Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Hyviä uutisia: Perjantain jälkeen päivä on yötä pidempi, ensi viikolla iso harppaus kohti kevättä
  Uutiset |

  Hyviä uutisia: Perjantain jälkeen päivä on yötä pidempi, ensi viikolla iso harppaus kohti kevättä

  Maaliskuun loppupuolisko näyttää keväisen aurinkoiselta ja lämpimältä.
  Maaliskuun loppupuolisko näyttää keväisen aurinkoiselta ja lämpimältä. Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko

  Kevät on Suomessa aivan näillä näppäimillä! Perjantaina on kevätpäiväntasaus ja tämän jälkeen seuraava isompi askel kohti kevättä otetaan ensi viikolla, kun lämpötila voi korkeapainesäässä kohota useampana päivänä yli 10 asteen.

  Kevätpäiväntasaus: päivä on taas yötä pidempi

  Oli sää millainen tahansa – varma kevään merkki on perjantaina koettava kevätpäiväntasaus! Sen aikana päivä ja yö ovat suunnilleen kaikkialla maapallolla yhtä pitkiä. Perjantain jälkeen päivä on taas puolen vuoden ajan pohjoisella pallonpuoliskolla yötä pidempi.

  Helsingissä päivä pitenee maaliskuun lopulla noin viiden ja Utsjoella peräti yhdeksän minuutin päivätahdilla.

  Kolea viikonloppu, ensi viikolla iso askel kohti kevättä

  Sää on kylmenemässä Suomessa viikonlopun aikana. Perjantaina ja lauantaina päivälämpötila on niukin naukin plussan puolella etelässä ja lännessä, öisin on aika kipakkaa pakkasta. Jos jotain viikonlopun aikana sataa, tulee se etelässäkin lumena.

  Uumoilimme jo aiemmin, josko maaliskuu päättyy tänä vuonna hyvin keväisissä merkeissä. Aiemmin näytti siltä, että korkeapaine on vahvistumassa loppukuun ajaksi Suomen ylle. Nyt ennuste on hieman tarkentunut ja korkeapaineen painopiste näyttää uusimmissa malliajoissa asettuvan Suomen itä- tai kaakkoispuolelle.

  Tämän myötä meille pääsisi viikon mittaan virtaamaan lämpimämpää ilmaa etelästä. Keväisessä ja heikkotuulisessa korkeapainetilanteessa päivälämpötila kohoaa jo alkuviikolla laajalti yli viiden lämpöasteen, mutta öisin pakastuu. 

  Jos korkeapaine pitää pintansa, ensi viikon loppupuolella voidaan ottaa jo isompi askel kohti kevättä: lämpötilan ennustetaan laajalti kohoavan 10 asteen vaiheille ja paikoin sen yläpuolellekin.

  Kevät saapuu pohjolaan koronasta huolimatta.

  Osa puista on jo silmuilla Etelä-Suomessa maaliskuussa 2020.
  Osa puista on alkanut jo vihertää Etelä-Suomessa maaliskuussa 2020. Kuva: Markus Mäntykannas

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa