Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ahvenanmaalla lämpötila kohosi +9,8 asteeseen: “Viime vuonna terminen…
Blogi |

Ahvenanmaalla lämpötila kohosi +9,8 asteeseen: “Viime vuonna terminen talvi samaan aikaan vasta alkamassa”

Aurinkoinen ja kylmä kevätpäivä
Lähipäivinä aurinkoista ja keväisen lämmintä säätä leviää suureen osaan Suomea. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Sanonnan mukaan vuodet eivät ole veljeksiä, ja se pätee tähän ja viime vuoteen. Eilen Ruotsissa mitattiin alustavien tietojen mukaan uusi helmikuun lämpöennätys ja Suomessakin lämpö nousi lähelle kymmentä plusastetta. Viime vuonna etelässä terminen talvi oli vasta alkamassa.

Eilen torstaina Suomeen virtasi hyvin lauhaa ilmaa ja lämpötila nousi peräti kahdella mittausasemalla Ahvenanmaan Jomalassa +9,8 asteeseen. Ajankohtaan nähden hyvin lämmin sää ei tähän pääty, sillä nyt loppuviikon aikana sekä vielä ensi viikon alkupäivinä Suomessa lämpötila kohoaa ajoittain nollan yläpuolelle pohjoisessa asti.

2000-luvulla +9 astetta on saavutettu helmikuussa aiemmin neljä kertaa, viimeksi viime vuonna. Helmikuun Suomen kaikkien aikojen lämpöennätykseen on kuitenkin vielä matkaa, sillä Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan 28.2.1943 Helsingin Ilmalassa mitattiin +11,8 astetta.

Aurinkoinen päivä sydäntalven jälkeen.
Aurinkoinen talvipäivä. Kuva: Marko Heinonen, Vaasa, 14.2.2021

Talvikaudella Ahvenanmaalla sekä muualla saaristossa mitataan usein vuorokauden korkeimmat lämpötilat. Jomalasta on tammikuun lämpöennätys vuodelta 1973, +10,9 astetta, samoin kuin viime vuonna tullut uusi marraskuun lämpöennätys 16,6 astetta. 

Ruotsissa lämpötila kohosi vielä korkeammalle kuin Jomalassa. Eilen 25. helmikuuta Kalmarissa mitattiin alustavien tietojen mukaan uusi helmikuun lämpöennätys, +17,0 astetta. Aiempi ennätys oli Karlshamnin +16,7 astetta vuodelta 2019. Ruotsin eteläosa ulottuu selvästi etelämmäksi kuin Suomen eteläisimmät alueet ja seudun ilmasto on lämpimämpi, joten talvellakin lämpötila voi kohota joskus korkeammaksi kuin osassa Suomea kylmimpinä juhannuksina. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viime vuonna samaan aikaan terminen talvi vasta alkamassa

Viime talvi oli erittäin lauha ja maan eteläosassa oli monin paikoin vain alle viikon mittaisia yhtämittaisia pakkasjaksoja. Terminen talvi alkoi osassa Etelä- ja Lounais-Suomea vasta 25. helmikuuta ja kesti samalla alueella vain 5 vuorokautta. Myös Ahvenanmaalla terminen talvi alkoi 25. päivä. Talvi siis alkoi samana päivänä, jona tänä vuonna mitattiin kuukauden toistaiseksi korkein lämpötila ja suojasää ylti lopulta Sodankylään asti.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Vuosien välinen ero näkyy myös lumimäärässä. Viime talvena Kaisaniemessä lunta mitattiin joulu–helmikuussa enimmillään 2 senttimetriä, nyt helmikuun alussa lunta oli hetkellisesti 38 senttimetriä. Tämän vuoden helmikuu on ollut monin paikoin muuallakin maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä lumisempi. Lapissa taas oli viime vuonna erittäin paljon lunta ja tänä vuonna Pohjois-Lapissa on jääty paikoin keskimääräisen allekin.

Lunta Riisitunturilla helmikuussa 2020.
Lunta Riisitunturilla. Kuva: Maarit Siitonen, Posio, 29.2.2020

Suomessa talvien välinen merkittävä vaihtelu riippuu säätyypistä. Viime vuoden lauha ja sateinen vuosi johtui voimakkaista länsivirtauksista, tänä vuonna polaaripyörre jakautui ja kylmää ilmaa pääsi leviämään Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Entä tämän vuoden terminen talvi ja kevät? Helmikuussa kireitä pakkasia on ollut etelää myöten, mutta nyt sää on väliaikaisesti lämpenemässä. Tämä tuskin riittää termisen kevään alkamiseen eli vuorokauden keskilämpötilan nousuun pysyvästi nollan yläpuolelle, sillä kylmä ilma pysyttelee edelleen Suomen lähellä. Ensi viikon loppupuolella sää voi viimeisimpien ennusteiden mukaan olla jälleen päivisinkin pakkasella.

Lue seuraavaksi: Lomalaisten vuoronvaihdon sää: Tarjolla "alkupaloja keväisemmästä säästä"

Anna Latvala

Päivitetty 26.2.2021 klo 13.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat