Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vihdoin: 20 asteen raja ylittyi ensi kertaa tänä vuonna! Miksi toukokuussa on ollut niin viileää – ja mitä on tulossa?
  Uutiset |

  Vihdoin: 20 asteen raja ylittyi ensi kertaa tänä vuonna! Miksi toukokuussa on ollut niin viileää – ja mitä on tulossa?

  Toukokuun värejä.
  Toukokuussa on nähty vaihtelevaa säätä. Kuva: Markku Pelkonen, Muurame, 14.5.2022

  Keskiviikkona on ylitetty ensimmäistä kertaa 20 asteen raja tänä vuonna virallisilla säähavaintoasemilla Suomessa. Viime vuonna hellettä eli vähintään 25,1 astetta oli jo ennen toukokuun puoliväliä. Miksi tänä vuonna toukokuussa on ollut ajoittain niin viileää? Entä millaisena sää jatkuu kuun edetessä?

  Keskiviikkona on ylletty vuoden toistaiseksi korkeimpaan lämpötilaan. Kello 18.25 mennessä päivän korkein lämpötila on ollut Espoon Nuuksion 20,7 astetta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tänä vuonna ylittyy 20 asteen raja.

  Porvoossa on ollut keskiviikkona kello 18.25 mennessä 20,6 astetta, Helsingissä 20,4 astetta, Pyhtäällä, Vantaalla ja Hyvinkäällä 20,2 astetta ja Nurmijärvellä sekä Espoon Tapiolassa 20,0 astetta.

  Vuoden aiempi korkein lämpötila oli Oulussa 10. toukokuuta mitattu 19,1 astetta.

  Viime vuonna 20 astetta ylittyi ensimmäisen kerran 10. toukokuuta 2021, kun merellä Helsingin Majakalla oli 20,6 astetta. Ensimmäiset hellelämpötilat eli vähintään 25,1 asteen lukemat mitattiin viime vuonna jo 11. toukokuuta. Päivän korkein lämpötila oli silloin Hyvinkään 25,4 astetta. Toukokuun 13. päivä 2021 oli jo 28,7 astetta, mittauspaikkana oli Ylivieska.

  Vuonna 2020 ensimmäinen 20 asteen ylitys oli puolestaan tätä vuotta myöhemmin, 23. toukokuuta 2020. Silloin päivän korkein lämpötila oli Ylivieskassa mitattu 20,9 astetta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Miksi toukokuu on edennyt ajoittain viileähkössä säässä?

  Tänä vuonna toukokuu on edennyt vaihtelevissa ja ajoittain melko viileissä merkeissä, osassa maata on tullut lumi- ja räntäsateita vielä kuun puolivälin jälkeen.

  Sodankylässä satoi lunta 16. toukokuuta 2022.
  Sodankylässä satoi lunta 16. toukokuuta. Kuva: Fintraffic, Tie 4 Sodankylä, Postojoki, 16.5.2022 kello 14

  Miksi tämän vuoden toukokuussa on sitten ollut näin viileää?

  – Suuren osan huhti–toukokuusta Euroopan länsipuolella tai läntisen Euroopan yllä on ollut laaja korkeapaine ja sen yhteydessä usein myös ajankohtaan nähden lämpimän ilmamassan aalto. Vaikka lämmin ilmamassa ja korkeapaine olisivat päässeet meille hetkittäin, läntinen korkeapaine on suosinut meillä koleaa, pohjoista ilmavirtausta ja viileää ilmamassaa. Kuukausiennustekartoilla tämä näkyy tällä hetkellä niin, että eteläisen ja läntisen Euroopan yllä ilma on ajankohtaan nähden lämmintä, mutta meillä viileää, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lue myös: Kuukausiennuste julki: Lämpö paahtaa osassa Eurooppaa – Suomessa tyystin erilainen signaali

  Miltä näyttää jatko – onko tulossa lämmintä?

  Kuukausiennuste näyttää Suomeen viitteitä ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämmästä säästä touko–kesäkuulle, paikoin ja ajoittain lämpötilat olisivat lähellä keskimääräisiä.

  Tällä viikolla viikon keskilämpötilat ovat Suomessa kuukausiennusteen mukaan 2–3,5 astetta keskimääräistä kylmempiä, mutta viikon sisälle mahtuu vaihtelua.

  – Kylmin ilmamassa väistyy Suomen yltä nyt vähitellen. Lämpimän ilmamassan käväisy saa lämpötilat nousuun osassa maata. Myös torstaina 20 asteen rajan ylittyminen on mahdollista ainakin Ahvenanmaalla. Muuten lämpötilat ovat etelässä ja lännessä enimmäkseen 13–18 asteessa. Toisaalta Kainuussa ja suuressa osassa Lappia päivälämpötilat jäävät laajalti 10 asteen alapuolelle torstainakin, Joanna Rinne sanoo.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 19.5.2022.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 19.5.2022.

  Torstai on poutainen ja melko aurinkoinen päivä, pilvisintä on Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Perjantaikin on melko aurinkoinen, tosin kumpupilviä kasvaa yleisesti iltapäiväksi. Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa ja Etelä-Lapissa laajalti 10–15 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 5–11 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.5.2022.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.5.2022.

  Lauantaina ja sunnuntaina sää on puolipilvinen tai pilvinen, mutta enimmäkseen poutainen. Päivälämpötilat ovat viikonloppuna laajalti 13–16 astetta, Pohjois-Lapissa enimmäkseen 10–14 astetta.

  – Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen lounaispuolella käväisee sadealue, mutta tämän hetken ennusteissa se ei yllä Suomeen. On silti mahdollista, että tilanne muuttuu, ja ainakin lounaisin osa Suomea saisi yöllä ja sunnuntaiaamuna sateita.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 21.5.2022.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 21.5.2022.

  – Ensi viikon maanantaina ja tiistaina sää jatkuu viikonlopun kaltaisena, mahdollisesti asteen, pari sitä lämpimämpänä. Sen jälkeen ennuste muuttuu jo hyvin epävarmaksi, mutta on mahdollista, että Suomeen leviää sateita ja niiden jälkeen lämpimämpää ilmaa, Joanna Rinne toteaa.

  Viime vuonna toukuussa oli yhteensä viisi hellepäivää. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin jollain Suomen säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta. Toukokuun 2021 korkein lämpötila oli peräti 30,8 astetta. Se mitattiin Ilomantsissa 19. toukokuuta.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  18.5.2022: Päivitetty päivän korkeimpia lämpötiloja.

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 18.5.2022 klo 18.29

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat