Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Itsenäisyyspäivänä pakkasta ja paikoin lumisateita – loppuviikolla…
Uutiset |

Itsenäisyyspäivänä pakkasta ja paikoin lumisateita – loppuviikolla tulossa lisää lunta

Joulukuinen pakkaspäivä.
Pakkaset jatkuvat lähipäivinä. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 4.12.2023

Itsenäisyyspäivää vietetään keskiviikkona pakkassäässä, paikoin satelee lunta. Keskiviikon jälkeen Suomessa vahvistuu etelänpuoleinen ilmavirtaus, jolloin kireimmät pakkaset väistyvät. Viikonlopulle ennusteissa näkyy myös laajempi lumisadealue.

Pakkassää jatkuu Suomessa lähipäivinä, paikoin tulee lumisateita.

Tiistaina suuressa osassa maata on pilvistä, mutta selkeitäkin alueita on etenkin paikoin etelässä, idässä ja pohjoisessa. Siellä täällä satelee heikosti lunta. Rannikoilla ja lounaissaaristossa voi tulla paikoin sakeampiakin lumikuuroja.

Pakkasta on tiistaina päivällä lännessä 5–10 astetta ja muualla maassa enimmäkseen 10–20 astetta.

Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta on suuressa osassa maata 10–20 astetta, selkeillä alueilla paikallisesti enemmänkin.

Lue myös: Sakeat lumikuurot voivat sakkauttaa liikenteen – ole valppaana näillä alueilla

Itsenäisyyspäivänä lämpötilat pikkupakkasesta yli 20 pakkasasteeseen – paikoin tulee lumisateita

Itsenäisyyspäivä on osin pilvinen pakkaspäivä koko maassa, paikoin satelee lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Itsenäisyyspäivänä pilvisyys vaihtelee alueittain ja päivän mittaan pitkin maata. Paikoin satelee heikosti lunta, lounaisrannikolla voi tulla paikoin runsaampiakin lumikuuroja. Enimmäkseen sää on kuitenkin melko poutainen. Pilvisillä alueilla pakkasta on etelässä ja lännessä enimmäkseen 2–10 astetta, muualla maassa 10–20 astetta. Selkeillä alueilla pakkasta voi etenkin pimeän tullen olla muutama aste enemmän, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Esimerkiksi Helsingissä itsenäisyyspäivää vietetään 2–3 pakkasasteessa, ajoittain tulee heikkoja lumisateita. Tuuli saa kuitenkin pakkaslukemat tuntumaan Helsingissä viitisen astetta mittarilukemia kylmemmiltä itsenäisyyspäivänä.

– Sekä tiistaina että keskiviikkona pakkaslukemat riippuvat paljolti pilvisyydestä. Sään muuttuessa selkeäksi lämpötila voi etenkin pimeän aikaan varsin nopeasti pudota useilla asteilla ja vastaavasti sään pilvistyessä lämmetä useilla asteilla, Joanna Rinne sanoo.

Viikonloppuna lumisadealue Suomeen

Torstaina ja perjantaina etelänpuoleinen ilmavirtaus alkaa voimistua Suomessa.

– Öisin ei ole enää kireimpiä pakkasia. Sää on pääosin pilvistä, paikoin satelee vähän lunta. Pakkasta on etelässä ja lännessä enimmäkseen 5–10 astetta, muualla maassa enimmäkseen 5–15 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Viikonlopuksi on odotettavissa laajempia lumisateita.

– Lauantaina ja sunnuntaina Suomeen leviää ennusteen mukaan lumisadealue lännestä. Lunta sataa suuressa osassa maata ainakin vähän. Lumikertymät ovat sekä lauantaina että sunnuntaina enimmillään 5–10 senttimetriä. Alueet, joilla suurimmat lumikertymät tulevat, eivät vielä ole kovin hyvin ennustettavissa, mutta näyttäisi, että ne painottuvat maan keskivaiheille. Lämpötila lauhtuu niin, että pakkasta on laajalti 0–9 astetta, idässä ja pohjoisessa 10–15 astetta, Joanna Rinne sanoo.

Huurretta oksilla.
Joulukuun alun sää on ollut ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 2.12.2023

Mitä tapahtuu ensi viikon alun säässä?

Ensi viikon alun ennuste on vielä vaihdellut pakkasten ja osassa maata lauhemman vaihtoehdon välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tiistaina 5. joulukuuta aamupäivällä päivittyneen ennusteen mukaan ensi viikon alussa Suomessa saattaa käväistä lauhemman ilman aalto, jolloin lämpötilat voivat lyhyesti olla osassa maata jopa plussalla. Tässä yhteydessä tulevat sateet voivat tulla etelässä ja lounaassa osin vetenä, mutta sen jälkeen sää näyttää taas pakastuvan koko maassa, Joanna Rinne toteaa.

Itsenäisyyspäiviä vietetty jopa yli 11 plusasteessa ja yli 37 asteen pakkasissa

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta päivälämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa hieman plusasteiden puolella, maan itä- ja pohjoisosassa on yleensä pakkasta. Lapissa on öisin usein laajalti yli 10 pakkasastetta, etelässä ja lännessäkin lämpötila on yöllä yleensä enimmäkseen pakkasen puolella.

Itsenäisyypäiviä on vietetty Suomessa sekä erittäin kylmässä että erittäin lauhassa säässä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin −37,6 astetta.

Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuosina 2015 ja 2006. Vuonna 2015 Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta. Vuonna 2006 Salossa oli puolestaan 10,8 astetta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.12.2023 klo 14.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat