Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Päivä- ja yölämpötilat laskusuunnassa: Etelässäkin käväistään alle 10 asteessa – Käsivarteen räntää?
  Uutiset |

  Päivä- ja yölämpötilat laskusuunnassa: Etelässäkin käväistään alle 10 asteessa – Käsivarteen räntää?

  Pohjoisessa pilvisyys on vaihtelusta huolimatta melko runsasta.
  Pohjoisessa pilvisyys on vaihtelusta huolimatta melko runsasta. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 14.7.2021

  Luoteen ja lännen välillä vaihteleva virtaus syöttää Suomen ylle viileämpää ilmaa. Alkuviikon mittaan päivä- ja yölämpötilat ovat monin paikoin laskusuunnassa. Epävakainen sää tuo jonkin verran sateitakin.

  Alkaneella viikolla Suomen lounaispuolella vaikuttaa korkeapaineen alue, joka ohjaa matalapaineet kiertämään itsensä ympäri. Pohjoisenpuoleinen kiertoreitti tuo matalapaineita viikon mittaan Euroopan pohjoispuolelle. 

  Suomi jää viikon aikana korkeapaineen ja sen pohjoispuolelta kiertävien matalapaineiden välimaastoon, jossa vallitsee pääosin lännen ja luoteen väliltä käyvä, puuskainen ja viileä virtaus. Alkuviikolla ja viikon puolivälin ympäristössä tuuli on päivisin kohtalaista tai navakkaa, mutta öisin etenkin sisämaassa tuuli hieman heikkenee. 

  Lämpötilan laskua maalla ja merellä

  Voimistunut luoteisvirtaus kutisti hellealueen viikonvaihteeseen tullessa maan etelä- ja itäosan ylle, mutta alkuviikolla myös 20 asteeseen yltävien päivälämpötilojen alue on käymässä niukaksi.

  Tiistaina 20 asteeseen tai hieman sen yläpuolelle ylletään vielä isossa osaa Etelä-Suomea, mutta keskiviikkona 20 asteeseen päästään enää nipin napin etelärannikon suunnalla. 

  Viikon puolivälin lähestyessä päivälämpötilat ovat muuten pitkälti 15 ja 20 asteen välillä, pohjoisessa 15 asteen puolin ja toisin, pohjoisosassa Lappia lähemmäs 10 astetta.

  Etelärannikon edustalla myös merivesi pääsi lämpenemään viime viikolla helteisen lämpimäksi paikka paikoin. Voimistunut länsiluoteinen virtaus on kuitenkin viikonvaihteessa sysännyt lämpimän pintaveden etäämmälle ja uuden viikon alkaessa etelärannikon tuntumaan on kummunnut jo viileämpää vettä. 

  Viikon alun mittaan merivesi on rannikoiden tuntumassa yleisestikin ottaen viilenemään päin. Etelärannikon edustalla meriveden lämpötilan odotetaan silti olevan pitkälti 20 asteen puolin ja toisin, länsirannikolla 15 ja 20 asteen välillä.

  Aamuaurinko väritti pilvet.
  Päivien lisäksi myös yöt viilenevät. Vuorokauden kylmin hetkin on tyypillisesti juuri ennen auringonnousua. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 19.7.2021

  Vaihtelua pilvipoudasta paikallisiin sateisiin – jopa räntää?

  Pilvisyys vaihtelee koko maassa, mutta on suhteessa muuhun maahan runsaampaa pohjoisen suunnalla. Maan lounaisosassa on puolestaan odotettavissa pilvien lomassa aurinkoa hieman enemmän etenkin viikonlopun lähestyessä, kun tämän hetken ennusteissa korkeapaine vaikuttaisi kurkottavan ylle lounaasta päin. 

  Myös sateiden osalta jakauma vaikuttaisi olevan saman tyylinen. Lähempänä maan lounaispuolella olevaa korkeapaineen aluetta maan lounaisosan suunnalla sateet jäävät yksittäisemmiksi ja päiviin mahtuu pitkälti pilvipoutaista säätä, kun taas pohjoisen yli sateita kulkee vähän väliä viikon mittaan.

  Tiistaiksi luoteesta ylle leviävän rintaman yhteydessä sade- ja ukkoskuuroja ulottuu enemmänkin eteläiseen Suomeen asti. Lännessä kuurottelee enimmäkseen päivän alkupuoliskolla, kun taas idässä sateistuu päivän mittaan. Pohjoisessa satelee ajoittain.

  Tiistaina ukkonenkin voi paikoitellen jyrähtää etenkin etelän, idän ja pohjoisen suunnalla.

  Taivaalta tuleva sade on kesäiseen tapaan vettä, mutta reippaimpien ukkoskuurojen yhteydessä siellä täällä voi rakeitakin maahan tipahdella.

  Joko olet lukenut? Rakeet – miten ne syntyvät ja miksi ne ovat vaarallisia?

  Lappiin virtaava ilma on kuitenkin sen verran koleaa, että lähiöinä Käsivarren päässä lämpötila käväisee lähempänä nollaa ja ylle kulkeutuvien vesisateiden seassa saattaa pienellä mahdollisuudella tulla sadetta lumisemmassakin olomuodossa, kuten räntänä.

  Muuten viikon puolivälin lähestyessä yön selkenevillä alueilla ja hetkeksi heikentyvän tuulen alueilla voidaan käydä etelässä paikoin alle 10 asteessa ja paikoin maa keskivaiheillakin 5 asteen vaiheilla. Vesistöjen läheisyydessä yöllinen lämpötilan lasku on maltillisempaa.

  Lue myös: Suurin osa Suomen sateesta lähtee pilvestä alas lumena

  Ilta-aurinko maalasi maisemaa sadekuurojen jälkeen.
  Sää jatkuu vaihtelevan pilvisenä ja erityisesti pohjoisen suunnalla epävakaisena pitkälle viikonloppuun asti. Kuva: Ari Branthin, Arkistokuva

  Loppuviikolla lämmön paluu?

  Loppuviikolla viileä ja lämmin käyvät vielä kurkotuskamppailua Suomen yllä ja ennusteessa on yhä epävarmuutta. Lounaasta ylle yrittää puskea jo lämmintä, jopa helteistä ilmaa, mutta pohjoisesta ylle yrittää yhtä aikaa purkautua vilpoista ilmaa.

  Viikonlopun alla helteinen ilmamassa käynee ainakin pyörähtämässä lounaan kulmilla, mutta etenkin pohjoisessa viileämpi kesäsää jatkuu ja paikoin voi vielä esiintyä alle 10 asteen päivälämpötiloja. 

  Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että viikonlopun sää olisi kuitenkin lämpenevän suuntaista, yli 20 asteen lämpötilat olisivat lounaasta alkaen yleistymään päin ja osassa maata voisi jo helteistyä viikonvaihdetta kohti.

  Lue myös: Meteorologin ensireaktio loppukesän ennusteesta: "Tämä on ihan hullua!"

  Jenna Salminen

  Päivitetty 19.7. klo 16.58

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa