Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näille alueille kesämyräkkä iskee pahiten – rankkasade ja rajut puuskat voivat aiheuttaa haittaa: "Uhka Kalajoen maastopaloille"
  Uutiset |

  Näille alueille kesämyräkkä iskee pahiten – rankkasade ja rajut puuskat voivat aiheuttaa haittaa: "Uhka Kalajoen maastopaloille"

  Ukkoskuuroihin voi hetkellisesti liittyä hyvin rankkaa sadetta, joka aiheuttaa taajamatulvia ja lisää liikenteessä vesiliirron riskiä.
  Tiistain kuluessa maan itäosassa voi kertyä vettä paikoin yli 50 millimetriä, mikä lähentelee koko elokuun normaalia sadekertymää. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Pian vetää märäksi. Itäiseen Suomeen on iskeytymässä kuluneen kesän laaja-alaisin myräkkä, joka tuo mukanaan rankkoja sateita ja voimakkaita tuulen puuskia. Vettä kertyy enimmillään koko elokuun normaalin sademäärän verran, joka vaihtelee itäisessä Suomessa 60 ja 80 millimetrin välillä.

  Jatkuvan sateen alue on rantautunut maan kaakkoisosaan jo maanantai-illan aikana ja siitä sateet levittäytyvät yhä laajemmalle alueelle itäiseen Suomeen tiistain vastaisena yönä.

  Vettä kertyy vuorokauden aikana enimmillään yli 50 millimetriä, mikä voi laukaista taajama- ja kaupunkitulvia. Lisäjännitystä tilanteeseen tuo voimakas pohjoistuuli, joka lähentelee puuskissa myrskyrajaa (21 m/s).

  "Vettä kertyy vuorokauden aikana enimmillään yli 50 millimetriä, mikä voi laukaista taajama- ja kaupunkitulvia"

  Erityisesti seuraavissa maakunnissa kannattaa tiistain aikana varautua pitkäkestoiseen ja voimakkaaseen vedentuloon sekä tuuleen puuskiin:

  • Etelä-Karjala
  • Etelä-Savo
  • Pohjois-Savo
  • Pohjois-Karjala
  • Kainuu
  • Pohjois-Pohjanmaan itäosa

  Lue myös: Tällainen on Suomen sää elokuussa tilastollisesti

  Voimakas matalapaine syntyi ilmamassojen rajavyöhykkeelle

  Ei ole mitenkään epätyypillistä, että loppukesästä Suomen yli pyyhkäisee voimakas matalapaine, joka tuo mukanaan koko kuukauden sateet kerralla. Mikäli matalapaine pääsee syntymään kahden erilaisen ilmamassan rajavyöhykkeelle, on sillä potentiaalia kerätä itseensä runsaasti "polttoainetta" eli vesihöyryä, joka myöhemmin tiivistyy rankkasateiksi. 

  Suomeen iskevän kesämyräkän itäpuolella liikkuu hyvin helteistä ilmaa, kun taas länsipuolella on selvästi viileämpää ja kuivempaa. Itäistä Suomea voisikin kuvailla tiistaina ilmamassojen taistelutantereeksi. Ylempänä ilmakehässä käydyn taistelun seurauksena on usean kymmenen millimetrin vesiryöpytys.

  Palataan vielä myräkän itäpuolelle. Siellä nimittäin liikkuu hyvin lämmintä ilmaa kohti pohjoista – ilmamassa on itse asiassa peräisin itäiseltä Välimereltä, missä mitataan tiistain aikana poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Kreikassa ja Turkissa kärvennytään paikoitellen jopa 45 asteen kuumuudessa. Tämä kuuma ilma virtaa kostean Mustanmeren yli kohti itäistä Suomea ja sekoittuu kylmempään ja kuivempaan ilmaan. Tuloksena on meidän kesämyräkkä.

  Sadepilvet rypsipellon yllä
  Voimakas matalapaine on syntynyt ilmamassojen rajavyöhykkeelle. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, arkistokuva

  Hitaasti liikenteessä – seuraa sadetutkaa

  Tiistain sade on luonteeltaan jatkuvaa mutta ajoittain rankkaa. Pitkäkestoinen rankkasade voi saada tiet tulvimaan ja vesiliirron riski on koholla. Liikenteessä kannattaa siis hidastaa nopeutta ja seurata reaaliaikaista sadetutkaa oman matkareittinsä varrella.

  Koko Suomessa ei kuitenkaan sada tiistaina rankasti. Varsinaisen sadealueen länsipuolella on liikkeellä yksittäisiä sadekuuroja, joita tulee maan keskivaiheilla ja paikoin etelässä. Kaakkoisessa Suomessa voi jyrähtää myös ukkonen.

  Kesämyräkkä voimistaa meillä pohjoistuulen ja tämän myötä tiistai on suuressa osassa maata viikon viilein päivä. Lämpötila jää yleisesti alle 20 asteen ja rankimman sateen alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jopa alle 10:n.

  Lue myös: Näin käytät sadetutkaa

  Runsas sade voi synnyttää tielle suuria lammikoita. 
  Liikenteessä on syytä hidastaa nopeutta rankan sateen aikana. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Uhkaa levittää Kalajoen maastopaloja

  Tiistaina raivoava kesämyräkkä uhkaa myös levittää Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella raivonneita maastopaloja. Palot on jo kertaalleen saatu sammutettua, mutta pinnan alla kytee vielä.

  "Tiistaina raivoava kesämyräkkä uhkaa myös levittää Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella raivonneita maastopaloja."

  Pohjois-Pohjanmaan läntisiin osiin on tiistaina tiedossa sadekuuroja, joten luonto ei Perämeren rantakaistaleella kovin laaja-alaisesti tai pitkäkestoisesti pääse kastumaan.

  Sitä vastoin olisin huolissani myräkän voimistamasta tuulesta. Tuuli on tehokkain maastopaloja levittävä tekijä, ja huomenna Kalajoen alueella tuulen puuskat ovat kovia eli yli 14 m/s. Tässä tilanteessa potentiaalinen maastopaloalue pääsisi leviämään vauhdilla kohti etelää, jos liekki roihahtaa uudestaan.

  Lue seuraavaksi: Korventava heinäkuu: 16 päivänä yli 30 astetta, 18 trooppista yötä...

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 2.8. klo 22.14

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat