Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla aurinkoisempaa säätä – paikallisesti jopa +10 astetta
Uutiset |

Alkuviikolla aurinkoisempaa säätä – paikallisesti jopa +10 astetta

Aamuaurinko paistaa oksien läpi.
Aurinko näyttäytyy tällä viikolla koko maassa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 12.3.2022

Suomessa viime päivinä vallinnut matalapaine väistyy maanantaina hitaasti koilliseen, ja alkuviikolla on väliaikaisesti aurinkoisempaa ja poutaisempaa. Paikoin lämpötila kohoaa +10 asteen vaiheille, ensimmäistä kertaa tämän huhtikuun aikana.

Huhtikuu on alkanut koleana, ja kuukauden korkein lämpötila tähän mennessä on perjantaina 8.4. Helsingin Kumpulassa ja Porvoon Kalbådagrundissa mitattu +6,9 astetta. Ensi viikon alussa vuodenaikaan nähden viileä sää hellittää hetkeksi, mutta öisin lämpötila pysyy pääasiassa pakkasen puolella.

Lue myös uusi kuukausiennuste!

Sateet vähenevät viikon alussa

Maanantaina etelässä on jo enimmäkseen selkeää. Maan keskiosassa on vielä aamulla laajalti pilvistä ja paikoin satelee lunta tai vettä, mutta päivän mittaan sateet vähenevät ja sää muuttuu aurinkoisempaan suuntaan. 

Pohjois-Suomessa sää on muuta maata sateisempi, ja sateita tulee sekä vetenä että lumena. Iltaa kohti sateet painottuvat Lappiin, jolloin sää selkenee monin paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tuuli on maanantaina laajalti lounaanpuoleista ja kohtalaista, mutta heikkenee päivän mittaan. Pohjois-Lapissa tuuli kääntyy jo luoteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila on päivällä etelässä 5–9, maan keskiosassa 3–8 ja Lapissa 0–5 plusastetta, Käsivarren Lapissa on vähän kylmempää. 

Tiistai on suuressa osassa maata viikon aurinkoisin päivä. Paikoin pilvisyys kuitenkin vaihtelee, etenkin Lapissa ja Koillismaalla. Lumisateet väistyvät Lapista jo aamupuolella itään, ja päivällä on enimmäkseen poutaa. Luoteistuuli on Itä- ja Pohjois-Lapissa kohtalaista, muualla maassa tuuli on heikkoa. 

Lämpötila kohoaa tiistaina iltapäivällä 5–10 asteeseen, Lapissa 0–7 asteeseen. Kilpisjärven seudulla on edelleen muuta Lappia kylmempää.

Edellisen kerran Suomessa on päästy yli +10 asteeseen noin kaksi viikkoa sitten, kun Ahvenanmaan Jomalassa maaliskuun 28. päivänä mitattiin +10,4 astetta.

Lue myös: Suomen sää huhtikuussa tilastojen mukaan

Keskiviikkona sää muuttuu jälleen, kun seuraava laaja matalapaineen alue lähestyy lännestä. Pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen, ja iltapäivästä alkaen lumisateita leviää jo Lappiin. Myöhään illalla satelee mahdollisesti myös länsirannikolla. Tuuli on vielä heikkoa, mutta kääntyy puhaltamaan etelästä. Päivälämpötila pysyy samankaltaisena kuin tiistaina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikosta vähän kylmempää

Kiirastorstaina lännestä leviää sateita koko maan pituudelta. Aluksi sateet tulevat lumena ja räntänä, mutta muuttuvat päivällä Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta laajalti vedeksi. Sateen jäljessä tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Päivällä lämpötila on enimmäkseen 0–6 astetta.

Lumikuuro Oulujoella.
Tällä viikolla tulee sekä lumikuuroja että laajempia lumisadealueita. Osa sateesta tulee varsinkin päivisin vetenä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 3.4.2022

Pitkäperjantaina Suomessa vallitsee viimeisimmän ennusteen mukaan kohtalainen pohjoistuuli, ja maan pohjois- sekä itäosassa sataa paikoin lunta tai vettä. Lämpötila on samankaltainen kuin torstaina.

Seuraava laaja, mutta hajanainen sadealue voi saapua jo viikonloppuna luoteesta, ja sen jäljessä Suomeen voi virrata pohjoisesta jälleen kylmää ilmaa. Ennuste kuitenkin tarkentuu lähipäivinä.

Lue seuraavaksi: Osassa maata on jopa poikkeuksellisen paljon lunta – lumipyryn jäljiltä Pirkanmaalla tehtiin uusi asemakohtainen lumensyvyysennätys

Katso yli 100 paikkakunnan sääennuste!

Anna Latvala

Päivitetty 10.4.2022 klo 19.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat