Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Talviaika alkaa, mutta sää lämpenee – ennusteissa jopa +13 astetta 
  Uutiset |

  Talviaika alkaa, mutta sää lämpenee – ennusteissa jopa +13 astetta 

  Joutsenia syyspellolla.
  Sää on ensi viikolla ajankohtaan nähden lämmintä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 14.10.2020

  Perjantaina tulee yhä vesi- ja lumisateita, mutta viikonloppuna sateet vähenevät hetkeksi. Samalla sää viilenee väliaikaisesti hieman. Viikon vaihtuessa sää lauhtuu uudelleen niin, että Suomessa voidaan mitata vielä jopa 13 plusasteen lukemia. Sateet tulevat vetenä paikoin Lapissa asti.

  Viikko on ollut sateinen. Alkuviikolla lunta tuli paikoin etelässä asti. Nyt sää on lauhtunut niin, että torstain ja perjantain sateet ovat etelässä ja maan keskiosassakin enimmäkseen vettä. Torstaina lunta tulee kuitenkin reilusti vielä Lapissa ja paikoin muualla pohjoisessa, perjantaina lunta sataa osassa Lappia.

  – Torstaina ajokeli on huono pohjoisessa lumisateiden takia. Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sade on jo muuttunut vedeksi, vähitellen myös Kainuussa alkaa sataa vettä lumen päälle, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lämpötilat vaihtelevat torstaina päivällä lounaan +10…+12 asteesta Lapin 0…−5 asteeseen.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 22.10.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 22.10.2020. Kuva: Foreca

  Torstain sadealue siirtyy hiljalleen kohti itää niin, että perjantain vastaisena yönä sateita tulee lähinnä pohjoisessa ja paikoin idässä. Lumisateen raja kulkee Koillismaan seudulla.

  – Yöksi Suomeen saapuu kuitenkin jo seuraava matalapaine sateineen. Lähinnä etelässä sekä paikoin maan keskiosassa sataa vettä lännestä alkaen, kertoo Anna Latvala.

  Perjantain vastaisena yönä pakkasta on Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä paikoin etelämpänäkin lännessä.

  Sateita tulee myös perjantaina

  Perjantaina iltapäivällä vesisateita tulee idässä ja paikoin vielä etelässä, Keski- ja Pohjois-Lapissa sataa lunta. Lämpötila nousee perjantaina päivällä etelässä +5…+10 asteeseen, maan keskiosassa on 0…+6 astetta. Lämpötilan nollaraja kulkee suunnilleen Oulun korkeudella ja pohjoisempana on 0…−5 astetta.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 23.10.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 23.10.2020. Kuva: Foreca

  Perjantaina illalla sää poutaantuu maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois- ja Keski-Lapissa sataa vielä paikoin lunta. Perämeren rannikolla muodostuu paikallisia vesi- ja lumikuuroja. Lämpötila laskee lauantain vastaisena yönä etelässäkin selkeillä alueilla nollaan tai vähän pakkasen puolelle. Pohjoisessa lämpötila voi pudota paikoin −10 asteen tienoille.

  Miltä näyttää viikonlopun sää?

  Viikonlopuksi sateet vähenevät ja on laajalti poutaa, mutta ihan kokonaan sateista ei päästä eroon.

  – Lauantaina pilvisyys lisääntyy ja pohjoisessa tulee paikallisia sateita, enimmäkseen lumena. Suomen eteläpuolitse kulkee pienikokoinen matalapaine, jonka sateet voivat yltää maan eteläosaan. Etelän mahdolliset sateet ovat vettä, sanoo Anna Latvala.

  Lauantaina päivällä lämpötilan nollaraja kulkee Kainuusta Perämerelle. Maan eteläosassa on +4…+8 astetta. Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila on selkeillä alueilla etelässäkin nollan tienoilla, pohjoisessa on selkeillä alueilla −5...−10 astetta tai paikallisesti hieman kylmempääkin.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 24.10.2020.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 24.10.2020. Kuva: Foreca

  Talviaika alkaa sunnuntaina – lounaasta virtaa lämmintä ilmaa

  Kesäaika päättyy ja talviaika eli normaaliaika alkaa Suomessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja käännetään tunti taaksepäin aamuyöllä kello 4.

  Sunnuntain sää on laajalti poutainen, mutta pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen.

  – Seuraava matalapaine lähestyy jo Suomea. Samalla maan etelä- ja keskiosaan virtaa lounaasta lämmintä ilmaa. Illalla voi jo paikoin sataa ja tämänhetkisen ennusteen mukaan sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi etenkin maan keski- ja pohjoisosaan leviää sateita. Sade muuttuu Lapin eteläosassa asti vähitellen vedeksi, ennustaa Anna Latvala.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 25.10.2020.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 25.10.2020. Kuva: Foreca

  Sunnuntai-iltaa kohti kaakkoistuuli voimistuu maan länsi- ja pohjoisosassa. Maanantain vastaisena yönä etelän ja kaakon välinen tuuli on kohtalaista, pohjoisessa paikoin jopa navakkaa.

  Ensi viikon alussa jopa +13 astetta – sateet laajalti vettä

  Maanantaina sää on ajankohtaan nähden lämmin.

  – Lounais-Suomessa lämpötila kohoaa ennusteen mukaan päivällä 10–13 asteeseen. Tämä lämpötila on samaa luokkaa kuin suuressa osassa Ranskaa samana päivänä, toteaa Anna Latvala.

  Maan etelä- ja keskiosassa maanantain päivälämpötila on laajalti kymmenen asteen tienoilla ja mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa asti päästään kymmenen asteen lähelle.

  – Lapissakin sää lauhtuu niin, että lämpötila nousee hetkeksi plussan puolelle näillä näkymin paikoin Pohjois-Lapissa asti, Lapin eteläosassa saattaa olla viisikin plusastetta.

  Ennuste maanantai-iltapäivälle 26.10.2020.
  Ennuste maanantai-iltapäivälle 26.10.2020. Kuva: Foreca

  Maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötila voi olla lännessä paikoin edelleen lähellä kymmentä astetta, pakkasta olisi vain Lapin pohjoisosassa.

  – Lämmin virtaus hajanaisine sateineen jatkuu vielä tiistainakin. Sateet tulevat Lapissa asti suurimmaksi osaksi vetenä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kymmenen astetta voidaan ylittää etelässä vielä torstaina ja perjantainakin, kun kuun vaihde lähestyy, sanoo Anna Latvala.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on etelässä loka-marraskuun vaihteessa noin viisi plusastetta, lounaisrannikolla sekä saaristossa pari astetta korkeampi.

  Lokakuun lämpöennätys Suomessa on 14. lokakuuta 2018 Oulussa mitattu 21,1 astetta. Marraskuun lämpöennätys puolestaan on Kemiönsaaren 14,3 astetta, joka on mitattu 3. marraskuuta 2015.

  Lue myös: Aggressiivinen myrsky lähestyy Eurooppaa: Suomen säähän pitkäkestoinen muutos ja Lapin lumille tyly kohtalo

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.10. klo 13.24

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa