Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Runsasta sadetta, ukkosta ja puuskaista tuulta – sunnuntaina helteiselle poutasäälle tulee hetkeksi loppu
  Uutiset |

  Runsasta sadetta, ukkosta ja puuskaista tuulta – sunnuntaina helteiselle poutasäälle tulee hetkeksi loppu

  Salamointia Lempäälässä kesäkuussa 2019.
  Ukkoskuurojen yhteydessä voimakkaat puuskat voivat aiheuttaa vahinkoa. Kuva: Anneli Manninen, Lempäälä, 8.6.2019

  Sunnuntaina tuuli voimistuu ja etenkin Lappiin leviää runsaita sateita. Etelässä ja idässä on vielä hellettä, mutta lämpimin ilma väistyy Suomesta päivän mittaan.

  Lännestä on lähestymässä matalapaine, jonka sateita leviää Suomeen jo varhain sunnuntaina. Sateita ja ukkoskuuroja tulee pitkin maata ja helteinen ilmamassa työntyy vähitellen Suomen etelä- ja itäpuolelle.

  Runsaimmat sateet painottuvat Lappiin, jossa vuorokauden aikana tulee enimmäkseen 10-50 millimetriä vettä ja paikoin jopa yli 60 millimetriä on mahdollinen. Lapin heinäkuun keskimääräinen sademäärä on tilastojen mukaan enimmäkseen 55–75 millimetriä, joten paikallisesti voi sataa yhdessä päivässä tavallinen koko kuukauden sademäärä.

  Muun Suomen yli kulkee kylmä rintama ukkoskuuroineen lännestä itään. Yksittäiset kuurot voivat toki tuoda rankkaa sadetta etelässä asti, mutta paikallisimmiksi kuurosateet jäävät lounaassa ja etelässä. Rintaman jäljessä sää muuttuu jälleen aurinkoiseksi, vaikka illalla länsirannikolla voi tulla vielä jokunen sadekuuro.

  Sadealueen etenemistä sekä oman seudun ukkosten sijaintia kannattaa seurata Forecan sadetutkasta.

  Lue myös: Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä

  Etelälounainen tuuli voimistuu sunnuntaina kohtalaiseksi ja puuskaiseksi ja kääntyy sateen jäljessä länsiluoteeseen. Lapissa tuulen suunta vaihtelee matalapaineen keskuksen liikkuessa alueen yli. Ukkoskuurojen yhteydessä maan itäosassa sekä illalla Lapin pohjoisosassa puuskat ovat voimakkaita; jopa myrskypuuskat ovat mahdollisia.

  Lämpötila nousee vielä sateen edellä etelässä ja idässä helteen puolelle, mutta kylmän rintaman jäljessä lännessä lämpötila on päivälläkin 20 asteen vaiheilla ja pohjoisessa jäädään laajalti 12–18 asteeseen.

  Maanantaina lähinnä idässä sekä pohjoisessa tulee vielä paikallisia sadekuuroja, mutta sää muuttuu päivän mittaan poutaisempaan suuntaan. Kohtalainen luoteistuulikin heikkenee. Sää on aiempiin päiviin verrattuna jopa koleaa, sillä päivälämpötila jää etelässä 20–24, maan keskiosassa 17–20 ja pohjoisosassa enimmäkseen 13–17 asteeseen, Käsivarren Lapissa on paikoin 10 asteen vaiheilla.

  Lue seuraavaksi: Meteorologin ensireaktio loppukesän ennusteesta: "Tämä on ihan hullua!"

  Anna Latvala

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa