Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Vaarallinen helleaalto on iskemässä Eurooppaan: "En ole ennen urani aikana…
Blogi |

Vaarallinen helleaalto on iskemässä Eurooppaan: "En ole ennen urani aikana nähnyt"

Toukokuussa 40 asteen lämpötilat ovat Euroopassa poikkeuksellisia. Tässä lämpöaallossa 30 asteen yllityksiä nähdään laajalti eteläisessä ja paikoin myös keskisessä Euroopassa.
Euroopan kaakkoisosaan ja Välimeren itäisiin osiin odotetaan 10. kesäkuuta alkavalla viikolla erittäin tukalaa hellettä. Lämpötila voi kohota monissa suosituissa lomakohteissa yli 40 asteeseen.

Kesä on vasta alussa, mutta sääennusteissa on jo merkkejä polttavan kuumista olosuhteista. Euroopan kaakkois- ja itäosassa voi ensi viikolla olla niin kuuma, että kesäkuun lämpöennätykset rikkoutuvat. Ennusteen mukaan lämpötila kohoaa useissa maissa yli 40 asteeseen, paikallisesti jopa 45 asteen raja voi rikkoutua. Euroopan mittaushistorian lämpöennätys, 48,8 astetta, voi myös olla lähellä.

Helteet ovat ainakin tilapäisesti Pohjois-Euroopasta ohi, mutta etelämpänä Euroopassa odotellaan hirmuhelteitä. Vaikka vasta kesäkuun alkua eletään, on eurooppalaisessa sääennustemallissa (ECMWF) jo merkkejä äärimmäisen tukalasta helleaallosta.

Euroopan kaakkoiskolkkaan, Välimeren itäisiin osiin ja Mustanmeren ympäristöön on kehittymässä ensi viikolla vaarallisen kuuma sääasetelma, joka voi aiheuttaa useille terveyshaittoja ja altistaa maastopaloille. Ennusteen mukaan 10. kesäkuuta alkavalla viikolla Pohjois-Afrikasta virtaa erittäin kuumaa ilmamassaa Välimeren yli kohti Italiaa ja Välimeren itäisiä osia.

40 asteen raja voi jo alkavalla viikolla rikkoutua Euroopan puolella Kreikassa ja Kyproksella, ja viikon edetessä yli 40 asteen kuumuus levittäytyy laajemmalle alueelle. Myös Turkissa 40 asteen ylitykset ovat mahdollisia. Viikon edetessä ylimmät lukemat voivat paikallisesti kivuta yli 45 asteen, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista tai jopa ennätyksellistä. Kesäkuun lämpöennätykset saattavat joissain valtioissa rikkoutua. 

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Välimeren itäisiin osiin odotetaan erittäin kuumia olosuhteita.
Välimeren itäisiin osiin odotetaan erittäin kuumia olosuhteita, kun Pohjois-Afrikasta virtaa hyvin lämmintä ja kuivaa ilmaa alueelle. Lämpötila voi kivuta äärimmillään yli 45 asteeseen esimerkiksi Kreikassa, Turkissa ja Kyproksella. Vastaavasti läntiseen Eurooppaan odotetaan jopa yli 20 astetta viileämpiä olosuhteita, kun sinne virtaa kylmää ilmaa Pohjois-Atlantilta.

Nämä ovat tukalimmat alueet

Äärimmäisen tukala helleasetelma muodostuu Välimerelle asteittain 10. kesäkuuta alkavan viikon kuluessa. Eurooppaa halkoo ensi viikolla ilmamassoja jakava suihkuvirtaus, jonka etelä- ja itäpuolella on erittäin kuumaa ilmaa, kun taas sen länsipuolelle virtaa Pohjois-Atlantilta viileämpää ilmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näillä näkymin viikon puolivälissä Keski-Eurooppaan muodostuu kahden erilaisen ilmamassan rajavyöhykkeelle matalapaineen alue, jonka ympäristössä on epävakaista ja hyvin viileää. Myös Suomi kuuluu ainakin aluksi tähän viileämpään ja sateisempaan säätyyppiin.

Välimeren keskisissä ja itäisissä osissa puolestaan kuumenee päivä päivältä siten, että paikallisesti jo alkuviikolla Kreikassa, Turkissa ja Kyproksella voi 40 asteen raja ylittyä. Paahtavin kuumuus näyttäisi alkavan keskiviikosta, jolloin 40 asteen ylitykset leviävät laajemmille alueille. Jos tämän hetkinen ennuste toteutuu, loppuviikosta 40 asteen rajapyykki voi rikkoutua Turkin ja Kreikan lisäksi paikoin myös Italiassa, Makedoniassa, Bulgariassa ja Romaniassa.

Turkissa, Kreikassa ja Kyproksella korkeimmat lukemat kipuavat ennusteen mukaan paikallisesti jopa yli 45 asteeseen. Äärimmillään ennustemalleissa on merkkejä jopa 46–47 asteen lämpötiloista, mikä toteutuessaan hipoisi Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätystä, 48,8 astetta. Se on mitattu 11. elokuuta vuonna 2021 Italian Sisiliassa, ja lukema on Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n hyväksymä. Tätä ennen Euroopan lämpöennätys oli 48 astetta. Aiempi ennätyslukema mitattiin 10. heinäkuuta vuonna 1977 Kreikassa.

Turkki
Itäisen Välimeren rantalomakohteissa on ennusteen mukaan äärimmäisen tukalaa 10. kesäkuuta alkavalla viikolla. Esimerkiksi Turkin Antalyassa vuorokauden alin lämpötila ei laske alle 30 asteen ja iltapäivällä voidaan rikkoa 40 asteen raja. Kuva: Forecan 10 päivän sää, Antalya, Turkki

Vuodenaikaan nähden äärimmäinen kuumuus koettelee useita suomalaisten suosimia lomakohteita Välimeren itäisissä osissa ja Mustanmeren rannikolla. Kuuminta on Kreikan ja Turkin sisämaassa, mutta 40 asteen lukemat ovat mahdollisia myös Kreetan ja Rodoksen saarilla. Myös Turkin ja Kyproksen rantalomakohteissa 40 asteen ylityksiä voi tapahtua.

Kannattaa huomioida, että yötkin ovat monin paikoin näillä alueilla tukalia, eikä vuorokauden alin lämpötila välttämättä laske alle 30 asteen. Helle on siis äärimmäisen tukalaa ja hyvin vaarallista riskiryhmille. Erittäin kuuman ja kuivan sään myötä myös maastopalojen riski kasvaa.

Suomessa äärimmäisen tukalasta helteestä varoitettaisiin, jos vuorokauden ylin lämpötila kohoaisi yli 35 asteen ja vuorokauden keskilämpötila ylittäisi 28 astetta. Tämä on kolmiportaisen asteikon korkein varoitusluokka helteestä. Edellisen kerran lähellä näitä olosuhteita oltiin vuonna 2010 heinäkuun lopun helleaallossa, jolloin Liperissä mitattiin ennätykselliset 37,2 astetta.

Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

Aurinko laskee Välimeren taakse Kreikan rannikkoseudulla. 
Välimeren itäisiin osiin odotetaan äärimmäisen tukalaa hellettä. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Kreikka, Patras

Eurooppa yhä lähempänä ensimmäistä 50 asteen ylitystään

45 asteen ylitykset ennustemalleissa ovat kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla suorastaan pöyristyttävää katsottavaa, mutta ikävä kyllä tämä ei tule jäämään tähän. Vuosisadan edetessä Välimerellä kesät lämpenevät useilla asteilla ja selvästi enemmän kuin kesät muualla Euroopassa keskimäärin. Äärimmäisten korkeiden lämpötilojen todennäköisyys kasvaa Etelä-Euroopassa, ja pidän täysin mahdollisena, että Euroopan mittaushistorian ensimmäinen 50 asteen ylitys tullaan kokemaan jo ennemmin kuin arvaammekaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Euroopan uusin lämpöennätys, 48,8 astetta, on hyvin tuore lukema ja se mitattiin vain kolme vuotta sitten Italian Sisiliassa elokuisen helleaallon yhteydessä. Nyt mielenkiinto kohdistuukin 10. kesäkuuta alkavaan viikkoon – kuinka lähelle tätä ennätyslukemaa lämpötila kipuaa jo kesän alkupuoliskolla? Jos vastaava sääasetelma osuisi loppukesään, kun Välimeri on lämpimimmillään, arvelen, että 50 asteen raja menisi rikki.

En ole ennen urani aikana nähnyt, että eurooppalainen ennustemalli tyrkyttää Välimerelle jo kesän alkupuoliskolla yli 45 asteen lukemia. Itäisellä Välimerellä pintaveden lämpötila on selvästi pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella jo yli 25 asteessa, mikä voi edesauttaa huippulämpötilojen esiintymistä alueella jo tähän aikaan vuodesta.

Pitkän ajan sääennusteen mukaan loppukesästä (heinä–syyskuun jakso) on muodostumassa tavanomaista kuumempi erityisesti Välimeren ja Balkanin alueella, joten edessä on mahdollisesti useampiakin äärimmäisen tukalan helteen jaksoja.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!

Korjattu 8.6.2024: "Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätys" muotoon "Euroopan mittaushistorian lämpöennätys"

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 8.6.2024 klo 23.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat