Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pohjoisessa lumipyryä, etelässä sadekuuroja: Katso pääsiäisen paluuliikenteen…
Uutiset |

Pohjoisessa lumipyryä, etelässä sadekuuroja: Katso pääsiäisen paluuliikenteen sääennuste

Lintujen kevätmuuton aikaan tulee vielä lumisateita koko maassa.
Pääsiäisen paluumatka voi kulua osin lumisateessa. Kuva: Anne Keskivinkka, Kokkola, 22.3.2024

Pääsiäispäivien säähän mahtuu Suomessa sekä auringonpaistetta että lumisadetta ja keväisiä sadekuuroja. Paluuliikenteessä huonoin ajokeli painottuu Lappiin ja Koillismaalle. 

Lauantaina Ahvenanmaalla lämpötila kohosi vuoden toistaiseksi korkeimmaksi, kun Jomalassa mitattiin 13,1 astetta. Edellinen vuoden lämpimin päivä oli kiirastorstai, jolloin Raumalla oli 13,0 astetta. 

Maan etelä- ja keskiosaan virtaa nyt viikonlopun aikana etelästä lämmintä ilmaa. Kylmän meren ja mantereen päällä voi kuitenkin kosteassa ja lämpimässä ilmassa muodostua sumua.

Pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina lämpötila kohoaa vielä varsinkin etelän aurinkoisilla alueilla yli 10 asteeseen, mutta Lapissa ja Koillismaalla jäädään monin paikoin pakkasen puolelle. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla lämmin ilma väistyy ja pohjoisesta leviää hetkeksi kylmää ilmaa Etelä-Suomeen asti.

Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Huhtikuun mittaan lämpenevää – etelässä keväisiä lämpötiloja jo pääsiäisenä

Poutasäästä lumi- ja vesisateeseen

Sunnuntaina aamulla Lapin lumisateet väistyvät itään. Suuressa osassa maata pilvisyys vaihtelee päivän mittaan. Iltapäivällä etenkin maan keskiosassa on monin paikoin aurinkoista, mutta etelään voi levitä Suomenlahdelta sumupilveä.

Maan pohjoisosassa pilvisyys lisääntyy ja illalla lännestä leviää lumisadetta, Pohjois-Pohjanmaalle myös vesisateita. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila kohoaa päivällä maan etelä- ja keskiosassa 5–10 asteeseen, aurinkoisilla alueilla voi paikoin olla 10–14 astetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun 0–6 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin 0–8 pakkasasteeseen.

Maanantain vastaisena yönä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa enimmäkseen 0–5 astetta. Laajemmin pohjoisessa on heikkoa pakkasta. Pohjois-Lapissa on 10–20 pakkasastetta.

Katso videolta sääennuste tiistaille asti!

Maanantai alkaa Lapissa sekä Koillismaalla lumisateisena ja ajokeli on huono tai erittäin huono. Yleisesti lunta tulee puuskaisen koillistuulen kera alueella 5–15 senttimetriä. Sääennuste elää vielä, mutta enimmillään Koillismaalla tai Etelä-Lapissa voi paikoin tulla jopa 15–30 senttimetriä uutta lunta. Pohjoisimmassa Lapissa puolestaan jäädään alle viiteen senttimetriin.

Maan etelä- ja keskiosan sisämaassa on tuuli on selvästi heikompaa. Sää on pilvinen, ja paikoin tulee sadekuuroja vetenä. Vesisateita yltää vielä Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Kainuuseen asti.

Sadetilannetta kannattaa maanantaina seurata Forecan sadetutkasta.

Lämpötila on päivällä etelässä vielä 7–12 astetta. Maan keskiosassa on enimmäkseen 4–10 astetta, Oulun korkeudella noin 3 astetta ja Lapissa 0–10 pakkasastetta.

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on pohjoisessa laajalti 5–15 astetta ja Pohjois-Lapissa paikoin jopa yli 20 astetta. Maan keskiosassa lämpötila vaihtelee vähän nollan molemmin puolin, ja etelässä pysytellään nollan yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaina koko maassa puhaltaa kylmä koillistuuli. Pilvipeite rakoilee maan länsi- ja pohjoisosassa. Etelässä satelee vielä ajoittain vettä, idässä vettä ja lunta. Illan aikana nämä sateet väistyvät Suomen itäpuolelle, mutta Lappiin leviää lännestä jo uusia heikkoja lumisateita.

Tiistai on jo selvästi kylmempi päivä: lämpötila on päivälläkin etelässä 2–5 astetta, Vaasan korkeudella nollan vaiheilla ja pohjoisessa 2–10 pakkasastetta. Sää jatkaa kylmenemistään, ja keskiviikon vastaisena yönä pakkasta on koko maassa.

Lue seuraavaksi: Kymmenen astetta ylittyi – nyt jo lämpimämpää kuin viime maaliskuussa!

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 30.3.2024 klo 18.22

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat