Sääuutiset ja blogi> Pakkasta ja pyryä – viikon puolivälissä puuskainen tuuli voimistuu…
Uutiset |

Pakkasta ja pyryä – viikon puolivälissä puuskainen tuuli voimistuu koko maassa

Lumipyryä Vaasassa loka- marraskuun vaihteessa.
Suurin osa viikon sateista tulee lumena. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 1.11.2023.

Marraskuu jatkuu talvisissa merkeissä. Aluksi lumikuurot jäävät melko paikallisiksi, mutta pian korkeapaine vaihtuu matalapainesäähän ja lumipyry pyyhältää Suomen yli itään.

Sää on ollut vuodenaikaan nähden kylmää, eikä tilanne muutu 20. marraskuuta alkavalla viikolla. Viikon alkupäivinä pilvipeite rakoilee edelleen ja tuuli on vielä sisämaassa heikkoa, joten varsinkin Lapissa pakkanen on paikoin jopa kireää. 

Maanantaina paikallisia lumikuuroja tulee eri puolilla maata. Poutaisinta on Lapissa, jonne korkeapaine jo vahvistuu. Lämpötila on päivällä etelässä ja lounaisrannikolla lähellä nollaa. Maan keskiosassa pakkasta on 1–6 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 4–10 astetta ja Lapissa 10–20 astetta.

Tiistain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa on muutaman asteen kylmempää. Pohjoisessa lämpötila on enimmäkseen 10–20 ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa paikoin 20–30 pakkasastetta.

Lue myös: Lapin lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?

Tiistaina korkeapaine levittäytyy koko maahan ja lumisateet vähenevät vähitellen myös maan etelä- ja keskiosassa. Sää kylmenee entisestään: päivällä etelässä pakkasta on 1–5 astetta, maan keskiosassa 3–10 astetta, Oulun pohjoispuolella enimmäkseen 10–20 astetta ja Lapin kylmimmillä alueilla 20–25 astetta. 

Sääennuste iltapäiville 20.-22. marraskuuta.
Sääennuste iltapäiville 20.–22. marraskuuta. Kuva: Foreca

Keskiviikon vastaisena yönä etelässä kylmenee jälleen muutamalla asteella, mutta pohjoisessa vähitellen voimistuva tuuli pitää lämpötilat melko samanlaisina kuin päivällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pyry pakkasen perään

Keskiviikkona muutoksen tuulet puhaltavat säässä, kun Atlantin laaja matalapaineen alue yltää Suomeen. Puuskainen etelätuuli voimistuu, ja merialueilla on myös pieni myrskyn mahdollisuus.

Sadealue pyyhkäisee ensin Skandinavian yli, ja iltapäivästä alkaen lumipyry leviää Suomeen hitaasti lännestä. Maan etelä- ja länsiosassa osa sateesta tulee sadealueen jälkipuolella sään lauhtuessa räntänä tai jopa vetenä.

Lämpötila on päivällä lounaisrannikolla nollan tuntumassa, mutta maan etelä- ja keskiosan sisämaassa on yleisesti 3–10 ja pohjoisosassa 5–15 pakkasastetta.

Torstaina sadealue heikkenee vähitellen maan itä- ja pohjoisosassa. Lännessä ja etelässä tulee vielä jokunen lumikuuro. Päivälämpötila on maan etelä- ja länsiosassa −3 ja +3 asteen välillä, idässä ja pohjoisessa on enimmäkseen 3–10 pakkasastetta.

Keskiviikkona lunta sataa maan länsipuoliskolla laajalti 5–10 senttimetriä ja torstaina itäpuoliskolla saman verran.

Lue myös: Lumi tai sohjo tienpinnoilla huonontaa ajokeliä

Sää kylmenee uudelleen

Matalapaineen jäljessä Suomeen virtaa koillisesta kylmää ilmaa ja ajoittain satelee lunta. Loppuviikolla pakkasta on päivisin paljolti 5–15 astetta, mutta välillä maan etelä- ja lounaisosassa pakkanen voi olla heikompaa.

Öisin varsinkin selkeillä alueilla voi jälleen mennä Pohjois-Suomessa −20 asteen kylmemmälle puolelle ja maan etelä- sekä keskiosassakin käväistä yli 15 pakkasasteessa.

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 19.11.2023 klo 17.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat