Sääuutiset ja blogi> Viikon ennuste: Näille alueille jopa 20–30 senttimetriä lunta – suurimmat…
Uutiset |

Viikon ennuste: Näille alueille jopa 20–30 senttimetriä lunta – suurimmat lumimäärät voivat osua etelärannikolle

Lumisade oli ajoittain sakeaa maan eteläosassa sunnuntaina 20.11.
Lumisateet huonontavat tällä viikolla ajokeliä eri puolilla maata. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Tällä viikolla on odotettavissa lumisateita. Tämän hetken ennusteen mukaan viikon lumikertymät voivat olla paikoin jopa 30 senttimetrin luokkaa etelärannikolla ja paikoin noin 20 senttimetriä etelän sisämaassa, idässä ja pohjoisessa. Itsenäisyyspäivänä lämpötilat ovat laajalti nollan ja −5 asteen välillä, lumisateita tulee osassa maata. Kylmimmillään lämpötilat ovat tällä viikolla etelän ajoittain noin 10–15 pakkasasteen lukemista pohjoisen noin 20 pakkasasteeseen.

Joulukuu jatkuu laajalti pakkassäässä ja lumisateilla.

– Tällä viikolla tulossa on talvista matalapainesäätä. Sää on viimeaikaista tuulisempaa, mutta varsinaisia myrskyjä ei ainakaan tämän hetken ennusteissa ole. Monin paikoin sataa kuitenkin reilusti lisää lunta, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tiedossa on siis lumitöitä.

– Yhteenlaskettuna viikon lumikertymä voi ennusteen toteutuessa olla etelärannikon tuntumassa paikoin 30 senttimetrin luokkaa, sisämaassa etelässä ja paikoin idässä 20 senttimetrin luokkaa. Pohjoiseen lunta voi kertyä tällä viikolla enimmäkseen 10–15 senttimetriä, paikallisesti yli 20 senttimetriä. Vähiten lunta olisi tulossa länteen, noin 5–10 senttimetriä, Joonas Koskela kertoo.

Näin viikko etenee – itsenäisyyspäivänä lunta sataa eri puolilla maata

Maanantaina lumisateita liikkuu maan pohjoisosan yli itään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Monin paikoin lunta kertyy Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla noin viisi senttimetriä, Kainuussa pari senttimetriä. Maan keskivaiheilla lounaistuuli on kohtalaista ja saa ilman tuntumaan kylmältä, Joonas Koskela sanoo.

Pakkasta on maanantaina päivällä enimmäkseen 4–9 astetta, Pohjanmaan seudulla on hieman lauhempaa.

– Etelässä pilvipeitteessä esiintyy paikoin aukkoja, jolloin lämpötila voi painua noin −10 tai paikoin jopa −15 asteen lukemiin. Tiistain vastaisena yönä etelänpuoleinen tuuli voimistuu myös maan eteläosassa. Pakkanen heikkenee hieman suuressa osassa maata.

Etelässä Lappeenrannan Konnunsuolla onkin mitattu maanantaina −15,7 astetta ja Vihdin Maasojan asemalla −11,2 astetta.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

Lapissa lumisade jatkuu myös itsenäisyyspäivänä tiistaina. Tiistain vastaisena yönä lumisateita leviää myös etelärannikolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lapissa lumipeite karttuu tiistain aikana vaihtelevasti. Paikoin kertymä jää muutamiin senttimetreihin, paikoin voi kertyä kymmenenkin senttimetriä lisää lunta. Etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa lunta sataa yli viisi senttimetriä. Sisämaassa lumisateet jäävät heikommiksi. Poutaisinta on lounaassa, Joonas Koskela ennustaa.

Maan keskivaiheilla etelälounainen tuuli on tiistaina kohtalaista, mutta heikkenee vähitellen lännestä alkaen. Pakkanen on suurimmassa osassa maata heikkoa.

– Päivälämpötila on itsenäisyyspäivänä laajalti nollan ja −5 asteen välillä. Käsivarren Lapissa on kuitenkin kylmempää.

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan ylin lämpötila on itsenäisyyspäivänä keskimäärin maan etelä- ja länsiosassa hieman suojan puolella, maan itä- ja pohjoisosassa on yleensä pakkasta. Erityisen kylmää itsenäisyyspäivänä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin −37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuosina 2015 ja 2006. Vuonna 2015 Maarianhaminassa mitattiin itsenäisyyspäivänä peräti 11,1 plusastetta ja vuonna 2006 Salossa 10,8 plusastetta.

Lumisade jatkuu etelässä keskiviikkona paikoin sakeana – lunta tulee myös torstaina osassa maata

Keskiviikoksi Lapin lumisateet vähenevät.

– Etelässä lumisade jatkuu, mutta on keskiviikkoyönä vähän aikaa heikompaa, ennen etelästä saapuvaa sakeampaa sadealuetta. Etelärannikolle ja vähän rannikolta sisämaahan ennustetaan keskiviikoksi jopa yli 10 senttimetrin lumikertymää. Maan keskiosassakin lunta kertyy yleisesti yli 5–10 senttimetriä, Joonas Koskela sanoo.

Pakkanen on keskiviikkona etelässä ja idässä edelleen heikkoa. Lännessä ja pohjoisessa on 5–10 pakkasastetta, Pohjois- ja Luoteis-Lapissa 10–15 pakkasastetta. Mikäli pilvipeite rakoilee, pakkasta voi olla enemmänkin.

Torstaina matalapaine näyttäisi siirtyvän maan lounaisosan ylle.

– Lumisade jatkuu suuressa osassa maata. Myös Lappiin lumisateet leviävät etelästä torstaiyön aikana. Lunta voi kertyä itään ja maan keskivaiheille yleisesti 5–10 senttimetriä, Lapissakin paikallisesti viisi senttimetriä. Lännessä sade jää vähäisemmäksi. Idässä ja pohjoisessa päivä on varsin tuulinen.

Pohjois-Lapissa pakkanen heikkenee lumisateen ja tuulen myötä.

– Etelässä puolestaan pilvipeite saattaa vähän rakoilla, minkä johdosta pakkanen voi paikoin kiristyä torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä 10 asteen vaiheille.

Mitä säässä tapahtuu loppuviikolla?

Myös loppuviikon ennustekartoilla on lisää lumisateita.

– Loppuviikon ennusteessa on kuitenkin vielä reilusti epävarmuutta. Lounaasta saattaa levitä mahdollisesti jo perjantaina jälleen seuraava lumisadealue, joka voi tuoda lounaaseen runsaastikin lisää lunta. Myös muualla lumisade näyttäisi jatkuvan, mutta kertymät jäävät enimmäkseen viiden senttimetrin alapuolelle. Etelässä ollaan loppuviikolla pikkupakkasella, mutta maan pohjoisosaan voi levitä kylmempää ilmaa. Pakkanen voikin pohjoisessa kiristyä viikonlopun aikana jälleen 10 ja 20 asteen välille, Joonas Koskela toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Ristiriitaisia signaaleja talvelle”

5.12.2022 kello 18.50: Päivitetty ennustetta ja lisätty maanantaipäivän pakkashavaintoja.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.12.2022 klo 19.31

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat