Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukauden mittainen helleputki päättyy: "Maanantain matalapaine tekee sen, mistä moni haaveilee nyt hartaasti"
  Uutiset |

  Kuukauden mittainen helleputki päättyy: "Maanantain matalapaine tekee sen, mistä moni haaveilee nyt hartaasti"

  Helteinen ja kuuma sää jatkuu maan eteläosassa sunnuntaille saakka. Perjantain vastainen yö voi olla vesistöjen äärellä trooppinen, eli lämpötila ei laske alle 20 asteen.
  Helteinen ja kuuma sää jatkuu maan eteläosassa sunnuntaille saakka. Perjantain vastainen yö voi olla vesistöjen äärellä trooppinen, eli lämpötila ei laske alle 20 asteen. Kuva: Sirpa Jyske, Kalajoki, 14.7.2021

  Kuumuus on huipentunut Suomessa torstain aikana, kun Heinolassa mitattiiin 34 astetta. Tulevana viikonloppuna helleilma sinnittelee eteläisen Suomen yllä, mutta helteeseen tympääntyneet saavat huokaista helpotuksesta maanantaina.

  Torstai on ollut kuluneen kesän kuumin päivä, kun Heinolan Asemantaus -mittauspisteellä on kello 17 mennessä mitattu tasan 34 astetta. Tämä on kuluneen kesän korkein lukema Suomessa, mutta on mahdollista, että lämpötila vielä hetken aikaa nousee. Eilen Hyvinkäällä mitattiiin 33,9 astetta.

  Myös torstain vastaisena yönä rikottiin niin ikään ennätyksiä, kun yön minimilämpötila oli digitoidun mittaushistoriamme korkein: Lappeenrannan Hiekkapakassa ja Porvoon Kalbådagrundissa lämpötila ei laskenut alle 24,2 asteen. Tilastoja on tarkasteltu vuodesta 1959 lähtien.

  Suomen helleputki jo 29-päiväinen, Kouvolassa 28 peräkkäistä hellepäivää

  Tänään torstaina valtakunnallinen helleputki on kestänyt Suomessa jo 29 vuorokautta, eli jossain päin maata on mitattu hellettä jo 29 päivänä putkeen. Suomessa helteen määritelmä täyttyy, kun päivän ylin lämpötila kohoaa virallisella havaintoasemalla vähintään 25,1 asteeseen.

  Kulunut hellejakso alkoi kesäkuun 17. päivänä, kun Heinolassa mitattiin 25,2 astetta. Valtakunnallinen helleputki saa vielä jatkoa, sillä hellepäiviä ropisee laariin vielä ainakin kolme kappaletta ennen kuin putki katkeaa.

  Pisimmän paikkakuntakohtaisen helleputken muodostaa Kouvola, missä peräkkäisiä hellepäiviä on nyt ollut jo ennätykselliset 28 kappaletta Kouvolan Anjalan havaintoasemalla. Sunnuntaina peräkkäisiä hellepäiviä voi olla yhteensä jo 31.

  Kouvolan helteisyys ei yllätä, sillä säätilastoistakin selviää, että alueella on esiintynyt keskimäärin eniten hellepäiviä 2000-luvulla.

  Katso alla olevalta videolta selitys, miksi Kouvola vetää helteitä puoleensa.

  Perjantai tuo jo pientä helpotusta

  Ennen helpotusta on vielä hetken tukalaa.

  Perjantain vastainen yö tulee olemaan hyvin lämmin varsinkin maan etelä- ja itäosassa, missä koetaan vielä paikoitellen trooppinen yö. Sisämaassa lännessä ja pohjoisessa yö on jo raikkaampi.

  Suomen on ylittämässä perjantaiyön ja -aamun aikana kylmä säärintama, joka putsaa helleilmaa pohjoisesta käsin. Eteläisimmässä Suomessa kylmeneminen ei juurikaan vielä tunnu, sillä perjantaina päivän ylin lämpötila kohoaa etelärannikolla 30 asteen vaiheille, mutta pohjoisempana sisämaassa on jo viileämpää.

  Helleraja laskeutuu perjantaina Tampere–Kuopio-linjalle, ja tämän rajan pohjoispuolella palataan jo lähemmäs heinäkuun tyypillisiä kesälämpötiloja. Maan pohjoisosassa ja länsirannikolla jäädään paikoitellen alle 20 asteen.

  Tukaliin helteisiin kyllästyneet voivatkin riemuita osassa maata jo huomenna perjantaina. Eteläsuomalaiset joutuvat vielä hetken hikoilemaan.

  Hellettä pitelee .
  Uimavedet ovat nyt paikoin ennätyksellisen lämpimiä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Helleilma kamppailee vastaan

  Vaikka Suomen ylittävä kylmä säärintama sysääkin kuumimmat säät perjantaina Suomen etelä- ja itäpuolelle, ei helle vielä luovuta.

  Lauantain ja sunnuntain aikana helleilma kamppailee viilenemistä vastaan ja vie vielä kertaalleen erävoiton. Helteinen sektori pyrkii levittäytymään eteläisestä Suomesta kohti pohjoista ja onnistuukin vaeltamaan muutamia satoja kilometrejä pohjoisemmas. Lauantaina helleraja kulkee kuta kuinkin Kajaanin korkeudella. Lapissa päivälämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin.

  Eteläisessä Suomessa 30 asteen hiostava helle jatkuu vielä sunnuntaina, mutta läntiseen ja pohjoiseen Suomeen saapuva matalapaine ja ukkosrintama alkavat jo viilentää säätä. Pohjanmaan maakunnissa, Kainuussa ja osin myös Lapissa saattaa rytistä ja sataa kunnolla.

  Katso alla olevalta videolta, miten viileämpi ilma vähitellen levittäytyy kohti Suomea viikonlopun aikana.

  Kuukauden mittainen helleputki katkeaa maanantaina

  Mikään ei kestä ikuisesti, eikä varsinkaan suomalainen helleputki.

  Näillä näkymin maanantaina Pohjois-Suomen yli liikkuva matalapaine tekee sen, mistä moni haaveilee nyt hartaasti: se avaa portit Pohjois-Atlantin raikkaalle puhallukselle ja päättää kuukauden mittaisen hellejakson.

  17. kesäkuuta alkanut helleputki on siis todennäköisesti katkeamassa maanantaina, mikäli ennusteeseen ei tule muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että maanantaina missään päin Suomea ei enää mitattaisi hellettä ja etelässäkin sää raikastuisi tuntuvasti.

  Päivän ylimmät lukemat asettuisivat luoteisvirtauksen myötä maan etelä- ja keskiosassa 17 ja 22 asteen välille, Lapissa 15 asteen molemmin puolin.

  Sään viilenemisestä huolimatta kuivuuteen ei ole tiedossa välitöntä helpotusta eteläisen Suomen osalta, sillä saderintamat näyttäisivät liikkuvan ensi viikollakin pääosin Keski- ja Pohjois-Suomen yli itään.

  Huomenna perjantaina Euroopan keskipitkien ja pitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) julkaisee uuden kuukausiennusteen, jota analysoimme tarkemmin iltapäivään mennessä nettisivuillamme. Ennusteessa kurkataan loppukesän säähän.

  16.7.2021: Korjattu edeltävän päivän korkeimman lämpötilan havaintoaseman nimi.

  Lue seuraavaksi: Tällainen on Suomen sää tilastojen mukaan heinäkuussa

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 16.7. klo 20.24

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa