Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Tältä näyttää vuodenvaihteen viikon sää – käänne tulossa tammikuussa
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: Tältä näyttää vuodenvaihteen viikon sää – käänne tulossa tammikuussa

  Lauhaa joulukuun säätä Vaasassa.
  Sää jatkuu vaihtelevana. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

  Uuden kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä ja ensi viikolla ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä. Tammikuun mittaan näkyvissä on muutosta.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen perusteella jouluviikolla viikon keskilämpötilat ovat lähes koko Euroopassa ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpiä.

  – Suurin ero vuodenajan keskiarvoon on Suomen alueella ja kaakkoisessa Euroopassa. Meillä viikon keskilämpötilat ovat 4–5 astetta vuodenajan keskiarvojen yläpuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Suomessa jouluviikon alku on hyvin lauha, mutta sää on joulunpyhien aikaan kylmenemässä laajalti pakkaselle, Lapissa jopa paukkupakkasiin.

  – Alkuviikon lämpötilat poikkeavat vuodenajan keskiarvosta kuitenkin niin paljon, että viikko kokonaisuutena näyttäytyy ennusteessa meillä selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpänä. 

  Sää on tällä viikolla myös vuodenajan keskiarvoa sateisempaa.

  – Tämä näkyy aatonaattona ja jouluaattona, hieman vielä joulupäivänäkin Suomessa vaikuttavan sadealueen muodossa, Joanna Rinne sanoo.

  Lue myös: Sääennusteeseen viime hetken käänne: "Tämä muuttaa joulun yleisilmettä merkittävästi" – pakkasta jopa yli 30 astetta

  Sadealue levittäytyy Suomen ylle keskiviikon vastaisen yön ja keskiviikon aikana. Sateet alkavat paikoin vetisinä maan etelä- ja keskiosassa, mutta muuttuvat lumisemmiksi keskiviikon aikana. Etelään ja länteen saattaa jäädä lumettomia alueita. Joulunpyhinä tulevat sateet ovat sään kylmetessä laajalti lunta.

  Idässä Venäjällä näkyy jouluviikolla laaja vuodenaikaan nähden kylmän sään alue. Britteinsaarillakin on näkyvissä pieniä merkkejä kylmenemisestä. Sateita tulee tavallista enemmän monin paikoin Euroopassa.

  Vuodenvaihteen viikolla lauhaa

  Vuodenvaihteen viikolla Suomessa ja itäisessä Euroopassa puhaltaa eteläinen ilmavirtaus.

  – Viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan huomattavan lauha vuodenajan keskiarvoon verrattuna. Meillä viikon keskilämpötila on 3–5 astetta keskimääräisen yläpuolella. Läntisessä Euroopassa sekä idempänä Venäjällä puolestaan on odotettavissa kuukausiennusteen mukaan keskilämpötilaltaan vuodenaikaan nähden huomattavan kylmä viikko, Joanna Rinne kertoo. 

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat vuodenvaihteessa Suomen eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on vuodenvaihteessa 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

  Vuodenvaihteen viikolla sademäärien ennustetaan olevan Suomessa hieman vuodenajan keskiarvoa suurempia. Pohjoisessa Keski-Euroopassa sää alkaa muuttua kuivemmaksi, Välimeren ympäristössä on laajalti sateista.

  Tammikuun edetessä kylmenevää?

  Tammikuun ensimmäisellä täydellä kalenteriviikolla Euroopan lämpötila-asetelma pysyy kuukausiennusteessa samankaltaisena kuin edellisellä viikolla. Suomen pituuspiireillä on lämpimämpää kuin vuodenajan keskiarvo, mutta Venäjällä ja Länsi-Euroopassa on tavanomaista kylmempää. Sademäärä on Suomessa vuodenajan keskiarvojen tasolla tai vähän sen alapuolella.

  – Euroopan pohjoispuoliskolla alkaa vaikuttaa laaja korkeapaineen alue, joka pitää sateet vähäisempinä.

  "Vasta tammikuun puolivälissä näkyy merkkejä siitä, että kylmä ilma saattaisi päästä meillekin. Silti, vaikka etelässä pysyviä lumia saataisiin vielä odotella, näyttää siltä, että lämpötilojen puolesta pysyvä lumipeite voisi tammikuun aikana olla eteläänkin tulossa."

  Tammikuun 11. päivä alkava viikko voi tuoda muutosta Suomeen.

  – Tässä vaiheessa näkyy vähitellen merkkejä siitä, että vuodenaikaan nähden kylmä sää voisi mahdollisesti päästä läpi myös Suomeen, Joanna Rinne sanoo.

  Sateisuuteen kuukausiennuste ei enää ota voimakasta kantaa, mikä meteorologin mukaan todennäköisesti viittaa siihen, että sää on muuttumassa huonommin ennustettavaksi.

  Mitä johtopäätöksiä meteorologi sitten vetää tämän ennusteen pohjalta, esimerkiksi talven tulosta eteläänkin?

  – Näyttää siltä, että talvisen kylmää säätä leviää lähiviikoilla Euroopassa Suomen itä- ja länsipuolelle, mutta Suomessa lauhan ilman kieleke pitää pintansa. Vasta tammikuun puolivälissä näkyy merkkejä siitä, että kylmä ilma saattaisi päästä meillekin. Silti, vaikka etelässä pysyviä lumia saataisiin vielä odotella, näyttää siltä, että lämpötilojen puolesta pysyvä lumipeite voisi tammikuun aikana olla eteläänkin tulossa, Joanna Rinne toteaa.

  Pitkän ajan ennusteiden tulkinnassa on huomioitava, että viikkojen sisälle mahtuu aina vaihtelua säässä. Viikon keskilämpötila voi toteutua monella eri tavalla.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Katso yli sadan paikkakunnan jouluennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 22.12. klo 16.41

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa