Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sadesää jatkuu: Lappiin lisää lunta – lähestytäänkö jo lokakuun lumensyvyysennätystä?
  Uutiset |

  Sadesää jatkuu: Lappiin lisää lunta – lähestytäänkö jo lokakuun lumensyvyysennätystä?

  Käpytikka lokakuisessa lumisateessa.
  Käpytikka lokakuisessa lumisateessa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 22.10.2021

  Tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa on torstaiaamusta alkaen satanut monin paikoin 20–40 mm, Nokialla jopa 50 mm. Lokakuun viimeinen viikko jatkaa sateisen matalapainesään jaksoa. Suomeen virtaa lännestä lämmintä ilmaa, ja Lapin eteläpuolella sade muuttuu jo maanantaina enimmäkseen vesisateeksi.

  Sunnuntaiaamuna Sallassa mitattiin tämän syystalven toistaiseksi kylmin lämpötila, -21,3 astetta, ja lähes koko maassa etelärannikkoa myöten oli pakkasta. Ensi viikolla lämpötila kuitenkin kohoaa ja maan etelä- sekä keskiosassa jäädään öisinkin enimmäkseen nollan yläpuolelle. Samalla kuitenkin sateinen sää valtaa jälleen Suomen.

  Alkutalven pakkaset saavat jo Inarijoen jäätymään.
  Viime yöt ovat olleet Lapissa kylmiä, ja Inarijokikin on alkanut jäätyä. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 22.10.2021

  Lännestä sadealue toisensa jälkeen

  Lännestä leviää sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana sadealue ja sää pilvistyy vähitellen idässäkin. Etelässä sataa vettä ja maan keskiosassa sade alkaa paikoin lumena, mutta muuttuu pian vedeksi. Lounaistuuli voimistuu maan etelä- ja keskiosassa kohtalaiseksi, mahdollisesti jopa navakaksi. Lapissa kaakkoistuuli on enimmäkseen kohtalaista.

  Maanantaina päivällä sataa maan itä- ja pohjoisosassa. Sade tulee vetenä jo Kainuu–Meri-Lappi-linjalla asti, mutta muualla Lapissa ja Koillismaalla sataa lunta. Illan kuluessa enimmät sateet jatkavat jo matkaansa Suomen itäpuolelle ja tuuli heikkenee.

  Lapin luoteisosassa uutta lunta voi tulla vuorokauden aikana yli 10 senttimetriä.

  Tiistaina Suomeen leviää uusi sadealue, kun matalapaine kulkee Pohjois-Suomen yli itään. Sää on pilvinen ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa sataa lunta, etelämpänä monin paikoin vettä. Eteläisessä Suomessa sateet jäävät paikallisiksi ja melko heikoiksi.

  Lue myös: Pysyvä lumipeite: Milloin se sataa eri puolille Suomea?

  Syksyllä lumi sataa ja sulaa pois yleensä useamman kerran ennen pysyvää lumipeitettä.
  Oulun eteläpuolella suurin osa sateesta tulee ensi viikolla vetenä, joten ohut lumipeite sulaa monin paikoin pois. Kuva: Maija Savolainen, Saramo, Nurmes, 21.10.2021

  Keskiviikkona seuraava sade saapuu Suomeen lännestä ja pilvisyys on päivällä edelleen runsasta. Maan etelä- ja keskiosaan leviää vähitellen vesisadetta, Lappiin jälleen lumisadetta.

  Lämpötila on alkuviikon aikana päivisin maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 astetta ja Oulun korkeudella 0–5 astetta. Lapissa on yleisesti 0–5 pakkasastetta ja Meri-Lapissa rannikon lähellä asteen tai pari nollan yläpuolella.

  Lapissa jo talvisia lumihankia

  Lokakuun lumensyvyysennästys on Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan Inarissa vuonna 1967 mitattu 60 senttimetriä. Tänä vuonna Kittilän Kenttärovan asemalla päästiin jo torstaina 21. lokakuuta 50 senttimetriin, ja tänään sunnuntaina oli vielä 44 senttimetriä.

  Viimeisimmän ennusteen mukaan Kittilän seudulle voi tulla jo maanantaina 10–15 senttimetriä lunta ja vähän lisää pitkin viikkoa. Tällä viikolla päästään siis lähelle lokakuun lumensyvyysennätystä, ja on pieni mahdollisuus uudenkin ennätyksen syntymiseen.

  Lunta Lapissa
  Lunta Lapissa. Arkistokuva: Joanna RInne

  Lumensyvyystilastossa käytetään kesäaikaan aamulla kello yhdeksän ja talvi- eli normaaliaikaan kello kahdeksan havaintoja. Havaintoverkosto on kasvanut vuosikymmenten varrella, eivätkä yksittäisten paikkojen havainnot kerro koko seudun lumitilannetta. Esimerkiksi Kenttärovan asema on perustettu vasta 2000-luvulla, joten paikoin suuretkin lumimäärät ovat voineet jäädä aiemmin tilastoimatta.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Suomi jakautuu kahtia – “Uudet myrskytkin ovat tässä säätyypissä mahdollisia”

  Anna Latvala

  Päivitetty 24.10.2021 klo 19.16

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat