Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Superhelteille tyly stoppi: "Ensi viikon ennustetta on vaikea uskoa todeksi"
  Uutiset |

  Superhelteille tyly stoppi: "Ensi viikon ennustetta on vaikea uskoa todeksi"

  Heinäkuu voi alkaa räväköiden sateiden ja ukkostenkin merkeissä.
  Heinäkuu voi alkaa räväköiden sateiden ja ukkostenkin merkeissä. Kuva: Foreca

  Suursäätilaan on tulossa ensi viikolla ratkaiseva muutos. Korkeapaine väistyy ja tilalle tulee sarja matalapaineita ja sadealueita.

  Niin ohikiitävää on Suomen lämpö tää – mitä siitä ensi viikolla jäljelle jää? Jos on hellefanaatikko, nyt kannattaa nauttia täysin siemauksin! Viikonlopun jälkeen ei ole enää takuuta aurinkoisen hellesään paluusta. Heinäkuu näyttää tuovan mukanaan ratkaisevan ja pitkäkestoisen muutoksen suursäätilaan.

  Sunnuntaina ukkoset heräävät henkiin

  Viikonlopun aikana helteinen sektori on supistumassa eteläisen ja lounaisen Suomen asiaksi. Monet saattavatkin huokaista helpotuksesta, kun superhelteet vaihtuvat tavanomaiseen kesälämpöön.

  Sunnuntai on viimeinen päivä, kun etelässä ylitettäneen tukala 30 asteen raja. Samalla paikalliset ja räväkät ukkoskuurot heräävät henkiin: iltapäivällä Salpausselän kohdalla ja erityisesti sen etelä- ja lounaispuolella voi sataa ja ukkostaa rankasti – tosin hyvin paikallisesti. Kovin helle näyttää tyypilliseen tapaansa purkautuvan ukonilmoihin.

  Lue myös: Miten ukkoselta voi suojautua?

  Maanantaina viimeinen hellepäivä?

  Tällä hetkellä ennusteet näyttävät siltä, että maanantai sinetöi kuluneen pitkän hellejakson, joka alkoi jo kesäkuun 10. päivänä. Mikäli vielä maanantaina mitataan hellettä, tulee tämän hellejakson pituudeksi jopa 20 päivää.

  Maanantaina Suomea on lähestymässä lännestä rintamavyöhyke, johon voi Baltian puolella kehittyä voimakkaita ukkossoluja. Iltapuolella salamointia voi esiintyä myös eteläisen ja lounaisen Suomen alueella.

  Helleraja tulee maanantainakin todennäköisesti ylittymään vielä maan länsiosassa. Vaikka lämpötilat muualla laskevatkin, tuntuu ilma selvästi aikaisempia päiviä hiostavammalta, sillä ilmankosteus nousee lähestyvän matalapaineen edellä.

  Heinäkuu ja matalapainevyöry, helleaallolle hyvästit

  Juhannuksen alla uutisoimme heinäkuun alussa tapahtuvasta suursäätyypin muutoksesta.

  "Ensi viikon ennustetta on vaikea uskoa todeksi, kun katsoo nyt ulos. Superhelteet ja auringonpaiste vaihtuvat täysin päinvastaiseen säähän."

  Viimeistään ensi viikon puolivälissä Suomi on tämän hetkisten ennusteiden valossa joutumassa matalapainevyöryn alle. Heinäkuiseen tapaan luvassa on runsaita sade- ja ukkoskuuroja, ajoittain jatkuvampaakin sadetta.

  Ensi viikolla Suomen yli kulkee matalapaineita ja sadealueita. Länsipuolellamme on koleaa ilmaa, mutta etelästä pyrkii aika ajoin helteistä ilmaa maahamme.
  Ensi viikolla Suomen yli kulkee matalapaineita ja sadealueita. Länsipuolellamme on koleaa ilmaa, mutta etelästä pyrkii aika ajoin helteistä ilmaa maahamme. Ilmamassojen rajamaastossa voi sataa ajoittain rankastikin. Kuva: Foreca

  Ennustettavuutta vaikeuttaa sijaintimme kahden erityyppisen ilmamassan rajavyöhykkeellä: aika ajoin etelästä saattaa pullahtaa helteisen kosteaa ilmaa maahamme, mutta toisaalta länsipuolella vaanii selvästi koleampaa ilmaa.

  Ensi viikon päivälämpötiloihin vaikuttavat ennen kaikkea pilvisyys ja sateisuus. Tulemme palaamaan lähemmäs vuodenajan tyypillisiä lämpötiloja, jotka heinäkuun ensimmäisellä viikolla ovat koko maassa 20 asteen vaiheilla. Pudotus tuntuu kuitenkin suurelta, kun tämän viikon huippulämpötiloista leikataan enimmillään yli 10 astetta.

  Kuiva luonto on viimein saamassa pitkään kaivattuja sateita.

  Lue seuraavaksi: Minkälainen on heinäkuun sää Suomessa?

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa