Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikon vaihtuessa sadesäätä ja voimistuvaa tuulta – Lappiin jälleen lumipyry
  Uutiset |

  Viikon vaihtuessa sadesäätä ja voimistuvaa tuulta – Lappiin jälleen lumipyry

  Syksyistä lumisadetta.
  Syksyistä lumisadetta. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 21.10.2020

  Viikonloppuna sää on väliaikaisesti poutaisempi. Lokakuun viimeinen viikko alkaa kuitenkin matalapainesäässä ja Lapissa pyryttää viikonvaihteessa lunta. Suomen lounaisosasta alkaen lämpötila nousee ensi viikolla vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammaksi.

  Tänään perjantaina maan etelä- ja keskiosassa vesisateet väistyvät vähitellen itään ja sää muuttuu illalla monin paikoin selkeämmäksi. Lumisateet painottuvat Lapin keski- ja pohjoisosaan ja jatkuvat läpi yön. Perjantaina iltapäivällä lämpötila on vielä etelässä vähän yli kymmenen astetta, Lapissa on heikkoa pakkasta. Yöllä lämpötila laskee maan etelä- ja keskiosassakin etenkin selkeillä alueilla nollaan tai vähän pakkasen puolelle.

  Viikonloppuna sää on yleisesti poutaisempi kuin perjantaina. Lauantaina Lapissa tulee hajanaisia sateita, enimmäkseen lumena, ja lännestä saapuva pienikokoinen matalapaine viistää Etelä-Suomea ja tuo etelään paikoin vesisateita. Sunnuntaina lähes koko maassa on poutaa, mutta Pohjois-Atlantilla ja Skandinaviassa vaikuttava laaja matalapaineen alue leviää vähitellen Suomeen ja kaakkoistuuli alkaa jo voimistua. 

  Lunta tulee kolmen päivän aikana perjantaista sunnuntaihin Lapin keski- ja pohjoisosassa vielä 5–15 cm, muualla pohjoisessa lumisade jää vähäisemmäksi. Tämän syksyn toistaiseksi korkein lumensyvyys on Pelkosenniemen 39 cm, joka mitattiin tänä aamuna.

  Lue lisää: Suomen sää lokakuussa

  Maanantaiaamuna 26. lokakuuta puuskainen tuuli leviää Pohjois-Suomeen.
  Maanantaiaamuna 26. lokakuuta puuskainen tuuli leviää Pohjois-Suomeen. Kuva: Foreca

  Viikko vaihtuu sateisessa säässä

  Maanantain vastaisena yönä sadealue leviää Suomeen. Sadetta tulee etenkin maan keski- ja pohjoisosassa lännestä alkaen, etelässä sade on paikallisempaa. Pohjoisessa tulee aluksi lunta. Aamulla lumisade painottuu Lapin itä- ja pohjoisosaan, lounaisosassa sade tulee jo vetenä.

  Etelän ja kaakon välinen tuuli voimistuu ja on tämänhetkisen ennusteen mukaan läntisillä merialueilla kovaa sunnuntai-illasta maanantaiaamuun, Perämerellä myrskypuuskatkin ovat mahdollisia. Maa-alueilla tuuli on puuskaista etenkin länsirannikolla sekä Pohjois-Suomessa. Lumipyry heikentää ajokeliä maanantaiyönä ja aamulla monin paikoin Lapissa sekä Koillismaalla: Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta tulee maanantain aikana laajalti jopa 5–10 cm.

  Katso myös: Forecan tuuliennuste

  Matalapaine tuo mukanaan lämmintä ilmaa ja hetken aikaa ero Suomen eri osien välillä on suuri. Maanantain vastaisena yönä lämpötila on lounaassa noin +10 astetta samaan aikaan, kun Lapissa pyryttää lunta.

  Maanantain aikana sade muuttuu vähitellen laajemmin vedeksi ja myös Pohjois-Lapissa voi tulla sadealueen jälkipuolella hieman vesisadetta, joten lumipeitekin madaltuu.

  Lämpötila nousee maanantaina tämänhetkisen ennusteen mukaan pohjoisessa laajalti 2–7 plusasteeseen, jopa Inarissa asti lämpötila voi olla nollan yläpuolella. Maan etelä- ja keskiosassa on päivällä 8–11 astetta, lounaassa mahdollisesti jopa 13 astetta.

  Syksyllä pilvien välistä pilkahtava aurinko valaisee puiden lehdet.
  Ensi viikolla on laajalti pilvistä, mutta välillä aurinkokin näkyy. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 15.10.2020

  Vuodenaikaan nähden lämmin sää jatkuu

  Ensi viikolla lokakuun loppu lähestyy, mutta lämmin ilmavirtaus jatkuu. Lämpötila nousee päivisin etelässä tämänhetkisen ennusteen mukaan vielä perjantainakin +10 asteen vaiheille. Öisin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa +5 ja +10 asteen välillä, mikä on korkeampi kuin ajankohdan tavanomainen päivälämpötila. Kuunvaihteessa päivän ylin lämpötila on keskimäärin etelän sisämaassa noin +5 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 2–5 plusastetta. 

  Maan pohjoisosassa sää pysyy näillä näkymin maanantain jälkeen laajalti öisinkin nollassa tai sen yläpuolella Keski-Lapissa asti. Loka-marraskuun vaihteessa suuressa osassa Lappia ajankohdan keskimääräinen päivän ylinkin lämpötila on hieman pakkasen puolella.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste tuo marraskuun säähän äkkikäänteen: "Matalapaineet vaihtuvat hiustenkuivaajaan"

  Anna Latvala

  Päivitetty 24.10. klo 16.53

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa