Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Poikkeuksellista syyslämpöä: 18 astetta meni maanantaina rikki yllättävässä paikassa – vieläkö lämpenee?
  Uutiset |

  Poikkeuksellista syyslämpöä: 18 astetta meni maanantaina rikki yllättävässä paikassa – vieläkö lämpenee?

  Puronvarsi ruskan väreissä Utsjoella.
  Maanantain 27. syyskuuta korkeimpia lämpötiloja on mitattu pohjoisessa Lapissa ja Suomen länsipuoliskolla. Arkistokuva: Marjut Ikonen, Utsjoki, 15.9.2021

  Lämpötila on maanantaina noussut yli 18 asteen lukemiin pohjoisessa Lapissa Utsjoella.

  Maanantain korkein lämpötila kello 17.45 mennessä on mitattu Utsjoen Kevon havaintoasemalla, 18,2 astetta. Utsjoella näin korkeat lämpötilat näin myöhään syyskuussa ovat poikkeuksellisia, kerrotaan Suomessa säätilastoja pitävältä Ilmatieteen laitokselta. Säätilastoissa poikkeuksellisella tarkoitetaan tilannetta, missä sääilmiö esiintyy keskimäärin 2–3 kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

  – Tilastojen mukaan Utsjoen Kevon asemalla 15,4 astetta ja sitä korkeammat lämpötilat toistuvat tähän aikaan vuodesta vain noin kerran 30 vuodessa, toteaa päivystävä meteorologi Jani Sorsa Ilmatieteen laitokselta.

  Utsjoen Nuorgamissa on mitattu maanantaina 17,4 astetta. Pohjoisen Lapin lisäksi yli 17 asteen lukemia on ollut paikoin Suomen länsipuoliskolla. Esimerkiksi Ylivieskassa on ollut 17,9 astetta, Seinäjoella, Haapavedellä ja Vaalassa 17,6 astetta ja Oulussa sekä Kokkolassa 17,5 astetta.

  Suomi kuuluu tällä hetkellä etelän puolelta levinneen lämpimän ilmamassan piiriin.

  – Sää on ollut maanantaina suuressa osassa maata aurinkoinen, joten lämpötila on päässyt kohoamaan reilusti edellispäiviä korkeammalle. Laajan lämpöalueen lämpimin ydin on Ruotsin ja Norjan yllä, ja siitä ulottuu kieleke myös Lappiin. Pohjois-Lapissa on tänään Suomen lämpimin ilmamassa, joten sen takia korkeimmat lämpötilat löytyvät nyt pohjoisimmasta Suomesta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Ruotsissa on mitattu maanantaina ainakin 19,8 astetta Helsingborgissa, Norjassa 21,8 astetta Bergenissä.

  Tasan vuosi sitten 27. syyskuuta 2020 Kokemäellä mitattiin jopa 23,5 astetta. Se on korkein näin myöhään syyskaudella mitattu lämpötila vuodesta 1959 alkavissa Ilmatieteen laitoksen digitoiduissa säätilastoissa.

  Vieläkö lisää syyslämpöä?

  Näyttää siltä, että maanantain kaltaiset korkeimmat lämpötilat eivät ole jatkumassa.

  – Maanantai on lähipäivistä lämpimin, sillä tulevina päivinä pilvisyys ja hieman voimakkaampi tuuli estävät lämpötilan nousun yhtä korkealle. Tiistaina maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat pysyttelevät pilvisyyden takia 10–13 asteessa, pohjoisessa on enimmillään 13–15 astetta. Keskiviikkona ja torstaina pilvisyyden takia koko maassa on enimmillään 10–13 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

  Syyskuisen aamun sumua Tuusulassa.
  Syyskuisen aamun sumua Tuusulassa. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 27.9.2021

  Alkuviikko on enimmäkseen poutainen, vaikka pilvisyys jo lisääntyykin siis selvästi maanantaista. Loppuviikolla ennusteissa on hajanaisia sateita.

  Maanantaina aamulla oli paikoin sankkaa sumua esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

  – Tiistaiaamunakin sumua voi olla etenkin maan eteläosassa. Tiistain vastaisena yönä idässä voi olla paikoin kuuraa. Öiset pakkaset ovat mahdollisia torstain ja perjantain vastaisina öinä, mikäli pilvipeite rakoilee heikkotuulisilla alueilla riittävästi. Tämän hetken ennusteissa se voisi olla mahdollista paikallisesti etenkin maan itäosassa, sanoo Joanna Rinne.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 27.9. klo 17.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat