Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuuli voimistuu, näin laajalle alueelle tulossa lumisateita – “Sunnuntai-iltaan mennessä paikoin jopa yli 30 senttimetrin lumipeite”
  Uutiset |

  Tuuli voimistuu, näin laajalle alueelle tulossa lumisateita – “Sunnuntai-iltaan mennessä paikoin jopa yli 30 senttimetrin lumipeite”

  Lumisateita tiellä 4 Keminmaassa syyskuussa 2021.
  Lumisateet huonontavat ajokeliä osassa maata loppuviikolla. Arkistokuva: Fintraffic, Keminmaa, 14.9.2021

  Loppuviikolla Suomeen on tulossa sateita ja tuulista säätä. Maan pohjoisosassa osa sateista tulee lumena, Lapissa lumikertymät ovat tämän hetken ennusteen mukaan paikoin jopa yli 30 senttimetriä. Paikalliset räntäsateet ovat mahdollisia myös maan keskiosassa. Länsirannikolla voi esiintyä myrskypuuskia.

  Pohjoisessa osassa maata on syytä varautua loppuviikolla siihen, että lumisateet huonontavat ajokeliä. Torstaina Fennoskandiaan saapuu lännestä matalapaine, joka tuo lumisateita ensimmäiseksi Pohjois-Lappiin.

  – Sateita leviää torstai-iltapäivän ja illan kuluessa maan länsi- ja pohjoisosaan. Sateet tulevat pääosin vetenä, mutta Pohjois-Lapissa sataa lunta. Perjantaiaamuun mennessä Käsivarressa lunta on kertynyt tämän hetken ennusteen mukaan 5–10 senttimetriä lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin. Lunta tulee jonkin verran myös Koillis-Lapissa, mutta siellä lumikertymä jää vähäisemmäksi lämpötilan kohotessa perjantaiaamuksi plussalle, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Maan itäosassa torstai on poutainen ja melko aurinkoinen päivä. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta, pohjoisessa 5 plusasteesta Käsivarren nollan vaiheille tai pikkupakkaseen.

  Katso videolta lumi- ja vesisateiden ennuste torstaista lauantaille!

  Perjantai on koko maassa tuulinen ja sateinen päivä.

  – Matalapaineen keskus on Perämerellä ja aluksi etelätuuli on navakkaa. Vesisadealue pyyhkäisee päivän kuluessa maan etelä- ja keskiosan yli itään, pohjoisessa matalapaine jää sateineen pidemmäksi ajaksi paikoilleen. Käsivarressa ja Koillis-Lapissa lumisateet jatkuvat, muualla Lapissa tulee päivällä vettä tai räntää. Illaksi tuuli kääntyy puhaltamaan lännestä ja perjantai-iltana ja  lauantain vastaisena yönä länsirannikolla esiintyy myrskypuuskia. Pieni mahdollisuus on, että Perämerellä myös keskituuli voimistuu myrskyksi lauantaiyönä, Kristian Roine sanoo.

  Päivälämpötila on perjantaina laajalti 5–10 astetta, Lapissa enimmäkseen 0–5 astetta. Käsivarressa jäädään paikoin vähän pakkaselle.

  Lunta voi kertyä jopa yli 30 senttimetriä – onko tämä jo pysyvä lumi osassa maata?

  Lauantain vastaisena yönä sekä lauantaina Lappiin alkaa virrata kylmempää ilmaa pohjoisesta.

  – Tällöin sateen olomuoto muuttuu lumeksi aluksi koko Pohjois-Lapissa, lauantain kuluessa vähitellen myös Etelä- ja Keski-Lapissa. Sunnuntaiyönä lunta tulee hieman myös Koillismaalla ja Kainuussa. Maan keskiosassa paikalliset räntäkuurot ovat mahdollisia yöllä, mutta enimmäkseen sateet ovat vettä maan keskiosassa, Kristian Roine ennustaa.

  Maa-alueiden tuulenpuuskat ovat voimakkaimmillaan lauantaiyöstä lauantai-iltapäivään, jolloin puuskat voivat olla kovia, eivät kuitenkaan näillä näkymin myrskypuuskia.

  Sunnuntaina maan pohjoisosan sateet heikkenevät ja muuttuvat hajanaisemmiksi. Sateen olomuoto vaihtelee vesi- ja lumisateiden välillä.

  Lunta ehtii kuitenkin kertyä loppuviikon aikana paikoin melko runsaasti.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan sunnuntai-iltaan mennessä Käsivarteen olisi tulossa jopa yli 30 senttimetrin lumipeite, yli 20 senttimetrin lukemia ennusteissa löytyy myös osassa Koillis-Lappia. Lapin keskiosassa ennustettu lumipeitteen paksuus on noin 10 senttimetriä ja Koillismaalla noin 5 senttimetriä, Kristian Roine kertoo.

  Lumisateita tiellä 29 Kemissä syyskuussa 2021.
  Lunta satoi paikoin sakeasti jo syyskuun puolivälin tienoilla. Arkistokuva: Fintraffic, Kemi, 14.9.2021

  Muualla maassa viikonloppu on enimmäkseen poutainen, vaikkakin maan etelä- ja keskiosan yli itään liikkuu sadekuuroja. Sademäärät jäävät kuitenkin melko vähäisiksi.

  Aurinko paistaa lauantaina maan etelä- ja länsiosassa, sunnuntaina myös idässä. Lännenpuoleinen tuuli on kohtalaista tai navakkaa. Viikonlopun lämpötila vaihtelee etelän vajaasta 10 asteesta Lapin nollan vaiheille.

  Ensi viikon alussa kylmiä pakkasaamuja voi olla laajalti.

  – Pohjois-Lapin lämpötila näyttäisi ensi viikolla jäävän lähelle nollaa tai jopa pakkaselle. Pohjoisimman Lapin lumipeite saattaa siis hyvinkin jäädä pysyväksi, Kristian Roine pohtii.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan pysyvä lumipeite tulee laajalti Lapin pohjoisosaan keskimäärin lokakuun loppupuoliskon aikana. Myös terminen talvi alkaa tällä alueella lokakuun puolivälin tienoilla ja lokakuun loppupuolella. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Tällainen on syyslomien ja marraskuun alun sää – “Osaan maata odotettavissa jo varsin talvista”

  14.10.2021: Päivitetty ennustetta uuden ennustemallin mukaiseksi.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.10. klo 15.48

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat