Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Maaliskuun alussa lauhaa pohjoista myöten – pian kylmä ilma vyöryy kuitenkin takaisin Suomeen
  Uutiset |

  Maaliskuun alussa lauhaa pohjoista myöten – pian kylmä ilma vyöryy kuitenkin takaisin Suomeen

  Talvisen aurinkoinen päivä Pirkanmaalla.
  Talvisen aurinkoinen päivä Pirkanmaalla. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 20.1.2021

  Maaliskuun ensimmäiset päivät kuluvat lauhassa ja melko poutaisessa säässä. Toisen talvilomaviikon puolivälissä kylmä ilma alkaa levitä jälleen Eurooppaan ja Suomessa on loppuviikosta päivälläkin pakkasta.

  Kylmä helmikuu päättyy lauhassa, mutta tuulisessa säässä. Ahvenanmaan Jomalassa lämpötila kohosi tänään sunnuntaina +9,7 asteeseen, eli lähes yhtä korkealle kuin torstaina. Mantereen puolella päivän korkein lämpötila, +9,4 astetta, mitattiin Turussa.

  Viikonlopun lämpö toi suojasäätä Lapin pohjoisosaankin, aina Nuorgamiin asti. Lapissa lämpimintä oli sunnuntaina Tornionjokilaakson Pellossa, jossa oli vielä aamulla 10,9 pakkasastetta, mutta illansuussa lämpötila nousi jopa 6,4 plusasteeseen.

  Lue myös: Ahvenanmaalla lämpötila kohosi +9,8 asteeseen: “Viime vuonna terminen talvi samaan aikaan vasta alkamassa”

  Maaliskuun ensimmäinen viikko alkaa samankaltaisessa säässä kuin helmikuu loppuu. Kohtalainen ja puuskainen, pohjoisessa jopa navakka länsiluoteinen tuuli puhaltaa maanantaina ja tiistaina koko maassa ja sää on enimmäkseen aurinkoinen, ajoittain pilvisyys kuitenkin vaihtelee. Paikallisia lumikuuroja voi tulla maanantaina Pohjois-Lapissa ja tiistaina laajemmin pohjoisessa.

  Maanantaina maan etelä- ja keskiosassa on päivällä 3–8 plusastetta, lämpimintä lounaassa, pohjoisessa on laajalti 0–5 astetta ja Pohjois-Lapissa lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Tiistain vastaisena yönä lämpötila käväisee nollan tuntumassa etelässäkin, maan keskiosassa on heikkoa pakkasta ja Lapissa 4–10 pakkasastetta.

  Varsinkin virtapaikoissa jäät ovat heikkoja.
  Lauha sää voi vaikuttaa jääpeitteeseen ja varsinkin virtapaikoissa jäät ovat heikkoja. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 26.2.2021

  Tiistaina päivällä lämpötila nousee vielä etelässä ja lännessä 3–6 plusasteeseen, idässä on hieman viileämpää ja pohjoisessa vaihtelee Pohjois-Pohjanmaan länsiosan 0–3 plusasteesta Pohjois-Lapin 4–6 pakkasasteeseen. Keskiviikon vastaisena yönä heikkoa pakkasta on lähes koko maassa.

  Viikon puolivälissä muutos kylmempään

  Keskiviikkona keväisen kuiva ja lauha sää on jo vaihtumassa talvisempaan. Hajanainen sadealue kulkee pohjoisesta kaakkoon ja sateiden jäljessä Suomeen virtaa selvästi aiempaa kylmempää ilmaa. Pohjoisen sateet tulevat lumena, mutta maan etelä- ja keskiosassa sataa aluksi vielä vettä. Etelässä ja lännessä on päivällä 2–6 ja idästä Perämeren rannikolle 0–4 plusastetta. Lapissa on enimmäkseen 0–6 pakkasastetta.

  Torstaina vallitsee kolea ja kohtalainen pohjoisluoteinen tuuli. Pilvisyys vaihtelee ja lämpötila jää päivälläkin maan etelä- ja keskiosassa 0–5 ja pohjoisessa 5–10 pakkasasteeseen. Jokunen lumikuuro voi tulla varsinkin pohjoisessa ja lännessä.

  Loppuviikosta lumisadetta

  Viikon edetessä paikoin jopa kireän yöpakkasen todennäköisyys kasvaa ja toinen talvilomaviikko loppunee enimmäkseen pakkassäässä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan viikonlopun sateet tulevat pääasiassa lumena ja sää jatkuu melko tuulisena. Mahdollisen matalapaineen yhteydessä lämpötila voi nousta hetkellisesti etelässä ja lännessä suojan puolelle, mutta matalapaineen ajoitus ja reitti ovat vielä epävarmoja.

  Kylmä ilmamassa ei rajoitu vain Suomeen, vaan se valahtaa paikoin Etelä-Eurooppaan asti. Viime aikojen lämmin korkeapainesää vaihtuu viikon loppupuolella yleistyviin yöpakkasiin ja lunta voi viimeisimpien ennusteiden mukaan sataa jälleen Balkanilla asti.

  Selkeinä kevättalven öinä pakkanen voi olla vielä kireääkin.
  Maaliskuun edetessä selkeinä öinä pakkanen voi olla vielä kireääkin. Kuva: Tarja Kouvo, Laukaa, 27.2.2021

  Lue seuraavaksi: Maaliskuun ennuste: Lämpöpiikki vaihtuu painajaiseen

  Anna Latvala

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa