Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kylmä pohjoisvirtaus sai linnut liikkeelle: Edessä öisiä pakkasia ja poutapäiviä – käänne säätyyppiin ensi viikolla
  Uutiset |

  Kylmä pohjoisvirtaus sai linnut liikkeelle: Edessä öisiä pakkasia ja poutapäiviä – käänne säätyyppiin ensi viikolla

  Laulujoutsenia syystaivaalla.
  BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenet ovat kerääntymässä perinteisille lepäilyalueilleen. Laulujoutsenten päämuutto on kuitenkin edessä vasta marraskuussa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 15.9.2021

  Loppuviikolla ja ensi viikon alussa tulossa on viileitä ja enimmäkseen poutaisia, mutta melko pilvisiä päiviä. Osassa maata lämpötilat painuvat öisin pakkasen puolelle. Muuttolinnut ovat tällä viikolla lähteneet liikkeelle kylmässä pohjoisenpuoleisessa virtauksessa. Ensi viikon mittaan näkyvissä on käännös virtauksen suuntaan.

  Suomeen on virrannut tällä viikolla kylmää ilmaa pohjoisen ja koillisen suunnalta. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan lähes koko maassa 3–4 astetta vuodenajan keskiarvoa viileämpi, Pohjois-Lapissa poikkeama on 2,5–3 astetta tavanomaista viileämpään suuntaan. Sateet jäävät loppuviikolla vähiin.

  Samanlainen säätyyppi näyttää jatkuvan ainakin ensi viikon puolivälin tienoille saakka.

  – Tulevat päivät ovat lähes copy-paste-säätä – harmaata ja koleaa, pilvisyyden rakoillessa paikoin öisin voi olla jopa pakkasta. Sateita ei tule juurikaan kuin hyvin vähäisesti tai paikallisesti. Päivisinkin pilvisyys voi rakoilla, mutta selvästi suurin osa Suomesta on silti sumupilven peitossa. Muutosta tähän alkaa näkyä vasta viikon päästä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Linnut liikkeelle pohjoisvirtauksessa

  Viime päivien viileä sää on vauhdittanut lintujen liikkeellelähtoä ja muuttoa. BirdLife Suomen mukaan kurkien syysmuutto on käynnistynyt toden teolla tällä viikolla. Maanantaina Hangon lintuasemalla laskettiin lähes 10 000 muuttavaa kurkea. Keskiviikkona liikkeelle lähtivät suurin joukoin Pohjois-Pohjanmaalla levähtävät kurjet.

  – Pohjoisen puolelta puhaltamaan kääntyneet tuulet ja kylmenevät lämpötilat ovat vauhdittaneet lintujen syysmuuttoa. Monet lintulajit muuttavat mielellään myötätuulessa, jolloin ne säästävät energiaa. Kylmä ilma näkyy myös hyönteisravinnon vähentymisenä. Monet pitkän matkan muuttajat, kuten pääskyt, syövät pääasiassa hyönteisravintoa ja tässä kohtaa niillä alkaa olla hieman kiirettä. Tällä viikolla voimakasta muuttoa on havaittu kurkien lisäksi muun muassa peippolinnuilla, vihervarpusilla ja petolinnuista varpushaukalla, kertoo BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Aapo Salmela.

  Joutsenia lumisateessa syyskuussa 2021.
  Joutsenia lumisateessa alkuviikolla. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 14.9.2021

  Aapo Salmelan mukaan Suomessa pesivien lintujen osalta muutto on suunnilleen normaalissa aikataulussa.

  – Arktisilta alueilta Suomen läpi muuttavien lintujen, syksyllä lähinnä hanhien ja vesilintujen, muutto käynnistyi kuitenkin tänä vuonna normaalia aiemmin Barentsinmeren suunnalta saapuneen kylmänpurkauksen myötä.

  Laulujoutsenetkin ovat alkaneet jo kerääntyä perinteisille lepäilyalueilleen.

  – Laulujoutsenten päämuuttoa saadaan silti odotella aina marraskuuhun asti – ne eivät siis vielä muuta. Laulujoutsenet pysyvät Suomessa pidempään leudompina syksyinä, joinain vuosina muuttavia lintuja voi havaita vielä tammikuussakin. Suomalaiset laulujoutsenet talvehtivat pääsääntöisesti eteläisellä Itämerellä Etelä-Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa sekä Tanskan, Saksan ja Hollannin edustan merialueella. Pieni osa talvehtii myös Ison-Britannian kaakkoisosassa. Suomalaisia kurkia puolestaan talvehtii varsin laajalla alueella muun muassa Espanjassa, Pohjois-Afrikassa, Israelissa, Itä-Afrikassa ja Balkanin alueella, Aapo Salmela kertoo.

  Saitko hyvän sää- tai luontokuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Öisiä pakkasia osassa maata

  Viileä sää ja pohjoisen puolelta käyvä virtaus jatkuvat myös loppuviikolla.

  – Perjantain sää on torstain tapaan enimmäkseen pilvinen ja poutainen, paikallisesti pilvipeite saattaa rakoilla. Päivälämpötila on maan eteläosassa 9–11 astetta, maan keski- ja pohjoisosassa enimmäkseen 6–10 astetta, sanoo meteorologi Joanna Rinne.

  Öisin pilvisillä alueilla on muutama lämpöaste, selkeillä alueilla lämpötila voi sen sijaan painua muutaman asteen pakkaselle. Perjantain vastaisena yönä pilvipeite rakoilee erityisesti paikoin Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla sekä Itä-Lapissa.

  – Vaikka pakkasta esiintyy pääosin idässä, pilvipeitteen rakoillessa muuallakin paikalliset pakkaslukemat ovat mahdollisia.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 17.9.2021.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 17.9.2021.

  Lauantain vastaisena yönä suurimmat mahdollisuudet pilvipeitteen rakoilulle ja öisille pakkaslukemille ovat Lapin pohjoispuoliskolla.

  Lue myös: Syksy etenee Suomessa – katso kuvat alkavasta ruskasta ja muusta väriloistosta!

  Miltä näyttää viikonlopun sää – entä ensi viikko?

  Lauantai on ennusteen mukaan pääosin pilvinen päivä, mutta aurinkoa näkyy mahdollisesti hieman enemmän kuin edeltävinä päivinä.

  – Lauantaina päivällä maan eteläosassa voi tulla kuitenkin vähäisiä sadekuuroja. Päivälämpötila on enimmäkseen edellispäivien lukemissa, tosin lounaassa lämpötila voi nousta 12 asteeseen. Myös sunnuntain vastaisena yönä pilvipeite rakoilee siellä täällä niin, että jopa pakkasen puolelle meneviä lämpötiloja voi olla pitkin maata, Joanna Rinne ennustaa.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 18.9.2021.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 18.9.2021.

  Sunnuntaina Pohjois-Lapissa on osin selkeää, muualla maassa enimmäkseen pilvistä. Päivälämpötila on laajalti 6–11 astetta.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 19.9.2021.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 19.9.2021.

  – Ensi viikolla sää jatkuu alkuun samankaltaisena, tosin Lapin pohjoispuoliskolla sää on ennusteissa osin selkeämpi. Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon keskiviikon jälkeen säätyyppi näyttäisi muuttuvan. Silloin ilmavirtaus olisi kääntymässä etelän puolelle. Tämä tarkoittaa, että sää muuttuu vähitellen sateisemmaksi, lisäksi meille leviää hieman lämpimämpää ilmaa. Ero lämpötiloissa ei kuitenkaan ole suuri, ne nousevat enimmillään 10–11 asteen tuntumaan, Joanna Rinne toteaa.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.9. klo 16.55

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat