Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sää kylmenee loppuviikolla, paikoin tulee lumisateita – ensi viikolla…
Uutiset |

Sää kylmenee loppuviikolla, paikoin tulee lumisateita – ensi viikolla ehkä vieläkin kylmempää

Marraskuun loppu on jo osassa maata yleensä talvinen.
Loppuviikon ennusteissa on kiristyviä pakkasia. Kuva: Maarit Siitonen, Laukaa, 27.11.2023

Sää jatkuu loppuviikolla hyvin talvisena. Pakkaset ovat taas kiristymässä parin päivän pienempien pakkaslukemien jälkeen, lisäksi lumisateita tulee siellä täällä. Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että ensi viikolla sää voi kylmetä entisestään.

Marraskuu loppuu ja joulukuu alkaa tänä vuonna ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmemmässä säässä.

– Sää pysyy ainakin ensi viikolle asti talvisena ja kylmänä. Voittopuolisesti sää on pilvistä, ja luntakin satelee päivittäin eri osissa Suomea. Suuria lumikertymiä ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa, vaan lumisateet ovat enimmäkseen vähäisiä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kylmä ilmamassa on nyt levittäytynyt koko Pohjois-Euroopan ylle ja osin myös Keski-Eurooppaan.

– Suuressa osassa Eurooppaa onkin tällä viikolla lämpötilan viikkokeskiarvoissa kylmempää kuin tähän aikaan vuodesta yleensä.

Osa sateista tulee lumena Pohjois-Euroopan lisäksi myös keskisessä Euroopassa ja paikoin etelämpänäkin Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomessa keskiviikon enimmät lumisateet pohjoisessa – muuallakin tulee paikoin  lumikuuroja 

Keskiviikon sää on Suomessa enimmäkseen pilvistä, vaikka etenkin lounaassa aurinko voi paikoin päästä paistamaan. Tiistaina lumipyryä maan etelä- ja keskiosaan tuonut sadealue on liikkeellä pohjoisen suuntaan.

– Lumisadealue on hajanainen ja liikkuu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin suunnalla kohti pohjoista. Muualla maassa voi tulla paikallisia, vähäisempiä lumisateita. Lunta kertyy Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa enimmillään reilut viitisen senttimetriä, muualla vähemmän, Joanna Rinne kertoo.

Pakkasta on keskiviikkona päivällä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 1–6 astetta ja Lapissa 4–7 astetta. Koillistuuli on Lapissa puuskaista, muualla maassa tuuli on heikkoa.

Torstain vastaisena yönä pakkasta on enimmäkseen 5–11 astetta, mutta mikäli pilvipeite pääsee paikallisesti rakoilemaan, pakkasta voi olla enemmänkin.

Katso videolta ennuste lauantaille asti!

Torstaina lunta tulee etenkin Pohjois-Lapissa ja paikoin etelässä

Torstaina lunta sataa lähinnä Pohjois-Lapissa, jossa lunta kertyy viitisen senttimetriä. Myös etelässä saattaa paikoin sadella lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Mereltä voi kulkeutua etelärannikolle lumisateita, joiden kertymä jää pariin senttimetriin. Muuten sää on enimmäkseen pilvipoutaista. Pakkasta on päivällä etelässä 5–8 astetta, maan keskivaiheilla ja Etelä-Lapissa 7–15 astetta ja muualla Lapissa 2–8 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Talvinen marraskuun maisema Vaasassa.
Marraskuun lopussa lunta on satanut eri puolilla maata. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 26.11.2023

Etelässä koillistuuli on torstaina puuskaista, joten pakkaslukemat tuntuvat hieman mittarilukemia kylmemmiltä. Muualla maassa tuuli on enimmäkseen heikkoa.

Pakkaset kiristyvät loppuviikon mittaan – lunta satelee siellä täällä

Sää kylmenee hiljalleen loppuviikon aikana.

Perjantaina pilvinen sää jatkuu.

– Heikkoja lumisateita tulee perjantaina maan etelä- ja keskiosassa siellä täällä, lumikertymät ovat enimmillään parin senttimetrin luokkaa. Pakkasta on etelässä 5–10 astetta, muualla maassa enimmäkseen 10–18 astetta. Kylmintä on Keski-Lapin suunnalla, Joanna Rinne sanoo.

Viikonloppuna säässä ei tämän hetken ennusteen mukaan tapahdu juurikaan muutoksia.

– Lähes täysin pilvinen sää jatkuu, vaikka hyvin paikallista pilvipeitteen rakoilua voi olla. Vähäiset paikalliset lumisateet ovat mahdollisia, vaikka sää on enimmäkseen poutainen. Päivisin pakkasta on enimmäkseen 8–15 astetta, lauantaina Lapissa paikoin jopa lähes 20 astetta.

Ensi viikolla yli 30 pakkasasteen lukemat mahdollisia osassa maata

Sää näyttää jatkuvan kylmänä myös ensi viikolla, tämän hetken ennusteen mukaan jopa kylmenee entisestään.

– Suomen koillispuolella vahvistuu korkeapaine. On mahdollista, että pilvipeite rakoilee enemmän kuin tällä viikolla ja että sää kylmenee entisestään. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan voi olla, että ensi viikolla mitataan kylmempiä lämpötilalukemia kuin vielä toistaiseksi tämän talvikauden aikana. Myös tuuli pysyy heikkona, Joanna Rinne toteaa.

Mikäli ennuste toteutuu, tämä voi tarkoittaa paikoin reilusti yli 30 asteen pakkasia, sillä tämän talvikauden toistaiseksi kylmin lämpötila on Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla 27. marraskuuta mitattu −34,6 astetta.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Selvästi tavanomaista kylmempää ainakin pari viikkoa – näin edetään kohti joulua!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 29.11.2023 klo 14.34

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat