Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tiistain lumimyrsky pistää ruuhka-Suomen liikenteen sekaisin – jopa lähes 40 senttimetriä lunta päivässä
  Uutiset |

  Tiistain lumimyrsky pistää ruuhka-Suomen liikenteen sekaisin – jopa lähes 40 senttimetriä lunta päivässä

  Lumipyry Helsingin keskustassa
  Helsinkiin on ennustettu satavan yli 30 senttimetriä lunta kolmessa vuorokaudessa. Kuva: Markus Mäntykannas

  Lumimyrsky tuo tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana Etelä- ja Länsi-Suomeen laajalle alueelle yli 20, paikoin lähes 40 senttimetriä lunta. Kolmessa vuorokaudessa lunta tulee kertymään paikoin jopa yli puoli metriä. Mikäli tiistaina joutuu lähtemään liikenteeseen, matkantekoon kannattaa varata aikaa.

  Maanantain aikana nähdään jo ensimmäiset lumisateet, kun hajanainen lumisadealue liikkuu maan etelä- ja keskiosan yli. Etelä-Suomessa lunta sataa maanantaina päivällä paikoin useita senttejä, joten huonoon ajokeliin kannattaa etelässä varautua jo maanantaina.

  Suomea lähestyy lounaasta myrskymatalapaine, johon liittyvä lumimyrsky saavuttaa maan lounaisosan jo maanantai-illan aikana.

  Lumimyräkkä levittäytyy Suomeen tiistain vastaisena yönä

  Tiistain vastaisen yön aikana erittäin runsaat lumisateet tuova lumisadealue leviää maan etelä- ja länsiosaan. Tiistaiaamuna ajokeli on erittäin huono laajoilla alueilla maan etelä- ja länsiosassa. Myös raideliikenteen viivästyksiin kannattaa varautua. 

  Tiistaina päivällä lumisadealue etenee, ja lumisateita leviää myös Länsi-Lappiin, mutta idässä ja Pohjois-Lapissa sää on koko päivän enimmäkseen poutainen. Maan etelä- ja länsiosassa on odotettavissa yleisesti yli 20 senttimetriä lumisadetta tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana, maan eteläosassa paikoin jopa lähes 40 senttimetriä. Meri-Lapissa lunta kertyy tiistaina lähes 10 senttimetriä, muualla Suomessa lumikertymä jää alle 10 senttimetriin. 

  Myrskytuuli tuivertaa merellä, maalla myrskypuuskat aiheuttavat tuulituhoja

  Lumimyrskyn tullessa myös etelästä kaakkoon kääntyvä tuuli voimistuu merialueilla jopa myrskylukemiin, eli 10 minuutin keskituulennopeudeksi on ennustettu merellä paikoin jopa yli 21 m/s. Maa-alueillakin etenkin maan etelä- ja länsiosassa voi esiintyä tiistain vastaisen yön ja tiistaiaamun aikana myrskypuuskia. Voimakas tuuli yhdistettynä runsaaseen lumentuloon tietää sekä näkyvyyden merkittävää heikkenemistä liikenteessä että tuulituhojen riskiä.

  Tiistaina päivällä voimakkaimmat tuulet heikkenevät.

  Katso tarkempi tuuliennuste Forecan veneilysääpalvelusta!

  Lauhtuminen ja uudelleenjäätyminen tietää pääkallokeliä  

  Päivälämpötila nousee Varsinais-Suomen ja Satakunnan tuntumassa tiistaina hieman nollan yläpuolelle ja satava lumi on märkää, vesisadekin on lounaassa aivan rannikolla lumisateen mukana mahdollista.

  Muualla maan etelä- ja länsiosassa on tiistaina 0...5 pakkasastetta, maan itäosassa pakkasta on 7...13 astetta ja Lapissa 10...20 astetta.

  Lounaassa lämpötila putoaa tiistai-iltana uudelleen pakkaselle, jolloin sohjoiset ja märät tienpinnat jäätyvät; sekä kävely- että ajotiet muuttuvat erittäin liukkaiksi, epätasaista luistinrataa muistuttaviksi.

  Lunta kertyy kolmen vuorokauden sisällä jopa yli puoli metriä

  Keskiviikkona lumisateet vähitellen heikkenevät, keskiviikon aikana lunta tulee enää muutamia senttejä. Yhteensä maanantaista keskiviikkoon kolmen vuorokauden aikana lunta on ennustettu satavan enimmillään maan etelä- ja lounaisosan sisämaassa jopa yli puoli metriä. 

  Lumikertymäennuste 11.-13.1.
  Kolmen vuorokauden lumikertymäennuste 11.–13.1. Kuva: Foreca

  Keskiviikon jälkeen Suomen valtaavat tulipalopakkaset

  Keskiviikkona Pohjois-Suomeen alkaa virrata pohjoisesta hyisempää pakkasilmaa. Viikon edetessä hyvinkin kylmä pakkassää leviää Etelä-Suomeen asti. Torstaina ja perjantaina etelässä pakkasta on jo paikoin parikymmentä astetta, maan keskiosassa jopa yli 30 astetta. Lapissa pakkanen voi pilvisyyden salliessa paikoin olla sitäkin kireämpää.

  Lue seuraavaksi: Espanjassa on nyt enemmän lunta kuin Suomen Lapissa – samaan aikaan Välimerellä luettu uusi helle-ennätys

  Joanna Rinne

  Päivitetty 10.1. klo 19.32

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa