Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Joulu lähestyy: Kuukausiennuste otti uuden suunnan – tältä näyttää…
Kuukausiennuste |

Joulu lähestyy: Kuukausiennuste otti uuden suunnan – tältä näyttää joulukuu nyt

Aurinko voi pilkahtaa pilven raosta loppusyksystäkin.
Marraskuun loppupuoli on tuonut talvista säätä. Kuva: Sinikka Kujala, Rokua, Utajärvi, 20.11.2022

Uusi kuukausiennuste otti nyt aiempaa ennustettua viileämmän kannan joulukuun säästä. Mikäli tämä ennuste toteutuu, viikkojen keskilämpötilat olisivat ajoittain ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä niin osassa Suomea kuin laajalti muuallakin Euroopassa. Ennusteen muutos kylmempään suuntaan oli kuitenkin melko äkillinen, joten meteorologi suhtautuu vielä varauksella ennusteeseen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 24. marraskuuta julkaisemassa kuukausiennusteessa on näkyvissä yleisilmeen muutos viileämpään suuntaan edelliseen kuukausiennusteeseen verrattuna. Lapissa voi kuitenkin olla vielä alkuun keskimääräistä lauhempaa.

– Kuukausiennuste muuttui reilusti edellisiin ennusteisiin verrattuna: uudessa ennusteessa Venäjän ja itäisen Euroopan kylmän sään alue ulottuu Suomeen asti. Näyttää siltä, että lauhempi sää jää 28. marraskuuta alkavalla viikolla Pohjois-Atlantin ympärille Britteinsaarille, Islantiin ja Skandinaviaan ja myös laajemmin Jäämeren ympäristöön. Joulukuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla tavallista kylmempi sää yltää puolestaan läpi Keski-Euroopan, kertoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

Muutoksen takana on Venäjän sitkeä korkeapaine.

– Aiemmassa ennusteessa korkeapaineen painopiste oli Suomesta katsottuna etelämpänä, jolloin sen reunaa pitkin Suomeen pääsi virtaamaan lounaasta lauhaa ilmaa. Nyt keskimääräistä lämpimämpi sää pääsee leviämään marras–joulukuun vaihteen viikolla Pohjois-Suomeen asti, mutta keskimääräistä kylmempi sää pitää varsinkin etelässä ja idässä pintansa.

Ensilumi tuo valoa syksyn harmauteen.
Lumi on tuonut valoa pimeään vuodenaikaan. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 22.11.2022

Näyttää siltä, että myös joulukuun 5. päivä alkavalla viikolla korkeapaineen alue on ennusteessa aiempaa voimakkaampi ja enemmän Pohjois-Euroopan päällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämän kuukausiennusteen perusteella seuraavan noin kuukauden ajan sää olisi Euroopan pohjoisosassa korkeapainevoittoista. Suomessa, varsinkin maan etelä- ja keskiosassa, viikot olisivat viileän suuntaan. Pohjoisestakin poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan katoaa viikkojen kuluessa. Muutos kylmään suuntaan oli kuitenkin melko äkillinen, joten varmaksi sitä ei voi sanoa. Jo lähiaikojenkin ennusteet ovat vaihdelleet viime päivinä, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 24.11.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
28.11.–4.12.Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Maan pohjoisosassa on sen sijaan 0–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, suurin poikkeama on paikoin Pohjois-Lapissa. Sademäärä on ajankohtaan nähden tavallista pienempi.Kohtalainen
5.–11.12.Tilanteessa ei ole merkittävää muutosta. Maan etelä- ja keskiosassa viikko on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi, pohjoisessa 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä jäänee tavanomaista pienemmäksi.Kohtalainen
12.–18.12.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista kylmempi. Sademäärä on lähellä ajankohdan tyypillistä sademäärää tai vähän sitä pienempi.Heikko
19.–25.12.Viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä tai mahdollisesti sitä kylmempi. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Marraskuun 28. päivä alkava viikko: Etenkin etelässä ja idässä paikoin keskimääräistä kylmempää, Lapissa keskimääräistä lauhempaa

Marraskuun 28. päivä alkavalla viikolla Suomi on aluksi idän korkeapaineen ja Atlantin matalapaineen alueen välissä, mutta tuoreiden ennusteiden mukaan korkeapaine levittäytyy viikon kuluessa lännemmäksi Euroopassa.

– Kuukausiennusteen perusteella viikko on Suomessa maan etelä- ja keskiosassa 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi, suurin poikkeama on kaakossa. Pohjoisessa on puolestaan 0–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suurin poikkeama on paikoin Pohjois-Lapissa, Anna Latvala sanoo.

– Lapin lämpötilaan vaikuttaa se, etteivät päivän alimmat lämpötilat pääse varsinkaan alkuviikolla putoamaan kovinkaan alas. Vuorokausivaihtelu jää pilvisellä säällä ja etenkin Pohjois-Lapissa myös tuulisella säällä pieneksi.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tämän hetken ennusteen mukaan suojasää käväisee alkuviikolla paikoin maan etelä- ja länsiosassa, mutta näillä näkymin viikon puolivälissä sää kylmenee jälleen. Sää on paljolti pilvistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sateet jäävät alkuviikolla vähiin. Koko viikon sademääräkin jäänee Suomessa tavanomaista pienemmäksi, Anna Latvala toteaa.

Tilastollisesti Suomessa vuorokauden alin lämpötila on jo marras–joulukuun vaihteessa lähes koko maassa pakkasen puolella, lounaissaaristossa lähellä nollaa. Vuorokauden ylin lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, idässä ja Oulun seudulla nollan tienoilla ja Lapissa 0–6 pakkasastetta.

Tunturin laella oleviin kohteisiin, kuten kyltteihin, kertyy helposti talvella huurretta.
Tämän talvikauden kylmin lämpötila tähän mennessä on Sodankylässä 21. marraskuuta mitattu −26,0 astetta. Kuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 21.11.2022

Muualla Euroopassa keskimääräistä kylmempi sää painottuu 28. marraskuuta alkavalla viikolla itään.

– Lunta sataa vähintään paikoin Ukrainassa asti. Myös Etelä-Euroopassa lunta voi tulla vuoristoissa. Sää on kuitenkin suurimmassa osassa Eurooppaa tavanomaista vähäsateisempi.

Joulukuun 5. päivä alkava viikko: Sademäärät todennäköisesti tavanomaista pienempiä Suomessa

Kuukausiennusteen mukaan 5. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä kylmempi. Pohjoisessa, etenkin Lapissa, on puolestaan keskimääräistä lämpimämpää.

– Laaja korkeapaineen alue painottuu ennusteen perusteella Pohjois-Eurooppaan ja pikemminkin Suomen länsipuolelle, mikä mahdollistaisi kylmän pohjoisen- tai luoteenpuoleisen ilmavirtauksen, Anna Latvala sanoo.

Viikon sademäärä jää todennäköisesti tavanomaista pienemmäksi Suomessa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa keskimääräistä kylmemmän sään alue ulottuu kuukausiennusteessa Venäjältä Keski-Euroopan halki aina Atlantin rannikolle saakka.

– Välimeren ympäristössä alkaa olla jo laajemmilla alueilla tavallista sateisempaa, mutta yleisesti Euroopassa sademäärä on joko tavanomainen tai sitä pienempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joulukuun 12. päivä alkava viikko: Ajankohdalle tyypillisiä tai keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja

Joulukuun 12. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila jää kuukausiennusteen perusteella Suomessa lähelle tavanomaista tai vähän keskimääräistä viileämmäksi. Sademäärä on lähellä tavanomaista tai mahdollisesti sitä pienempi.

Pohjois-Euroopassa saattaa olla yhä keskimäärin korkeapainetta.

– Keski-Euroopassa voi olla edelleen keskimääräistä joulukuun puoliväliä kylmempää. Euroopan jako sademäärän suhteen jatkuu: Välimeren ympäristössä on monin paikoin sateisempaa, Keski- ja Pohjois-Euroopassa puolestaan kuivempaa, Anna Latvala kertoo.

Joulukuun 19. päivä alkava viikko: Miltä näyttää jouluviikko nyt?

Kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä viileämpi sää jatkuu mahdollisesti Suomessa 19. joulukuuta alkavalla viikolla. Sademäärässä ei ole enää selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa, mitä pitemmälle se yltää.

– Joulun lumitilanteesta on mahdoton sanoa varmasti mitään. Jos sää pysyy joulun alla enimmäkseen keskimääräistä kylmempänä, lähiviikkoina satavat lumet voivat pysyä maassa sinne asti, Anna Latvala toteaa.

Itä- ja Keski-Euroopassa on mahdollisesti edelleen 19. joulukuuta alkavalla viikolla monin paikoin tavanomaista kylmempää. Välimeren tienoilla voi olla sateista.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 25.11.2022 klo 19.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat