Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt tulevat railakkaat pakkaslukemat – etelärannikolla "tuntuu kuin -28" ja pohjoisempana jopa -40 astetta
  Uutiset |

  Nyt tulevat railakkaat pakkaslukemat – etelärannikolla "tuntuu kuin -28" ja pohjoisempana jopa -40 astetta

  Merisavua Suomenlahdella
  Merisavua Suomenlahdella. Kuva: Joanna Rinne

  Pohjoinen, arktinen ilmamassa työntää Toini-pyryn etelään, samalla Suomeen leviävät hyytävät pakkaset. Etelärannikkoa myöten nähdään jopa 20 asteen lukemia, Pohjois-Suomessa jopa 40 asteen raja saattaa rikkoutua.

  Maan pohjoisosassa sää on tänään keskiviikkona selkeä, ja keskiviikon vastaisena yönä Kittilässä elohopea laski jo −39,4 asteeseen. Keskiviikkona päivälläkin pakkasta on ollut Keski- ja Pohjois-Lapissa laajalla alueella yli 30, paikoin lähes 40 astetta.

  Lähiöinä pakkasalue hyökyy pohjoisesta kohti etelää

  Yölämpötilat 13.-16.1.2021
  Ennustetut yölämpötilat 13.–16.1.2021. Kuva: Foreca

  Tulevina öinä pakkasten painopiste liikkuu vähitellen etelämmäksi. Torstain vastaisena yönä kireimmät pakkaset mitataan vielä maan pohjoisosassa, mutta etelässäkin pakkasta on yli 10 astetta.

  Perjantain vastaisena yönä kylmin ilmamassa liikkuu maan etelä- ja keskiosan ylle, pohjoisessa kireimmät pakkaset hellittävät. Lämpötilaennuste ei kerro koko totuutta: esimerkiksi Helsingissä perjantain vastaisen yön alimmaksi lämpötilaksi on ennustettu −18 astetta, mutta "tuntuu kuin" -lämpötila, joka ottaa huomioon kosteuden ja tuulen vaikutuksen, on peräti −28 astetta.

  Lauantain vastaiseksi yöksi kireimmät pakkaset väistyvät Suomen yltä. Pohjoisimmassa Lapissa lämpötila nousee jopa nollaan, mutta maan etelä- ja keskiosassa itärajan tuntumassa pakkasta on vielä jopa 30–40 astetta. Sunnuntaiksi kireät pakkaset väistyvät idästäkin.

  Kireimmät pakkaslukemat ennustuvat huonosti

  Kireimmän pakkasen öinä ennusteissa käytetään usein lämpötilahaarukoita, joiden lämpötila-alue on varsin leveä. Tämä johtuu siitä, että tietokonemallit ennustavat huonosti paikallisia pakkashuippuja. Usein selkeän sään heikkotuulisissa kireän pakkasen tilanteissa, joissa tietokonemalli ennustaa yön alimmaksi lämpötilaksi esimerkiksi −30 astetta, todelliset alimmat alueella mitatut lukemat ovat −40 asteen luokkaa. 

  Paikallisvaihtelu on myös suurta – lämpötilaero kahden paikan välillä, jotka ovat vain parinkymmenen kilometrin päässä toisistaan, voi olla jopa parikymmentä astetta riippuen pilvisyydestä, pinnanmuodoista ja monista muista asioista.

  Kireän pakkasen öinä kannattaakin varautua siihen, että pakkasta on enemmän kuin ennusteissa lukee.

  On täysin mahdollista, että talven toistaiseksi kylmin lämpötila tullaan mittaamaan lähiöinä, mutta näin alhaisia lukemia ei saada kiinni ennusteissa. Talven toistaiseksi alhaisin mitattu lämpötila on 26. joulukuuta Utsjoki Kevo Kevojärvellä mitattu −41,1 astetta.

  Pakkanen on kireää suuressa osassa maata myös päivisin

  Päivittäisennuste 14.-16.1.2021
  Päivittäisennuste 14.–16.1.2021. Kuva: Foreca

  Torstai ja perjantai ovat lähipäivistä kylmimmät, jos katsotaan Suomea kokonaisuutena. Alueellisia eroja kuitenkin on – etelässä pakkanen kiristyy vielä perjantaihin asti, kun taas Lapissa lämpötila jo lauhtuu selvästi.

  Torstaina on laajoilla alueilla selkeää, mutta perjantaina pilvisyys alkaa jo luoteesta päin lisääntyä, ja vähäisiä lumisateitakin tulee paikoin. Lauantaiksi sää poutaantuu ja aivan etelärannikolla ja Lapissa on poutaista, maan etelä- ja keskiosassa etelärannikkoa lukuun ottamatta pilvistä.

  Sulien merenrannikoiden äärellä kannattaa tähyillä merisavua

  Merisavu on erittäin kaunis sumun muoto, joka syntyy, kun sulan veden yllä on pakkasilmaa, joka on kylmempää kuin noin −15-asteista (tarkka lämpötila riippuu olosuhteista). Silloin vedestä nousee höyryä, joka on erityisen kaunista auringonnousun ja -laskun aikaan. Merisavutilanteita voi rannikoilla olla paikoin nähtävissä lähipäivinä.
  Forecan meteorologi Joanna Rinne kuvasi vuonna 2019 pakkasaamun merisavutilanteen auringonnousun, ja kertoo merisavusta videolla.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Talven hyytävimmät ajat käsillä – "Arktinen ilmamassa kurottaa kohti Suomea"

  Päivitetty 15.1. klo 16.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa