Sääuutiset ja blogi> Perjantaina salamoi etenkin näillä alueilla: ”Ukkoskuurot voivat olla…
Uutiset |

Perjantaina salamoi etenkin näillä alueilla: ”Ukkoskuurot voivat olla paikallisesti jopa rajuja” – tukala helle jatkuu, Helsingissä yön alin lämpötila oli 22 astetta

Verneri-rajuilman aikana vuorokaudessa havaittiin lähes 20 000 maasalamaa 17. elokuuta 2022.
Keskiviikon Verneri-rajuilman aikana vuorokaudessa havaittiin lähes 20 000 maasalamaa. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 17.8.2022

Voimakkaat sade- ja ukkoskuurot jatkuvat perjantaina painottuen etenkin länteen ja pohjoiseen, paikoin ukkoskuuroja voi tulla myös muualla. Tukalan kuuma sää jatkuu. Lämpötilat saattavat kivuta paikallisesti jopa yli 30 asteeseen. Perjantain vastainen yö oli trooppinen useilla säähavaintoasemilla.

Keskiviikkona Verneri-rajuilman aikana Suomessa havaittiin jopa lähes 20 000 maasalamaa, torstaina salamoita mitattiin Suomen maa-alueella vajaat 3 000. Perjantain vastaisena yönä ja perjantaina aamulla salamointi on ollut paikoin vilkasta lännessä, pohjoisessa ja lounaassa.

Räväköitä sade- ja ukkoskuuroja tulee edelleen osassa maata perjantaipäivästä aina lauantain vastaiseen yöhön asti.

– Perjantaina ukkoskuuroja tulee yleisesti länteen ja pohjoiseen painottuen. Yleisimmin niitä esiintyy maan länsiosassa, läntisellä Uudellamaalla, paikoin maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Lapissa. Ukkoskuuroja tulee eniten iltapäivällä. Illan edetessä suurin osa ukkoskuuroista kuivahtaa, mutta Oulun seudulla, Koillismaalla ja Itä-Lapin suunnalla niitä tulee lauantain vastaisena yönäkin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Katso videolta sateiden ja helteiden ennuste perjantaista lauantaille!

– Ukkoskuurot voivat olla paikallisesti voimakkaita, jopa rajuja. Sademäärissä on suuria eroja. Sadekuuron osuessa kohdalle sadetta voi tulla enimmillään jopa kymmeniä millimetrejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Rankkojen sateiden lisäksi mahdollisia ovat myös muut ukkosiin liittyvät ilmiöt, kuten ukkospuuskat ja rakeet.

Lauantaina paikallisia ukkoskuuroja on odotettavissa enää Keski- ja Pohjois-Lapissa, muualla Suomessa on poutaista.

Lämpötilat perjantaina jopa yli 30 astetta

Tällä viikolla Suomessa on mitattu jopa yli 30 asteen lukemia. Tiistaina Porissa oli peräti 31,7 astetta.

– Perjantaina lämpötila voi etelässä ja idässä pilvisyyden salliessa nousta yksittäisillä säähavaintoasemilla 30 asteen yläpuolelle, jopa 31 asteeseen. 32 astetta on jo epätodennäköisempi, mutta ei täysin pois suljettu. Virossa 32 asteen rajan rikkoutuminen on perjantaina hyvinkin mahdollista. Lauantaina lämpötila nousee vielä hellelukemiin Etelä-Lapissa asti, mutta tuskin ylittää enää 30 asteen rajaa maan eteläosassakaan, Joanna Rinne sanoo.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Helle houkutti rannalle Vaasassa elokuussa 2022.
Ensi viikollakin voidaan mitata paikoin yli 25 asteen lukemia. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.8.2022

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen digitoidut tilastot alkavat vuodesta 1959. Näiden tilastojen mukaan Suomessa on mitattu tätä vuotta ennen yli 30 asteen lämpötiloja 15. elokuuta tai sen jälkeen vain vuonna 1959, jolloin korkein lämpötila oli 23. elokuuta 1959 Järvenpäässä mitattu 30,7 astetta. Tällä viikolla mitatut yli 31 asteen lukemat ovat siis korkeimpia elokuun loppupuoliskon lämpötiloja ja ainoita elokuun loppupuoliskon 31 asteen ylityksiä ainakin vuodesta 1959 lähtien. Sitä ennenkin tilastointia on tehty, mutta kaikkia tietoja ei ole digitoitu.

Suomen elokuun lämpöennätys on 33,8 astetta. Se on mitattu 7. elokuuta 2010 Heinolassa ja 8. elokuuta 2010 Lahdessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tällä kertaa kuumat säät johtuvat siitä, että Suomen itäpuolella oleva korkeapaine pitää ilmavirtauksen nyt meillä etelänpuoleisena. Suomeen virtaa mantereen päällä lämmennyttä ja ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ilmamassaa. Sunnuntaista alkaen helteet jäävät muutaman päivän tauolle, mutta tämän hetken ennusteiden mukaan ne palaavat ensi viikon puolivälissä ainakin maan eteläosaan, Joanna Rinne sanoo.

Tällä viikolla mitattu myös trooppisia öitä

Perjantain vastainen yö oli trooppinen useilla säähavaintoasemilla. Trooppisia öitä on mitattu paikoin jo aiemmin tällä viikolla. Trooppisella yöllä tarkoitetaan, että lämpötila ei laske yön aikana alle 20 asteen.

– Kotkan Haapasaaren havaintoasemalla merellä perjantain vastaisen yön alin lämpötila oli 22,2 astetta ja mantereella Helsingin Kumpulassa 22,0 astetta. Myöskään Helsingin Kaisaniemessä lämpötila ei laskenut alle 21,7 asteen. Trooppisen yön havaintoja tehtiin erityisesti eteläisillä meriasemilla ja Helsingissä, mutta myös Liperissä, Luhangassa, Asikkalassa, Rantasalmella ja Lappeenrannassa. Kaikki paikat sijaitsevat lähellä melko suuria vesialueita. Lämmin vedenpinta lämmittää ilmaa ja estää lämpötiloja putoamasta yöllä matalammiksi, Joanna Rinne kertoo.

Perjantain vastaisen yön alin lämpötila Helsingissä oli samaa luokkaa kuin kaupungin tavanomainen päivälämpötila tähän aikaan vuodesta.

Järviveden lämpötila on etelässä ja idässä 21–23 astetta. Suomenlahden pintalämpötila Helsingin edustalla oli perjantain vastaisena yönä noin 20,5 astetta.

Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kirjoittaa Twitterissä 19.8.2022:

– Lauantain vastaisena yönä trooppisen yön havainnot ovat mahdollisia vielä lounaassa, maan eteläosassa ja maan keskiosan järvien tuntumassa, mutta sen jälkeen niitä ei ole ennusteiden mukaan enää odotettavissa, Joanna Rinne sanoo.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 19.8.2022 klo 12.52

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat