Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Taivas repeää sunnuntaina, maastopalojen riski koholla – alkuviikolla kostea yllätys
  Uutiset |

  Taivas repeää sunnuntaina, maastopalojen riski koholla – alkuviikolla kostea yllätys

  Kuuropilvet ovat kasvaneet muhkeiksi maan etelä- ja länsiosassa. Sunnuntaiksi kuuroherkkä vyöhyke nytkähtää idemmäs.
  Kuuropilviä on ollut liikkeellä viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassa. Sunnuntaiksi kuuroherkkä vyöhyke nytkähtää idemmäs. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 15.5.2021 iltapäivä

  Ukkoskausi starttasi perjantaina näyttävästi maan keskivaiheilla ja jatkui lauantaina maan länsiosassa. Salamaniskuja on kahden päivän aikana havaittu yhteensä noin 1900 kappaletta.

  Toukokuun keskimääräinen salamamäärä on Suomessa noin 8500. Tähän mennessä kuluneen toukokuun aikana salamaniskuja on rekisteröity yli 1900 kappaletta.

  Sunnuntaiksi ukkosten painopiste on nytkähtämässä idemmäs ja maanantaiksi odotellaan laaja-alaisempaa sadealuetta lounaasta. Sää jatkuu kuitenkin vuodenaikaan nähden lämpimänä.

  Sunnuntain jyrinät ja vaaratekijät

  Kuluneen viikonlopun ukkoset noudattavat selvää vuorokausisykliä: iltapäivällä jyrähtelee reippaammin, mutta yöksi salamointi hiipuu.

  Auringon lämmityksellä on merkittävä rooli ukkospilvien kehityksessä. Nyt viikonloppuna ukkospilvien syntyä ruokkii lämmin ja kostea ilmamassa sekä Suomea halkova rintamavyöhyke.

  Sunnuntai alkaa monin paikoin sumuisena varsinkin lännessä ja etelässä. Rannikoilla ja merellä sumut voivat olla sakeita. Iltapäivällä kuuropilvet heräävät jälleen henkiin, mutta tällä kertaa hieman ideämpänä.

  Vaasassa tuli lauantai-iltapäivänä rankasti vettä ukkoskuuron yhteydessä.
  Vaasassa tuli lauantai-iltapäivänä rankasti vettä ukkoskuuron yhteydessä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.5.2021

  Ukkosherkkä vyöhyke yltää sunnuntai-iltapäivänä Karjalankannakselta kohti Pohjois-Pohjanmaata. Jyrinään ja rankkoihin sadekuuroihin, ehkä myös ukkospuuskiin, on karkeasti ottaen syytä varautua Lappeenrannan ja Oulun välillä. Forecan reaaliaikainen sade- ja ukkostutka auttaa ennakoimaan lähestyvän kuurosateen.

  Ukkoskuuroihin liittyy tällä erää myös eräs vakavasti otettava riskitekijä. Salamointi osuu sunnuntaina alueelle, missä maasto on kuivaa, joten salamaniskut voivat pahimmassa tapauksessa laukaista maastopaloja.

  "Ukkoskuuroihin liittyy tällä erää myös eräs vakavasti otettava riskitekijä. Salamointi osuu sunnuntaina alueelle, missä maasto on kuivaa, joten salamaniskut voivat pahimmassa tapauksessa laukaista maastopaloja."

  Lue myös: Mikä on salama ja miten se syntyy?

  Ukkospilvelle tyypillinen tumma ja läpitunkematon pohja.
  Ukkospilvelle tyypillinen tumma ja läpitunkematon pohja. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 15.5.2021 iltapäivä

  Maanantaina lämpöä ja runsaita sateita

  Maanantaina Suomea lähestyy lounaasta yhtenäisemmän sateen alue, missä on mukana myös ukkosia. Sadetta tulee maan etelä- ja länsiosassa ja paikoin sade on runsasta.

  Sadealueen etupuolella oleva kaakkoinen ilmavirtaus puskee Suomeen lämpöä Mustanmeren suunnalta. Maan kaakkoisosassa hellerajaa kolkutellaan jälleen, joten maanantaista voikin muodostua järjestyksessään jo toukokuun viides hellepäivä.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste näyttää muutoksen säätyyppiin – näin mennään kohti kesäkuuta

  Päivitetty 15.5. klo 22:10 salamaniskujen määrää

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 15.5. klo 22.15

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa