kylmimmät lämpötilat pyörivät Lapissa vielä −30 asteen tienoilla, mutta keskiviikon vastaisena yönä etelätuuli jo voimistuu Lapissa ja kireä pakkanen hellittää vähitellen. Maan etelä- ja keskiosassa tuuli on kuitenkin vielä yöllä heikkoa ja lämpötilat enimmäkseen 5–15 astetta pakkasen puolella, Anna Latvala kertoo.

Lumipyry alkaa keskiviikkona – etelässä ja lännessä osa sateista räntää ja vettä, tuuli voi voimistua jopa myrskyksi asti

Sadealue lähestyy Suomea lännestä keskiviikkona. Puuskainen etelätuuli voimistuu sadealueen edellä.

– Näyttää jo todennäköiseltä, että merellä mennään myrskyn puolelle keskituulessa. Rannikoilla on monin paikoin myrskypuuskia eli vähintään 21 m/s, maa-alueilla puuskat ovat enimmäkseen 13–17 m/s. Keskiviikkona iltapäivän aikana läntisimpään Suomeen ja Länsi-Lappiin leviää lumisadetta. Illan ja yön kuluessa lumipyry leviää vähitellen lännestä koko maahan. Sään lauhtuessa sadealueen jälkipuolella maan etelä- ja länsiosassa osa sateesta muuttuu rännäksi tai jopa vedeksi, Anna Latvala ennustaa.

​​Lunta tulee maan länsipuoliskolla keskiviikon aikana enimmäkseen 5–15 senttimetriä.

Katso videolta lumipyryn ja tuulten ennuste!

Keskiviikkona päivällä lämpötila kohoaa lounaisrannikolla jo vähän nollan yläpuolelle. Yleisemmin maan länsiosassa on 1–7 pakkasastetta ja idässä ja pohjoisessa 5–15 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstain vastaisena yönä Itä-Lapissa on vielä kymmenisen astetta pakkasta, mutta muuten idässä ja pohjoisessa on 1–8 pakkasastetta. Lännessä ja etelässä ollaan −3 ja 3 asteen välillä.

Torstaina päivällä lumisadealue idässä ja pohjoisessa – muualla tulee paikoin lumikuuroja, etelässä ja lännessä myös vettä

Torstain vastaisen yön ja torstain aikana lunta tulee etelässä ja lännessä laajalti 1–10 senttimetriä ja maan itä- ja pohjoisosassa enimmäkseen 5–15 senttimetriä.

Torstaina päivällä lumisadealue on jo idän ja pohjoisen yllä.

– Etelässä ja lännessä tuuli heikkenee, idässä ja pohjoisessa puhaltaa vielä kohtalainen kaakkoistuuli. Lumisadealue heikkenee vähitellen maan itä- ja pohjoisosassa. Etelässä ja lännessä tulee paikoin lumikuuroja, mutta osa etelän ja lännen sateesta on vettä, Anna Latvala sanoo.

Lämpötila on torstaina päivällä etelässä ja lounaassa enimmäkseen 0–4 plusastetta. Maan keski- ja pohjoisosassa on 0–7 pakkasastetta ja Pohjois-Lapissa 10 pakkasastetta.

Perjantaina Suomeen virtaa kylmää ilmaa koillisesta

Perjantaina matalapaineen keskus väistyy Suomen eteläpuolelle. Tuuli kääntyy puhaltamaan koillisen suunnalta.

– Suomeen virtaa perjantaina hyvin kylmää ilmaa. Pilvisyys on kuitenkin runsasta ja lunta satelee edelleen siellä täällä. Määrät ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin edellisinä päivinä, Anna Latvala kertoo.

Lämpötila laskee perjantaiksi niin, että etelässä on jo päivällä 0–5 pakkasastetta, maan keskiosassa enimmäkseen 3–10 pakkasastetta ja pohjoisessa 10–15 pakkasastetta.
Lauantain vastaisena yönä pakkasta on koko maassa enimmäkseen 5–15 astetta.

Viikonloppuna kylmää ja paikoin lumisateita

Viikonloppuna tuuli käy Suomeen pohjoisen puolelta.

– Paikallisia lumisateita tulee edelleen pitkin maata. Pilvipeite rakoilee, mikä vaikuttaa selvästi myös lämpötilaan. Päivisin on näillä näkymin laajalti 5–15 astetta pakkasta, mutta selkeillä alueilla voi olla selvästi kylmempääkin. Öisin voi jälleen olla kireää pakkasta niillä alueilla, jossa sää pysyy pitempään selkeänä, Anna Latvala toteaa.

Kireän pakkasen määritelmä vaihtelee eri puolilla maata ja on etelässä −15 astetta, maan keskiosassa −20 astetta ja pohjoisessa −25 astetta.

Lue seuraavaksi: Marras–joulukuun kuukausiennuste: Talvisää vyöryy Suomeen – katso jouluaaton viikon tämänhetkinen ennuste

Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 21.11.2023 klo 14.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat