Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikko etenee vaihtelevassa säässä – torstaina lännestä leviää…
Uutiset |

Viikko etenee vaihtelevassa säässä – torstaina lännestä leviää jopa runsaita sateita

Kesällä suurin osa sateesta tulee kuuroina, jolloin joskus kuukauden sademäärä tulee vain parin tunnin aikana.
Kuurotyyppisessä sateessa vaihtelu eri paikkakuntien säätilanteessa on suurta: jossakin sataa kaatamalla, toisaalla sää jää poutaiseksi. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 11.6.2024

Kesäinen, mutta hyvin vaihteleva sää jatkuu. Suomessa on viikon aikana tulossa sadetta, ukkoskuuroja ja sumuja, ja näiden vastapainoksi myös auringonpaisteisia hetkiä ja paikoin hellettä.

Tiistaina sadekuuroja on muodostunut eri puolilla Suomea, mutta rannikoilla sateet ovat jääneet selvästi sisämaata paikallisemmiksi. Kello 18.30 mennessä maasalamoita on havaittu noin 5000 kappaletta. Sateisinta kello 18.30 mennessä on ollut Lahden Sopenkorvessa, jossa vettä on tullut 23,6 millimetriä.

Kuuroherkkä tilanne jatkuu edelleen. Illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana sateet kuitenkin vähenevät nopeasti, ja niiden jäljessä varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa voi paikoin muodostua sumua. Lämpötila laskee yöllä laajalti 8 ja 14 asteen välille.

Lännestä sateita

Keskiviikkona korkeapaineen selänne liikkuu Suomen yli lounaasta itään. Monin paikoin on aurinkoista ja heikkotuulista, ja sateetkin jäävät vähiin. Iltapäivällä pilvisyys kuitenkin vähän lisääntyy ja maan keski- sekä pohjoisosassa voi tulla yksittäisiä sadekuuroja.

Sää on aiempaa lämpimämpi, ja maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa iltapäivällä 20–25 asteeseen. Paikallisesti lämpötila saattaa mennä maan eteläosassa helteen puolelle eli vähintään 25,1 asteeseen.

Maan pohjoisosassa iltapäivällä on enimmäkseen 17–23 astetta, Pohjois-Lapissa vaihtelee 15 asteen molemmin puolin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstain vastaisena yönä eteläkaakkoinen tuuli alkaa vähän voimistua. Lämpötila on yöllä maan etelä- ja keskiosassa laajalti 10–15 astetta ja pohjoisessa 8–13 astetta.

Katso videolta sääennuste perjantaille asti! 

Torstaina matalapaine lähestyy lännestä. Eteläkaakkoinen tuuli on kohtalaista, ja Suomeen virtaa lämmintä ilmaa lounaasta. Ensin kapea sadealue leviää Lappiin ja maan länsiosaan. Idässä pilvisyys lisääntyy päivällä, mutta sateet yltävät sinne vasta illan ja yön aikana. Eteläisessä Suomessa voi sateiden mukana olla paikoin ukkosta.

Torstain aikana lännessä ja pohjoisessa vettä kertyy enimmäkseen 5–15 millimetriä. Osa sateista tulee kuitenkin kuuroina, joten varsinkin maan etelä- ja keskiosassa sademäärä voi paikoin vaihdella suuntaan tai toiseen.

Lämpötila on torstaina päivällä maan etelä- ja keskiosan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun poutaisilla alueilla 20–26 astetta. Lännen sateessa on 15–20 astetta ja Lapissa on laajalti 13–19 astetta.

Perjantain vastaisena yönä lämpötila on idässä sateen edellä 14–19 astetta. Muualla on 12–17 astetta, Käsivarren Lapissa 10 asteen tienoilla. Sateen jäljessä muodostuu monin paikoin sumua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sumua tai usvaa Inarijoella aamuyöllä.
Ilmassa oleva kosteus tiivistyy helposti yöllä sumuksi tai uduksi. Arkistokuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi

Perjantaina sää on aluksi pilvinen ja tuuli heikkenee. Sadealue maan itä- ja pohjoisosassa jatkaa matkaansa Suomen itäpuolelle, ja paikoin sateet ovat runsaita. Sen jäljessä muodostuu pitkin maata kuurosateita ja ukkosia. Rannikoilla ja Lapissa sadekuurot jäävät vähemmälle.

Iltapäivällä pilvipeite alkaa rakoilla, mutta vielä myöhään illallakin jokunen sadekuuro tulee varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa. 

Lämpötila on perjantaina päivällä maan itä- ja pohjoisosassa 17–22 astetta, etelässä ja lännessä 19–25 astetta.

Lauantain vastaisena yönä sateen jäljiltä voi jälleen muodostua sumua. Lämpötila on enimmäkseen 10–16 astetta.

Viikonloppuna kesäisen lämmintä 

Lauantaina aamuisten sumujen hälvettyä sää muuttuu melko aurinkoiseksi. Paikoin tulee vielä sadekuuroja, mutta luoteesta alkaen Suomeen leviää korkeapaineen alue. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa päivällä laajalti 22–27 astetta ja maan pohjoisosassa 18–24 astetta. Pohjois-Lapissa on 15–20 astetta.

Sunnuntaina lounaasta on tulossa viimeisimpien ennusteiden mukaan uusia kuurosateita maan etelä- ja keskiosaan, mutta sää jatkuu kesäisen lämpimänä. 

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Kaakkois-Euroopassa jopa 35–40 astetta, Suomessa sateita ja paikoin hellettä

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

9.7.2024: Päivitetty tiistain salama- ja sademäärä.

Päivitetty 9.7.2024 klo 18.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat