Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sää kylmenee, lumipyry lähestyy – jopa 20–30 senttimetrin lumikertymät mahdollisia näillä alueilla loppuviikolla
  Uutiset |

  Sää kylmenee, lumipyry lähestyy – jopa 20–30 senttimetrin lumikertymät mahdollisia näillä alueilla loppuviikolla

  Lumisateita tiellä 4 Inarissa Saariselällä 21. toukokuuta 2021 kello 12.42.
  Runsaimpia lumisateita ennustetaan tällä viikolla Pohjois-Lappiin. Arkistokuva: Fintraffic, Inari

  Alkanut viikko on sateinen ja välillä myös tuulinen. Tämän hetken ennusteiden mukaan Pohjois-Lappiin voi tulla paikoin jopa yli 30 senttimetrin lumikertymiä loppuviikolla, muuallakin pohjoisessa sateiden mukana on ajoittain lunta. Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa lunta voi sataa perjantain ja lauantain aikana paikoin yli puoli metriä.

  Sää on kylmenemässä Suomessa viikon mittaan. Pohjoisessa sateet ovat osittain lunta ja räntää. Tämän hetken ennusteen mukaan Pohjois-Lapissa lumikertymät voivat olla loppuviikolla reippaita, paikoin jopa yli 30 senttimetriä kahdessa päivässä perjantain ja lauantain aikana.

  – Alkanut viikko on kokonaisuutena sateinen. Kaksi voimakasta matalapaineen keskusta liikkuu Suomen yli – ensimmäinen maanantaina, toinen perjantaina. Molempien yhteydessä tuuli puhaltaa jopa myrskylukemissa. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa vetenä, pohjoisessa lumiolomuodon todennäköisyys kasvaa pohjoista kohden. Sää viilenee, ja se näkyy erityisesti yölämpötiloissa – yöpakkasia voi esiintyä koko maassa heikkotuulisilla ja pilvettömillä alueilla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Viilenevää ja öisiä pakkasia

  Maanantaina tuuli on käynyt myrskylukemissa. Voimakkain keskituuli on mitattu Raahen edustalla, 24,8 m/s.

  – Maanantaina matalapaineen keskus liikkuu Lapin yli koilliseen. Sateita on tullut etenkin maan länsi- ja pohjoisosassa, tiistain vastaisen yön lähestyessä sateita tulee laajemminkin maan etelä- ja keskiosassa. Kilpisjärven tuntumassa vesisateen mukana voi olla lumihiutaleitakin, mutta muuten sateet ovat vettä. Runsaimmat sateet tulevat Käsivarren Lapissa, jossa vuorokauden sadekertymä on jopa yli 30 millimetriä, Joanna Rinne sanoo.

  Päivälämpötila on maanantaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 9–12 astetta, Lapissa laajalti 4–9 astetta, mutta Käsivarren Lapissa vain 1–4 astetta.

  Tiistaiksi sää jo vähän viilenee. Hajanainen sadealue liikkuu maan yli itään. Osassa Lappia sää poutaantuu ja muuttuu selkeämmäksi. Myös muualla maassa sää selkenee keskiviikon vastaista yötä kohden, itärajan tuntumassa etelästä Koillismaalle sateita tulee kuitenkin vielä yölläkin.

  Ennuste tiistai-iltapäivälle 12.10.2021.
  Ennuste tiistai-iltapäivälle 12.10.2021.

  – Päivälämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa 6–10 astetta, Lapissa 1–7 astetta. Keskiviikon vastaisena yönä esiintyy monin paikoin pakkasta.

  Keskiviikkona kuurosateita tulee yhä yleisesti maan etelä- ja itäosassa sekä länsirannikolla Pohjanmaalle asti. Muualla on poutaista ja laajalti aurinkoista. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5–9 astetta, Lapissa enimmäkseen 0–5 astetta.

  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 13.10.2021.
  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 13.10.2021.

  Voimakas matalapaine tuo loppuviikolla osaan maata lunta – myrskytuulet mahdollisia

  Torstaina Suomeen alkaa levitä lännestä pilvisyyttä merkkinä uuden matalapaineen keskuksen lähestymisestä. 

  – Sateet alkavat osin jo torstaina, mutta pääosa niistä tulee perjantaina ja vielä lauantainakin. Pohjois-Lapissa lunta sataa tämän hetken ennusteiden mukaan perjantain ja lauantain aikana jopa yli 30 senttimetriä, etenkin Käsivarren Lapissa. Vesisateiden seassa voi tulla lunta jopa eteläisellä Pohjois-Pohjanmaalla asti. Pohjoiseen Ruotsiin ja Norjaan on ennustettu perjantain ja lauantain lumikertymäksi paikoin jopa yli puoli metriä, Joanna Rinne toteaa.

  Maan etelä- ja keskiosassa tulee perjantaina ja lauantaina laajalti vesisateita, sademäärät ovat enimmäkseen alle 10 millimetriä. Pohjoisessa sateita tulee vedeksi muutettuna yhteensä 15–35 millimetriä.

  – Käsivarren Lapissa sateet tulevat näillä näkymin perjantaista lauantaihin lähes yksinomaan lumena, muuten Pohjois-Lapissa sateiden olomuoto painottuu lumeen, mutta ajoittain sade voi tulla myös vetenä. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sateet tulevat enimmäkseen vetenä, mutta ajoittain sateessa on mukana luntakin. Maan etelä- ja keskiosassa sateet tulevat vetenä, korkeintaan välissä voi maan keskiosassa olla ennusteiden mukaan pari hiutaletta, Joanna Rinne sanoo.

  Meteorologin mukaan lunta voi tulla perjantaista lauantaihin Pohjois-Lapin paikoin yli 30 senttimetrin lisäksi laajemmin Pohjois-Lapissa sekä Keski-Lapissa 10–20 senttimetriä ja Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumassa 1–10 senttimetriä.

  Lue myös: Kuukausiennuste: Syyslomat alkavat – lokakuusta tulossa sateinen

  Perjantain matalapaineen keskukseen liittyy näillä näkymin myös jopa myrskylukemissa puhaltava tuuli.

  – Tämänhetkisissä ennusteissa tuulet ovat kovimmat Pohjanlahdella ja sen rannikolla, mutta koska pienetkin muutokset matalapaineen reittiennusteessa vaikuttavat ennustettuun tuulen voimakkuuteen ja pahimpien tuulten sijaintiin, vasta viikon edetessä pystytään kertomaan tuulista tarkemmin. Tilannetta ja ennusteita kannattaakin seurata perjantain lähestyessä, sillä todennäköisesti sekä tuulten että sateiden ennusteet muuttuvat vielä jonkin verran, Joanna Rinne sanoo.

  Päivälämpötiloissa ei tapahdu torstaina ja perjantaina suuria muutoksia keskiviikkoon nähden, mutta Pohjois-Lapissa lämpötila jää päivälläkin paikoin pakkaselle.

  Matalapaineeseen liittyvä sadealue tuo Suomeen pienempiä määriä sateita vielä sunnuntaina ja ensi viikon alussakin.

  Lue seuraavaksi: Kolmen kuukauden ennuste: Tältä näyttää marras-joulu-tammikuu

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 12.10. klo 09.37

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat