Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla osassa maata sadekuuroja ja ukkosta – hellettä Lapissa asti
  Uutiset |

  Alkuviikolla osassa maata sadekuuroja ja ukkosta – hellettä Lapissa asti

  Heinäkuun mittaan sateita on yhä liikkeellä, mutta matalapaineiden jatkuva myllerrys hellittänee.
  27. kesäkuuta alkava viikko on Suomessa lämmin, mutta epävakainen. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.7.2020

  Juhannuksena Suomeen levinnyt lämmin ilma on nostanut lämpötilan jo paikallisesti yli 30 asteeseen. Hellettä on edelleen viikon alkupäivinä laajoilla alueilla, viileintä on paikoin idässä ja pohjoisessa. Paikallisia ukkoskuuroja tulee pitkin maata.

  Vuoden 2022 kesäkauden ensimmäinen hellepäivä oli 25. toukokuuta, mutta seuraavan kerran helleraja ylittyi vasta juhannusaattona, lähes kuukautta myöhemmin. Lämpötila on juhannusviikonlopun aikana kohonnut entisestään, ja tämän vuoden toistaiseksi korkein lämpötila on tänään sunnuntaina Espoon Nuuksiossa ja Helsingissä Kumpulassa mitattu 31,2 astetta.

  Viikon alkupäivinä suuressa osassa maata helle jatkuu, mutta väliaikaisesti lämpötila laskee paikoin maan itä- ja pohjoisosassa. 

  Maanantaina etelässä erittäin lämmintä

  Maanantaina kuumuus on tukalinta eteläisessä Suomessa: lämpötila kohoaa etelän ja lounaan sisämaassa 28–33 asteeseen. Maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ja Länsi-Lapissa on lähes yhtä lämmintä, 25–30 astetta.

  Kainuussa, Koillismaalla ja Itä- sekä Pohjois-Lapissa on iltapäivällä 19–25 astetta, viileintä on itärajan tuntumassa sekä aivan pohjoisessa.

  Maanantain sateet jäävät paikallisiksi.
  Maanantaina kuurosateita tulee pitkin maata. Kuva: Foreca

  Päivä on enimmäkseen aurinkoinen, mutta paikoin Lapissa ja Koillismaalla pilvisyys on runsaampaa. Sadekuuroja ukkosineen tulee paikoitellen eri puolilla Suomea. Yleisimmin ukkoskuuroja tulee Länsi-Lapissa sekä Pohjois-Karjalan seudulla.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Sadekuuroja tulee vielä tiistain vastaisena yönä sekä tiistaiaamuna paikoin maan itäosassa, Kainuussa ja Lapissa. Lämpötila laskee yöllä paljolti 15–20 asteeseen, mutta Pohjois-Karjalasta Itä- ja Pohjois-Lappiin yltävällä alueella on 10–15 astetta.

  Ukkosta ja auringonpaistetta

  Tiistaina idän ukkoskuurot painottuvat tämänhetkisen ennusteen mukaan aamupuolelle. Päivällä maan itä- ja pohjoisosassa on pääasiassa aurinkoista, sen sijaan lännessä pilvisyys vaihtelee. Iltapäivästä alkaen ukkoskuuroja tulee maan länsiosassa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, ja jokunen yksittäinen kuuro myös Länsi-Lapissa. Etelän ja kaakon välinen tuuli voimistuu monin paikoin kohtalaiseksi.

  Tiistaina iltapäivästä alkaen maan länsiosassa ukkostaa.
  Tiistaina iltapäivästä alkaen maan länsiosassa ukkostaa. Kuva: Foreca

  Kesäisten ukkoskuurojen yhteydessä kannattaa varautua myös mahdollisesti koviin puuskiin, rankkasateisiin sekä rakeisiin.

  Lue myös: Miten ukkoselta voi suojautua?

  Lämpötila on tiistaina iltapäivällä monin paikoin 25–31 astetta. Itä-Suomesta Itä-Lappiin yltävällä alueella sekä Käsivarren Lapissa on 20–26 astetta.

  Keskiviikkona sadekuuroja tulee lähinnä maan länsipuoliskolla.
  Keskiviikkona sadekuuroja tulee lähinnä maan länsipuoliskolla. Kuva: Foreca

  Keskiviikon vastainen yö ei paljon eroa edellisestä. Yölämpötila on laajalti 15–20, Itä-Suomesta Itä-Lappiin 10–15 astetta. Ukkoskuurojakin tulee edelleen paikoin maan etelä- ja länsiosassa.

  Keskiviikkona suuressa osassa maata on jälleen aurinkoista. Ukkoskuuroja saadaan läntisimmässä osassa Suomea ja pitkin länsirannikkoa Oulun seudulle asti sekä Länsi-Lapissa. Päivälämpötilassakaan ei ole suurta muutosta: lähes koko maassa on 25–30 astetta, Itä-Suomessa 22–27 astetta. Kilpisjärven seudulla on vähän muuta Suomea viileämpää.

  Lue seuraavaksi: Heinäkuulle helteinen alku – katso uusi kuukausiennuste!

  Anna Latvala
  meteorologi

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien ennuste!

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat