Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ennuste paheni: Toukokuun raju “lumipommi” iskee – näille alueille jopa yli 30 senttimetriä lunta
  Uutiset |

  Ennuste paheni: Toukokuun raju “lumipommi” iskee – näille alueille jopa yli 30 senttimetriä lunta

  Lunta pyrytti Jyväskylässä 14. huhtikuuta 2020.
  Lumisateet huonontavat ajokeliä lähipäivinä. Eniten lunta tulee idässä ja pohjoisessa. Arkistokuva: Maarit Siitonen

  Suomeen on iskemässä mojova toukokuinen lumipyry. Tuoreen ennusteen mukaan lähipäivien suurimmat lumikertymät ovat tulossa itään ja pohjoiseen – Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen voi sataa lunta jopa 30–35 senttimetriä kahden vuorokauden aikana. Maan etelä- ja keskiosassa sateiden olomuoto vaihtelee.

  Torstaiksi Suomeen tuleva matalapaine on ottanut uusimmissa ennusteissa läntisemmän reitin ja ulottuu nyt aiempaa ennustettua laajemmalle alueelle Suomen puolella. Myös ennustetut lumimäärät ovat kasvaneet.

  – Torstaina maan itäosaan leviää “lumipommi”, nopeasti syvenevä matalapaine ja siihen liittyvä sadelue, joka tuo kahdessa vuorokaudessa jopa 30–35 senttimetriä lunta. Matalapaineeseen liittyvä puuskainen tuuli saattaa aiheuttaa Pohjois-Karjalassa jopa lieviä tuulituhoja. Lunta tulee laajalti myös pohjoisessa. Etelä-Suomeen ei ennusteta juurikaan lunta, mutta maan keskiosassa sateet tulevat kaikissa olomuodoissa, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Näin lumisateet iskevät

  Jo tänään keskiviikkona maan eteläosaan on saapunut etelästä sadealue.

  – Sateet tulevat aluksi vetenä ja räntänä, mutta yötä kohden sateet leviävät maan keskiosaan ja muuttuvat osin lumeksi. Muualla maassa on enimmäkseen poutaista, Lapissa tulee jokunen vähäinen lumikuuro.

  Katso videolta lumisateiden ennuste!

  Torstain aikana maan keskiosaan yöllä saapunut sadealue muuttuu hajanaisemmaksi, sateita tulee kaikissa olomuodoissa. Maan itäosaan leviää puolestaan etelän puolelta uusi sadealue, joka tuo voimakkaan lumipyryn. 

  – Sateet tulevat maan itäosassa laajalti lumena, kaakossa vetenä. Lunta sataa tämän hetken ennusteen mukaan kahdessa vuorokaudessa torstain ja perjantain aikana osassa Pohjois-Karjalaa ja Itä-Kainuun seudulla 30–35 senttimetriä sekä laajemmalla alueella Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa 15–25 senttimetriä. Lapissa lunta tulee kahdessa vuorokaudessa perjantain ja lauantain aikana 5–15 senttimetriä, ennustaa Joanna Rinne.

  Myös tuuli voimistuu

  Sadealueen yhteyteen muodostuu Suomen itäpuolelle nopeasti syvenevä matalapaineen osakeskus.

  – Tämä tarkoittaa, että sadealueen levitessä Suomeen tuulet eivät ole vielä voimakkaita, mutta ne voimistuvat nopeasti maan itäosassa torstai-iltana ja perjantain vastaisen yön aikana. Paikalliset tuulituhotkin ovat mahdollisia Pohjois-Karjalan tienoilla.

  Joutsen toukokuisessa lumisateessa Jyväskylässä.
  Myös viime vuonna koettiin talvisia tunnelmia toukokuussa. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 11.5.2020

  Torstaina päivällä hajanaisia sateita tulee myös Pohjanmaalla sekä maan lounaisosassa. Pohjanmaalla vesisateen seassa voi olla hiutaleitakin, lounaassa olomuoto on vettä.

  – Perjantain vastaisen yön aikana maan lounais- ja länsiosan sateet väistyvät tai kuivahtavat, mutta maan itäosan sadealue, “lumipommi”, jatkaa matkaansa kohti pohjoista. Nyt sateet tulevat yksinomaan lumena. Perjantain aikana lumisadealue leviää laajalle alueelle Lappiin, muuttuu hajanaisemmaksi ja heikkenee samalla, Joanna Rinne sanoo.

  Katso sade-ennuste Forecan sivuilta!

  Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen poutaista ja osin aurinkoistakin. Maan lounais- ja eteläosan yli liikkuu vähäisiä sadekuuroja. 

  Sää on lähipäivinä koleaa, mutta alkaa tämän hetken ennusteen mukaan lämmetä viikonlopun aikana. Tämän viikon lumisateiden jälkeen ensi viikolla voidaan mitata jo kesäisiä, paikoin yli 20 asteen lukemia.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste tuo toivoa kesästä: “Ensi viikolla ehkä jopa yli +20 astetta” – sitä ennen vielä värjöttelyä

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 5.5. klo 16.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa