Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna osassa maata lumisateita – näin meteorologi tulkitsee…
Uutiset |

Viikonloppuna osassa maata lumisateita – näin meteorologi tulkitsee ensi viikon ennustetta

Lumipyryn jäljiltä myös vilkkaasti liikennöidyt moottoritiet voivat olla hetken aikaa lumen peitossa.
Viikonloppuna lunta sataa paikoin vähän lisää. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Viikonloppuna lumisateita tulee tämän hetken ennusteen mukaan etenkin maan etelä- ja länsiosassa, paikoin lunta satelee muuallakin maassa. Rukalla kisataan perjantaista sunnuntaihin hiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancupin pisteistä. Ensi viikon alussa sää näyttäisi lauhtuvan osassa maata ainakin hetkeksi.

Viikonloppuna maan itäpuolella oleva korkeapaine vaikuttaa edelleen Suomen säähän, mutta Suomi on korkeapaineen reuna-alueella.

– Etelästä pääseekin leviämään meille lumisateita. Viikonlopun lumikertymät jäävät kuitenkin suuressa osassa maata pieniksi, mutta paikallisesti lunta voi tulla maan etelä- ja länsiosassa tämän hetken ennusteen mukaan 5–10 senttimetriä. Pohjoisen pakkaset heikkenevät entisestään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Katso videolta viikonlopun ennuste!

Laajempi lumisadealue yltää Suomeen viikonloppuna

Perjantain sää on pilvinen tai muuttuu pilvisemmäksi päivän aikana. Lumisateita tulee etenkin maan länsi- ja pohjoisosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain vastaisena yönä pakkaset jäävät maltillisiksi.

– Maan etelä- ja länsiosassa on enimmäkseen 1–6 pakkasastetta, maan itä- ja pohjoisosassa 4–10 pakkasastetta. Aivan idässä voi olla vähän yli 10 pakkasastetta, Anna Latvala kertoo.

Lauantaina sää on edelleen enimmäkseen pilvistä. Viikonlopun ennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta nyt siis näyttää, että lumisateita olisi tulossa osaan maata.

– Lauantain aluksi sateet jäävät vielä vähiin, mutta lauantaina illalla etelästä lähestyy jo hajanainen sadealue. Sunnuntain vastaiseksi yöksi lumisateita leviää tämänhetkisen ennusteen mukaan paikoin maan etelä- ja länsiosaan, etenkin Uudeltamaalta Satakuntaan ja Pirkanmaalle yltävälle alueelle.

Luminen Turku aamuhämärässä.
Marraskuun loppupuolisko on tuonut lunta monin paikoin etelään ja lounaaseen. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 23.11.2022

Lauantaina päivällä lähes koko maassa on heikkoa pakkasta.

– Uudenmaan ja Lounais-Suomen rannikolla voidaan olla nollan tienoilla, sen sijaan itäisimmässä Suomessa on 5–10 pakkasastetta.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat eivät juurikaan muutu lauantaipäivän lukemista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntaina päivällä pilvipeite voi paikoin rakoilla. Osassa maata sataa lunta.

– Lumisateita tulee päivän aikana monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla asti. Sadealueen tarkka sijainti voi kuitenkin vielä muuttua, joten etenkin maan etelä- ja keskiosassa voi varautua heikkoon lumisateeseen viikonlopun aikana.

Sunnuntaina päivällä pakkasta on enimmäkseen 0–6 astetta, maan itäosasta Itä-Lappiin 4–10 astetta.

Alkutalven lunta Nurmeksessa.
Viikonloppuna eniten pakkasta on pohjoisessa ja idässä. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 24.11.2022

Rukalla maailmancupin hiihtoa, yhdistettyä ja mäkihyppyä viikonloppuna

FIS World Cup Ruka Nordic käydään 25.–27. marraskuuta. Rukalla kisataan maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancupissa.

– Kisoihin on tulossa aika tasaista alkutalven säätä. Sää pysyy enimmäkseen pilvisenä, pieniä määriä uutta lunta voi tulla päivittäin. Lämpötila on 5 ja 10 pakkasasteen välillä, ellei pilvipeitteessä ole suurempaa rakoilua. Mikäli taivas pääsee hetkeksi selkenemään, on vähän kylmempää. Etelänpuoleinen tuuli jää heikoksi tai kohtalaiseksi, Anna Latvala ennustaa.

Katso Rukan ennuste Forecan sivuilta!

Mitä tapahtuu ensi viikon säässä?

Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella sateet jäävät vähäisiksi.

– Ensi viikon alussa lauhempaa säätä leviää rannikoiden lisäksi myös paikoin maan etelä- ja länsiosan sisämaahan. Niillä alueilla voidaan siis mennä suojasään puolelle. Alkuviikon suojasää voi lässäyttää lunta, mutta kun edeltävänä viikonloppuna sataa lisääkin lunta, niin etelän lumitilanteeseen tulee tuskin kovin merkittävää muutosta, Anna Latvala sanoo.

Seuraa Forecan sadetutkaa!

– Ensi viikon jatkon tilanne on epävarma – ennusteet ovat vaihdelleet, kuinka paljon sää kylmenee ja kuinka pitkäksi aikaa. Varsinkin etelässä lämpötila todennäköisesti laskee loppuviikolla. Todennäköisesti lämpötilat ovat loppuviikolla pakkasen puolella, Anna Latvala toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi: Joulu lähestyy: Kuukausiennuste otti uuden suunnan – tältä näyttää joulukuu nyt

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 25.11.2022 klo 18.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat