Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Espanja sai lumipeitteen – Italian huolestuttava ennuste vetää vakavaksi: "Ei voisi ikinä tapahtua Suomessa"
  Uutiset |

  Espanja sai lumipeitteen – Italian huolestuttava ennuste vetää vakavaksi: "Ei voisi ikinä tapahtua Suomessa"

  Pohjois-Italiaan on annettu korkeimman luokan säävaroituksia rankoista vesisateista, tulvista, ukkosista ja Alpeilla myös äärimmäisen suurista lumikertymistä.
  Pohjois-Italiaan on annettu korkeimman luokan säävaroituksia rankoista vesisateista, tulvista, ukkosista ja Alpeilla myös äärimmäisen suurista lumikertymistä. Taustakuva: Pixabay, arkistokuva

  Iberian niemimaalla on tänään herätty kuuraisiin sekä lumisiin talvimaisemiin ja usealla mittausasemalla on rekisteröity pakkasta. Pohjois-Italiaan, Itävaltaan ja Alppien ympäristöön on pian odotettavissa erittäin vaarallista talvisäätä.

  Uutisoimme aiemmin tällä viikolla Etelä-Eurooppaa lähestyvästä kylmästä aallosta. Espanja ja Portugali ovat saaneet jo esimakua tästä, sillä lämpötila painui lauantaiyönä pakkasen puolelle ja maisema muuttui paikoin valkeaksi. Pakkasta on mitattu sisämaassa enimmillään 10 astetta.

  Talvisten olosuhteiden syynä on Pohjois-Ranskassa majaileva matalapaine, jonka länsipuolitse virtaa parhaillaan hyvin kylmää ilmaa Iberian niemimaalle aina Grönlannin ympäristöstä saakka.

  Vastaavasti Suomessa lämpötila kohoaa viikonlopun aikana vuodenaikaan nähden korkeisiin lukemiin – etelässä ja lännessä jopa yli viiden lämpöasteen.

  Italian ennuste on huolestuttava: Lumikertymä yli kaksi metriä, lumivyöryt todennäköisiä

  Pohjois-Italiassa ja Alppien ympäristössä saadaan lähipäivinä erittäin sankkoja lumisateita. Eurooppalainen säämalli ECMWF ennustaa seuraavan viiden vuorokauden lumikertymäksi paikoin yli kahta metriä. Tilanne on huolestuttavin Italian koillisissa maakunnissa ja tämän lisäksi myös osassa Itävaltaa.

  Adrianmereltä saapuva kostea ja lämmin ilmavirtaus toimii pitkäkestoisen lumipyryn polttoaineena. Kun tämä ilmamassa törmää Alppien vuorijonoon ja siellä olevaan kylmään ilmaan, tuloksena voi olla yli metrin lumikertymiä yhden vuorokauden aikana. Suuret lumikertymät tulevat aiheuttamaan lumivyöryjä ja tukoksia liikenteeseen.

  Tämä ei voisi ikinä tapahtua Suomessa, sillä meidän ympäristöstämme puuttuvat korkeat vuoret ja riittävän lämpimät merialueet. Suomessa lunta on tullut eniten vuorokaudessa 73 senttimetriä Merikarvialla 9. tammikuuta vuonna 2016. Italian lumikertymät voivat olla tuplaten suurempia.

  "Tämä ei voisi ikinä tapahtua Suomessa, sillä meidän ympäristöstämme puuttuvat korkeat vuoret ja riittävän lämpimät merialueet."

  Pohjois-Italian alavilla mailla puolestaan varaudutaan tulvasateisiin. Vettä voi ropista muutamassa päivässä kahden tai peräti kolmen kuukauden normaalin sademäärän verran, joten tilanne on äärimmäisen huolestuttava.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste julki: Aluksi edessä selvä käänne – näin meteorologi kommentoi valkeaa joulua! Katso ennuste!

  Lunta sataa seuraavan kolmen vuorokauden aikana Alpeille paikoin yli kaksi metriä. Alavilla mailla vaarana ovat tulvasateet.
  Lunta kertyy Italian Alpeille paikoin yli kaksi metriä lähivuorokausien aikana. Alavilla mailla vaarana ovat tulvasateet.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 5.12. klo 13.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa