Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?
  Kuukausiennuste |

  Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?

  Koivut ja sininen taivas.
  Luonto on puhjennut toukokuiseen vihreyteen. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 19.5.2022

  Tuoreen kuukausiennusteen perusteella toukokuu päättyy ja kesäkuu etenee laajalti keskimääräistä viileämmissä tai ajankohdalle tavanomaisissa lämpötiloissa. Tosin 23. toukokuuta alkavalla viikolla osassa Pohjois-Suomea voi olla hieman ajankohdan tyypillisiä lukemia lämpimämpää.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 19. toukokuuta uuden kuukausiennusteen toukokuun lopulle ja kesäkuulle.

  – Tämän kuukausiennusteen mukaan ei ole heti odotettavissa pitkiä hellejaksoja. Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi, mutta aivan varmasti sitä ei voi vielä sanoa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan toukokuussa keskimäärin kolmena päivänä. Viime vuonna toukokuussa oli viisi hellepäivää. Toukokuu oli helteetön viimeksi vuonna 2020. Tänä vuonna 20 asteen raja ylittyi ensi kertaa 18. toukokuuta.

  Terminen kesä kuitenkin lähestyy jo.

  – Voi olla, että terminen kesä alkaa tämänhetkisen ennusteen perusteella toukokuun puolella monin paikoin ainakin maan etelä- ja keskiosassa. Hetkittäin on jo käyty termistä kesää vastaavissa lämpötiloissa ja varsinkin lounaassa kolkutellaan termisen kesän rajaa, mutta pysyvämpi muutos on tulossa toukokuun lopun aikana. Nyt ollaan vähän jäljessä tyypillisestä kesän alkuajasta, sillä tavanomaisena vuotena terminen kesä on jo alkanut tähän aikaan maan eteläosassa, sanoo Anna Latvala.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi 10 asteen yläpuolella.

  Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 19.5.2022)
  ViikkoEnnusteEnnustettavuus
  23.–29.5.Viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 0–1 astetta tavanomaista kylmempi, maan pohjoisosassa 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on tavanomainen tai vähän tavanomaista pienempi.Hyvä
  30.5.–5.6.Viikon keskilämpötila on Suomessa 0–1 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on monin paikoin vähän tavanomaista suurempi.Kohtalainen
  6.–12.6.Viikko on hieman ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpi, sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa tavanomaiseen sademäärään.Heikko
  13.–19.6.Viikon keskilämpötila on tavanomainen tai hieman tavanomaista viileämpi. Sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa ajankohdan tyypilliseen sademäärään.Heikko

  Toukokuun 23. päivä alkava viikko: Alkuviikolla lämpimämpää, loppuviikoksi viilenevää

  Kuukausiennusteen perusteella 23. toukokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Pohjois-Suomessa 0–2 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampi, mutta maan etelä- ja keskiosassa on monin paikoin 0–1 astetta keskimääräistä kylmempää.

  Tämän hetken ennusteen mukaan viikon sisällä on kuitenkin vaihtelua: alkuviikolla on lämpimämpää, loppuviikoksi sää viilenee.

  – Viikon alussa päivälämpötilat ovat suuressa osassa maata 14–20 astetta, paikoin Lapissa asti voidaan hätyytellä 20 asteen lukemia. Itä- ja Pohjois-Lapissa on vähän viileämpää. Viikon puolivälissä lämpötilat alkavat kuitenkin laskea. Näyttää siltä, että lämpötilat vaihtelevat loppuviikolla etelässä vähän 15 asteen molemmin puolin, maan keskiosasta eteläiseen Lappiin on 10–15 astetta. Pohjois-Lappi on edelleen vähän muuta maata kylmempi, Anna Latvala ennustaa.

  Öisin ollaan enimmäkseen 0–7 asteessa. Yksittäisiä pakkasöitä voi kuitenkin olla ajoittain jatkossakin varsinkin Lapissa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Toukokuun 23. päivä alkavan viikon sademäärä on kuukausiennusteessa ajankohdalle tavanomainen tai paikoin vähän tavanomaista pienempi, mutta sateet eivät jakaudu tasaisesti viikon sisällä.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Aluksi lähinnä Lapissa tulee paikoin sadekuuroja, viikon puolivälistä alkaen sadekuuroja tulee laajemmin pitkin maata, Anna Latvala kertoo.

  – Pohjois-Lappiin saattaa tulla edelleen välillä vähän lunta tai räntää toukokuun lopun ja kesäkuun aikana silloin, kun sää vähän viilenee. Suurin osa sateesta on kuitenkin jo vettä.

  Pohjois-Atlantilla ja Pohjois-Euroopassa vallitsee 23. toukokuuta alkavalla viikolla matalapainesää. Norjassa on tavanomaista sateisempaa. Välimeren seudulla on 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, suurin poikkeama tavanomaiseen on Espanjassa. Venäjällä sen sijaan on paikallisesti jopa reilut 6 astetta tavanomaista kylmempi viikko.

  Toukokuun 30. päivä alkava viikko: Suomessa laajalti hieman keskimääräistä kylmempää

  Touko–kesäkuun vaihteen viikolla matalapainesää pitänee lämpötilan vähän keskimääräistä alempana, mutta päivien välillä voi kuitenkin olla vaihtelua. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 0–1 astetta tavanomaista kylmempi.

  – Suomen vähän viileä sää liittyy alueella olevaan matalapaineen alueeseen, sen sijaan Keski- ja Etelä-Euroopassa on korkeapainetta, Anna Latvala sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Pohjois-Euroopassa on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä sateisempaa, mukaan lukien Suomessa. Etelä- ja Länsi-Euroopassa on tavanomaista kuivempaa.

  Euroopan länsiosassa on ajankohtaan nähden lämmintä, Euroopan itäosassa viileää.

  Kesäkuun 6. päivä alkava viikko: Tavanomaista viileämpi signaali jatkuu

  Kesäkuun 6. päivä alkavalla viikolla Suomessa on edelleen merkkejä keskimääräistä viileämmästä säästä.

  – Näyttää siltä, että kahtiajako Euroopassa ei väisty vieläkään: lännessä on ajankohtaan nähden lämmintä, idässä viileää. Suomi jäänee tälläkin viikolla tavanomaista kylmemmän sään puolelle, sillä Suomen itä- ja pohjoispuolella oleva matalapaineen alue voi kiskoa meille kylmää ilmaa pohjoisesta, Anna Latvala kertoo.

  – Viikon sademäärässä ei kuukausiennusteessa ole merkittävää poikkeamaa Suomessa ajankohdan tyypilliseen sademäärään verrattuna, todennäköisesti jo heikkenevän ennustettavuuden vuoksi. Muualla Euroopassa sen sijaan on laajalti kuivaa.

  Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
  Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

  Kesäkuun 13. päivä alkava viikko ja kesäkuun loppu: Miltä näyttää kesäkuussa?

  Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on Suomessa 13. kesäkuuta alkavalla viikolla joko ajankohdalle tavanomainen tai vähän tavanomaista viileämmän puolella.

  – Eli mitään suurta muutosta ei ole näköpiirissä meillä. Euroopan lounaisosassa lämpö jatkuu. Suomen sademäärässä ennustettavuus on jo tässä vaiheessa heikentynyt niin, että kuukausiennusteen kartalla ei ole juurikaan viitteitä keskimääräisestä poikkeaviin suuntiin. Voi olla, että Euroopan etelä- ja länsiosassa sää on edelleen tavanomaista vähäsateisempaa, Anna Latvala sanoo.

  ECMWF:n ennuste ulottuu jo kesäkuun loppuun, mutta tällä hetkellä kartoilla ei näy juurikaan signaaleja poikkeamista mihinkään suuntaan Suomen osalta.

  – Juhannusviikolla tilanne on jo hyvin epävarma, eikä keskilämpötilassa ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen, Anna Latvala toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 20.5.2022 klo 15.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat