Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Myrskyennuste paheni viime tingassa – edessä voi olla yli 10-metrisiä aaltoja, hirmumyrskypuuskia ja karseaa ajokeliä
  Uutiset |

  Myrskyennuste paheni viime tingassa – edessä voi olla yli 10-metrisiä aaltoja, hirmumyrskypuuskia ja karseaa ajokeliä

  Lumipyry sotki liikennettä maan keskiosassa.
  Lumipyry haittaa torstaina ajokeliä maan etelä- ja keskiosassa. Iltapäivän aikana sateet muuttuvat lumisemmiksi myös Uudellamaalla. Kuva: Maija Savolainen, Rautavaara 17.1.2022

  Matalapaineen osakeskus on uusimmissa ennusteissa syvenemässä torstaina iltapäivällä Ahvenanmerellä ennakoitua rajummaksi. Pohjoisella Itämerellä aallot voivat kasvaa yli 10-metrisiksi ja hirmumyrskypuuskat ovat mahdollisia. Sisämaassa Etelä- ja Keski-Suomessa kärvistellään erittäin huonossa ajokelissä.

  Pieni mutta piskuinen matalapaine on aamupäivän aikana syvenemässä nopeasti Ahvenanmaan ympäristössä ja jatkaa siitä myöhemmin matkaansa kohti Baltian maita.

  Torstain aikana 10 minuutin keskituulen nopeus on yltänyt myrskylukemiin (yli 21 m/s) Rauman ja Ahvenanmaan edustalla. Voimakkain keskituuli merellä mitattiin Kökar Bogskärin asemalla, 27 m/s.

  Iltapäivällä tuulen puuskat ovat yltyneet pohjoisella Itämerellä hirmumyrskylukemiin (yli 33 m/s). Voimakkain puuskahuippu, 34 m/s, on havaittu klo 16.45 mennessä Ahvenanmaan eteläpuolella sijaitsevalla Kökar Bogskärin havaintoasemalla. Mantereen puolella myrskypuuskia on havaittu laajalti länsirannikon tuntumassa.

  Puuskahuiput klo 16.45 mennessä merialueilla
  Voimakkain tuulen puuska (m/s)Havaintoasema
  34,0Kökar Bogskär
  31,2Hammarland Märket
  30,0Lemland Nyhamn

  Myös aallot ovat päässeet kasvamaan korkeutta: pohjoisella Itämerellä ja Selkämerellä merkitsevä aallonkorkeus on aamupäivän aikana ylittänyt viiden metrin, eli yksittäiset korkeimmat aallot ovat voineet olla jo lähes 10-metrisiä. Kun merkitsevä aallonkorkeus ylittää neljän metrin, laivaliikenteelle voi koitua merkittäviä hankaluuksia.

  Saitko hyvän myrsky- tai pyrykuvan? Lähetä se Forecan säätoimitukseen tämän ohjeen mukaisesti!

  Varsinais-Suomesta kohti Pohjois-Savoa yltävällä vyöhykkeellä on aamulla pyryttänyt lunta. Ajokeli on tänään maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin jopa erittäin huono.
  Varsinais-Suomesta kohti Pohjois-Savoa yltävällä vyöhykkeellä on aamulla pyryttänyt lunta. Ajokeli on tänään maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin jopa erittäin huono. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat, Orivesi, 20.1.2022 klo 8.45

  Pahin edessä iltapäivällä

  Matalapaineen osakeskus syvenee torstain kuluessa ennakoitua enemmän Selkämeren ja Ahvenanmeren ympäristössä. Sen jälkipuolella pohjoistuuli on erittäin voimakasta ja puuskaista.

  Erityisesti Ahvenanmaan ympäristössä ja pohjoisella Itämerellä tilanne äityy vaaralliseksi iltapäivän aikana, sillä yksittäiset puuskahuiput voivat saavuttaa jälleen maanantain tapaan hirmumyrskyn voimakkuuden eli yli 33 m/s.

  Sateet muuttuivat puolenpäivän aikana lumisemmiksi myös Uudellamaalla.
  Sateet muuttuivat puolenpäivän aikana lumisemmiksi myös Uudellamaalla. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat, Karkkila, 20.1.2022 klo 11.30

  Näin kovassa myllerryksessä myös aallot pääsevät kasvamaan korkeutta, ja pohjoisella Itämerellä voidaankin nähdä yksittäisiä yli 10-metrisiä aaltoja. Merkitsevä aallonkorkeus on ylittämässä iltapäivän aikana seitsemän metrin – tällaista tilannetta ei välttämättä joka talvi koeta. Helsinki–Tukholma-väliä seilaavat alukset ovat tänään koetuksella.

  Kovimmat tuulet näyttäisivät jäävän merialueille – toisaalta myös läntinen Viro voi ottaa tänään kovaa osumaa myrskystä. Suomen puolella puuskahuiput voivat maan lounaisosassa yltyä iltapäivän aikana sisämaassa lähelle myrskylukemia, mutta laaja-alaisempaa vahinkoa tuulet tuskin pääsevät sisämaassa aiheuttamaan.

  Seuraa tuuliennusteita ja -havaintoja Forecan sivuilta.

  Erittäin huonoa ajokeliä mantereella

  Mantereen puolella ajokeli on torstaina se asia, josta kannattaa tuulen sijasta olla huolissaan.

  Aamun aikana sateiden olomuoto on kosolti muuttunut lumisemmaksi maan länsiosassa ja iltapäivällä tämä kehityssuunta jatkuu maan eteläosassa, kunhan tuuli kääntyy puhaltamaan kylmempää ilmaa pohjoisesta.

  Uusimman malliajon mukaan näyttäisi siltä, että lumipyry on sakeimmillaan maan etelä- ja keskiosassa iltapäivän tunteina.

  Pirkanmaan Virroilla pyrytti torstaiaamuna lunta.
  Pirkanmaan Virroilla pyrytti torstaiaamuna lunta. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 20.1.2022

  Iltapäivällä laajalti maan etelä- ja keskiosassa on syytä varautua sakeaan lumentuloon ja erittäin huonoon ajokeliin.

  Sateet muuttuvat lumisemmiksi myös Uudellamaalla. Näkyvyyttä heikentää puuskainen pohjoistuuli, joka pöllyttää lunta. Illalla pyryn painopiste alkaa siirtyä kohti maan itäosaa.

  Lue lisää: Sakea lumipyry ja myrsky iskevät torstain vastaisena yönä ja torstaina: ”Tässä pyryssä ei kannata lähteä liikenteeseen” – näille alueille jopa yli 10 senttimetriä lunta

  Päivitetty tuulen puuskien huippulukemia ja aallonkorkeuksia klo 16.45.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 20.1.2022 klo 16.46

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat