Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Meteorologin ensireaktio loppukesän ennusteesta: "Tämä on ihan hullua!"
  Uutiset |

  Meteorologin ensireaktio loppukesän ennusteesta: "Tämä on ihan hullua!"

  Kuukausiennusteen mukaan helteet taukoavat hetkeksi 19. heinäkuuta alkavalla viikolla, mutta voivat palata nopeasti sen jälkeen.
  Kuukausiennusteen mukaan helteet taukoavat ensi viikon alkupuolella, mutta näyttäisivät palaavan jo loppuviikosta. Uimavedet ovat nyt paikoin jopa ennätyksellisen lämpimiä erityisesti merialueilla. Alkuviikon pohjois- ja luoteistuuli voi kuitenkin sekoittaa vesikerrosta ja pullauttaa kylmempää vettä pintaan. Pintavesi voi kylmetä kumpuamisen seurauksena useilla asteilla. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 15.7.2021

  Euroopan keskuksen (ECMWF) uusimman kuukausiennusteen mukaan kuuma sää on helpottamassa ensi viikolla vain tilapäisesti, sillä uusi helleputki on jo näköpiirissä. Jos ennuste toteutuu, tästä kesästä voi muodostua mittaushistoriamme kuumin ja helteisin.

  Nyt näyttää siltä, että ennätyksellisen pitkä helleputki katkeaa Suomessa alkavalla viikolla maanantaina tai viimeistään tiistaina, kun luoteesta virtaa viileämpää ilmaa. Vielä tämän viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosassa mitataan hellelukemia, etelärannikolla jopa 30 asteen lämpötiloja.

  Euroopan keskuksen uudessa kuukausiennusteessa näkyy kuitenkin merkkejä siitä, että hellekupoli palaa Suomen ylle lyhytkestoisen viilenemisen jälkeen. Heinäkuun loppupuoliskolta pitkälle elokuulle saakka lämpötilaennusteessa näkyy pelkkää punaista Suomen yllä, eli tavanomaista lämpimämpi sää näyttää jämähtävän päällemme uudemman kerran.

  Kesäinen auringonlasku.
  Uusi kuukausiennuste näyttää varsin lämpimältä. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  "Tämä on ihan hullua", totesin nähdessäni ennustetut lämpötilapoikkeamat loppukesälle ensimmäistä kertaa.

  En muista aiemmin nähneeni yhtä sitkeää ja pitkäkestoista lämpöputkea, joka alkoi jo kesäkuussa ja jatkuu ennusteessa pitkälle loppukesään saakka. Tyypillinen suomalainen kesäsää loistaa poissaolollaan tänä vuonna.

  "En muista aiemmin nähneeni yhtä sitkeää ja pitkäkestoista lämpöputkea"

  Täytyy toki muistaa, että pitkän aikavälin sääennusteisiin liittyy epävarmuuksia ja niihin tulisikin aina suhtautua tietyllä varauksella. Tyypillisesti kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa toisen ennusteviikon jälkeen.

  Lue seuraavaksi: Näin tulkitset pitkän ajan sääennusteita

  19. heinäkuuta alkava viikko: Tilapäisesti viileämpää

  Pohjois-Euroopan säätilassa tapahtuu merkittävä käänne viikonvaihteen jälkeen. Sunnuntaina kylmä säärintama pyyhkäisee Suomen yli kuurosateineen ja ukkosineen, ja tämän jälkeen helleputki katkeaa alkuviikolla.

  Kuukausiennusteen mukaan 19. heinäkuuta alkava viikko on maan keski- ja pohjoisosassa 1–3 astetta tavanomaista kylmempi, pohjoisimmassa Lapissa poikkeama on 3–6 astetta. Etelä-Suomessa lämpötilapoikkeamaa ei näy suuntaan eikä toiseen.

  Viikon viileimmät päivät näyttävät osuvan tiistaille ja keskiviikolle, jolloin suuressa osassa maata lämpötila jää alle 20 asteen. Loppuviikkoa kohden uuden helleaallon todennäköisyys jälleen kasvaa.

  Ensi viikon sateet ovat hajanaisia, eikä kuivuuteen ole tiedossa suurempaa helpotusta. Kuukausiennusteen mukaan tuleva viikko on Suomessa selvästi tavanomaista kuivempi.

  26. heinäkuuta alkava viikko: Kostea helleaalto mahdollinen

  26. heinäkuuta alkavalla viikolla Pohjois-Euroopan ilmanpaineasetelmassa tapahtuu kuukausiennusteen mukaan muutos: korkeapaine vahvistuu Suomen itäpuolelle ja tavanomaista matalamman ilmanpaineen alue on maamme länsipuolella.

  Tämä sääasetelma voi tuoda kosteaa, ukkosherkkää hellesäätä Suomeen. 26. heinäkuuta alkava viikko on ennusteen mukaan valtaosassa maata 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi.

  Sademäärä palautuu lähemmäs tavanomaista, joten kuivuuteen voi olla tiedossa hiljalleen helpotusta. Sen sijaan Keski-Euroopassa 26. heinäkuuta alkava viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan huolestuttavan sateiselta, mikä voi laukaista uusia tulvia.

  Salamointia kesäillassa.
  Heinäkuun loppupuoli voi tuoda mukanaan näyttävää salamointia. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Pori, arkistokuva

  2. elokuuta alkava viikko: Kosteaa ja lämmintä

  Kuukausiennuste tuo tavanomaista matalamman ilmanpaineen alueen Suomen ylle elokuun ensimmäisellä viikolla. Sademäärä näyttää palautuvan suuressa osassa maata lähelle tilastollista keskiarvoa, lännessä sataisi paikoin normaalia enemmän.

  Lämpötilassa näkyy yhä poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan ja poikkeama on suurin maan itäosassa. Kuukausiennusteen mukaan elokuun alku olisi kostea ja lämmin, kenties ukkosherkkä, ja helteet voivat yhä jatkua osassa maata.

  Sadekuuro horisontissa.
  Sademäärä on tilastojen mukaan sisämaassa korkeimmillaan heinäkuussa ja rannikoilla elokuussa. Kuva: Markus Mäntykannas, Somero, arkistokuva

  9.–22. elokuuta: Lämpö kietoutuu Suomen ympärille, helteet voivat yhä jatkua

  Jos kuukausiennusteen näkemys tulevien viikkojen lämpötilapoikkeamista toteutuu, tästä kesästä voi muodostua mittaushistoriamme kuumin.

  "Tästä kesästä voi muodostua mittaushistoriamme kuumin"

  Viiden viikon päähän yltävässä pidennetyssä kuukausiennusteessa hyvin lämmin sää näyttää kietoutuvan Suomen ympärille pitkälle elokuulle saakka. Suuressa osassa Suomea sekä 9. että 16. elokuuta alkavat viikot ovat pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpiä. Hellepäivät ovat yhä mahdollisia.

  Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa erityisesti ilmanpaineen ja sateisuuden osalta, joten muutokset ovat mahdollisia.

  Tutustu myös näihin:

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 16.7. klo 13.09

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa