Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sakeat lumikuurot voivat sakkauttaa liikenteen – ole valppaana näillä…
Uutiset |

Sakeat lumikuurot voivat sakkauttaa liikenteen – ole valppaana näillä alueilla

Rannikoille voi ajautua mereltä lumikuuroja, jotka tuovat ajoittain sakeaakin lumipyryä.
Etelä- ja länsirannikolle voi ajautua sulalta mereltä sakeita lumikuuroja tiistaina ja itsenäisyyspäivänä keskiviikkona. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Vantaa

Etelä- ja länsiosassa maata kannattaa olla tiistaina ja keskiviikkona valppaana liikenteessä, sillä sulalta mereltä voi ajautua erityisesti rannikkokaistaleelle sakeita lumikuuroja. Pakkassäässä lumi pöllyää herkästi tien päällä heikentäen näkyvyyttä.

Tiistaiyö on ollut hyisen kylmä maan etelä- ja keskiosassa. Eteläisessä Suomessa on monin paikoin ollut kylmempää kuin maan pohjoisosassa. Useammalla havaintoasemalla lämpötila painui alle –20 asteeseen. Kylmintä on ollut Lappeenrannan Konnunsuolla, missä mitattiin –25,7 astetta.

Tiistaiyön ja -aamun (5.12.2023) alhaisimmat lämpötilahavainnot (klo 00–11)
Havaintoasema(°C)
Lappeenranta Konnunsuo–25,7
Mikkeli lentoasema–23,3
Mikkeli lentoasema AWOS–23,2
Parikkala Koitsanlahti–22,6
Utsjoki Nuorgam–22,5
Jyväskylä lentoasema AWOS–22,4
Salo Kiikala lentokenttä–22,3

Todennäköisesti tulevana, itsenäisyyspäivää edeltävänä yönä, pakkashuiput jäävät jo hieman miedoimmiksi, vaikka yhä selkeillä alueilla kautta maan voidaan mitata 20 pakkasasteen lukemia. Itsenäisyyspäivän aikana etelätuuli vähitellen viriää osasas maata, ja pakkaset lauhtuvat etelästä alkaen yksinumeroisiin lukemiin.

Tutustu myös tähän: Paukkupakkasia vai loskan lätinää? Suomi puristuu kahden jättikokoisen sääilmiön väliin: "Ennustaminen hurjan hankalaa"

Tiistaiyö on ollut hyvin kylmä maan etelä- ja keskiosassa.
Tiistaiyö on ollut hyvin kylmä maan etelä- ja keskiosassa. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 5.12.2023

Etelässä ja lännessä valppaana liikenteessä: Sakeita lumikuuroja liikkeellä

Forecan sadetutkan mukaan paikallisia lumisateita on esiintynyt jo tiistaiaamuna eri puolilla maata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kyseessä ovat pääosin olleet heikohkot pakkaslumisateet, joissa on kuitenkin liikenteen kannalta yksi erityinen piirre: kovin paljoa ei tarvitse lunta sataa, kun se alkaa jo haitata liikennettä. Kun pakkasta on useampi aste, vastasatanut lumi on hyvin huokoista eli ilmavaa ja se pöllyää herkästi tien pinnoilla. Tämä heikentää nopeasti näkyvyyden.

Lue myös: Pöllyävä lumi heikentää näkyvyyden tien päällä

Tiistain ja keskiviikon kuluessa sakeampikin lumentulo on paikoin mahdollista. Tällä hetkellä Suomen ympäristössä on erittäin kylmää ilmamassaa ja kun tämä ilmamassa ajautuu sulan meren ylle, tuloksena voi kehittyä sakeita lumikuuroja. Alailmakehän ja meriveden välinen lämpötilaero on näinä päivinä 15 astetta ja enemmänkin, mikä antaa hyvän edellytyksen voimakkaiden lumikuurojen syntymiselle.

Sakeiden lumikuurojen todennäköisyys on tiistaina iltapäivällä suurimmillaan länsirannikon tuntumassa. Muualla maassa voi tulla myös paikallisia lumisateita, mutta kertymät näyttävät jäävän vaatimattomiksi. Tiistai-illan aikana sakeiden lumikuurojen todennäköisyys alkaa kasvaa myös Varsinais-Suomen ja läntisen Uudenmaan rantakaistaleilla.

Tiistai-iltana sakeita lumikuuroja voi ajautua Satakunnan,  Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rantakaistaleelle. Kauempana sisämaassa lumikuurot ovat maltillisempia.
Tiistai-iltana sakeita lumikuuroja voi ajautua Satakunnan,  Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rantakaistaleelle. Kauempana sisämaassa lumentulo on kevyempää.

Kun ilmavirtaus vähitellen itsenäisyyspäivän vastaisena yönä kääntyy maan etelä- ja keskiosassa etelään, painottuvat sakeimmat lumikuurot todennäköisesti etelärannikon tuntumaan keskiviikkoyön ja -aamun tunteina.

Keskiviikkoyönä lumikuuroja voi yhä ajautua länsi- ja etelärannikolle, mutta tässä vaiheessa niiden todennäköisyys laskee länsirannikolla ja sakeimpien lumikuurojen painopiste siirtyy todennäköisesti Uudellemaalle.
Keskiviikkoyönä lumikuuroja voi yhä ajautua länsi- ja etelärannikolle, mutta tässä vaiheessa niiden todennäköisyys laskee länsirannikolla ja sakeimpien lumikuurojen painopiste siirtyy todennäköisesti Uudellemaalle.

Lumikertymiä on hankala ennustaa, koska merellä syntyneet lumikuurot ovat kesäisten sade- ja ukkoskuurojen tapaan hyvin paikallinen ilmiö. Kapealle alueelle lunta voi kuitenkin kertyä reilusti, sillä toisinaan lumikuuronauhat kulkeutuvat pitkän aikaa samalle alueelle. Eurooppalaisen säämallin, ECMWF:n, ennusteen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudun ja Hangon välillä lunta voisi paikallisesti kertyä enemmänkin.

Itsenäisyyspäivän aamuna sakeita lumikuuroja voi yhä tulla etelärannikon tuntumassa. Kyse on  helposti pöllyävästä pakkaslumesta, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä.
Itsenäisyyspäivän aamuna sakeita lumikuuroja voi yhä tulla etelärannikon tuntumassa. Kyse on helposti pöllyävästä pakkaslumesta, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä.

Vielä itsenäisyyspäivänä iltapäivällä sakeampi lumentulo on paikoin mahdollista etelärannikolla. Muuallakin eteläisessä Suomessa ja toisaalta myös läntisessä Lapissa voi tulla paikallisia lumisateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Erityisen valppaana kannattaakin tiistain ja keskiviikon aikana olla, jos autoilee etelä- ja länsirannikon tuntumassa. Lumikuurojen etenemistä seuraat parhaiten reaaliaikaisesta säätutkasta. Kannattaa myös varautua siihen, että itsenäisyyspäivän lauhtuminen etelässä ja lännessä voi vetää tiet kuurakerrokseen, eli vaikka lunta ei kaikkialla sadakaan, yllättävän liukasta saattaa siitä huolimatta olla.

Lue myös: Kuura – tienpintojen liukas yllättäjä

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat