Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sääennusteeseen viime hetken käänne: "Tämä muuttaa joulun yleisilmettä merkittävästi" – pakkasta jopa yli 30 astetta
  Uutiset |

  Sääennusteeseen viime hetken käänne: "Tämä muuttaa joulun yleisilmettä merkittävästi" – pakkasta jopa yli 30 astetta

  Aatonaattona lumisateita saadaan valtaosassa maata, eikä lumi ehdi sulaa ennen joulunpyhiä.
  Aatonaattona lumisateita saadaan valtaosassa maata, eikä lumi enää ehdi sulaa ennen joulunpyhiä. Taustakuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Maa huutaa mustana kaksi päivää ennen jouluaattoa alati Savonlinna–Kuopio–Oulu -linjan eteläpuolella, mutta kuin ihmeen kaupalla joulusta saattaa sittenkin muodostua valkea lähes koko maassa. Suomi-neito on peittymässä valkean kuorrutteen alle joulunpyhiksi.

  Suomeen on saapumassa seuraava laaja-alainen sadealue keskiviikon vastaisena yönä. Sateet alkavat maan etelä- ja keskiosassa vetisinä, mutta kaakon puolelle kääntyvä kylmempi ja kuivempi ilmavirtaus muuttaa sateet jo aamupäivän kuluessa lumisempaan suuntaan koko maassa ja samalla lämpötila laskee.

  Lue myös: Miten ennustetaan sateen olomuoto?

  Keskiviikkoyöstä alkaen lunta sataa suuressa osassa maata, mutta länsi- ja etelärannikolla sateet alkavat vetisinä. 
  Keskiviikkoyöstä alkaen lunta sataa suuressa osassa maata, mutta maan länsi- ja eteläosassa, erityisesti rannikoilla, sateet ovat aluksi myös vettä.

  Aatonaattona maa peittyy valkeaan

  Viime päivien lauha ja vetinen lounaishönkä on karkottanut lumirajan hyvin pohjoiseen: tiistaiaamun lumikartta paljastaa, ettei lunta ole käytännössä lainkaan maan etelä- ja keskiosassa itäisintä Suomea lukuun ottamatta. Pohjoisimmillaan lumiraja kolkuttelee jo Oulua.

  Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos keskiviikkoyön ja -aamun aikana. Uusimmat säämallit ovat muuttaneet sateen olomuodon koko Suomen osalta selvästi lumisempaan suuntaan. Tämä muuttaa joulun yleisilmettä merkittävästi, sillä nyt lähes koko Suomessa on toivoa valkeasta joulusta.

  "Tämä muuttaa joulun yleisilmettä merkittävästi, sillä nyt lähes koko Suomessa on toivoa valkeasta joulusta."

  Keskiviikkoaamuun mennessä tuoretta lunta on ehtinyt sataa sisämaan lumettomille alueille jo muutama sentti ja kertymä kasvaa keskiviikkopäivän kuluessa, kunhan sateen olomuoto muuttuu yhä kiinteämmäksi. Iltaan ja jouluaattoyöhön mennessä lunta on voinut kertyä maan keskiosan lumettomille alueille yli viisi senttimetriä.

  Kaunis talvi-ilta
  Jouluaattona lumipeite koristaa maata jo suuressa osassa Suomea. Kuva: Joanna Rinne, arkistokuva

  Lumisilaus eteläänkin, sitten alkaa pakkasen pauke

  Jouluaatto valkenee valtaosassa Suomea vähintäänkin hentoisen lumipeitteen kuorruttamana. Paksuimmat hanget löytyvät tänä vuonna itäisestä ja keskisestä Lapista, missä lumensyvyys on paikoin yli 30 senttiä.

  Maan etelä- ja länsiosassa – erityisesti lähellä rantakaistaletta – on aattoaamuna todennäköisesti pääosin lumetonta. Tilanne kuitenkin muuttuu, sillä keskisen Suomen yllä heikkenevä matalapaine pyöräyttää jälkipuolellaan kylmempää ilmaa ja kehittää lumikuuroja aattoiltana ja joulupäivänä.

  On tuurista kiinni, missä nämä joulupäivän paikalliset lumikuurot maata valaisevat, mutta todennäköisesti lumettomat alueet ovat jo hyvin harvassa tapaninpäivänä. Merkittävä osa etelä- ja lounaisrannikostakin voi saada lumikuurojen myötä valkean maan viimeistään joulupäiväksi.

  "On tuurista kiinni, missä nämä joulupäivän paikalliset lumikuurot maata valaisevat, mutta todennäköisesti lumettomat alueet ovat jo hyvin harvassa tapaninpäivänä."

  Tapaninpäivästä on tulossa joulunpyhien kylmin päivä. Pakkanen on kiristymässä koko maassa kuluneen talven hyytävimpiin lukemiin: idässä ja pohjoisessa pakkasta on yleisesti 20–30 astetta, etelässäkin lähes 10. Todennäköisesti tämän talven Utsjoella mitattu pakkashuippu, –30,9 astetta, tullaan lukemaan uusiksi joulunpyhien aikana eli pakkasta on paikoin yli 30 astetta.

  Lue seuraavaksi: Joulukuun sää Suomessa tilastollisesti

  Itä- ja Pohjois-Suomessa pakkanen voi kiristyä joulunpyhinä kuluneen talven kireimpiin lukemiin.
  Itä- ja Pohjois-Suomessa pakkanen voi kiristyä joulunpyhinä kuluneen talven kireimpiin lukemiin. Kuva: Markus Mäntykannas, Enontekiö, arkistokuva

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 22.12. klo 11.22

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa