Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Syyslomat alkavat! – Kuukausiennuste: Lokakuusta tulossa sateinen
  Uutiset |

  Syyslomat alkavat! – Kuukausiennuste: Lokakuusta tulossa sateinen

  Suomen syksy on pilvinen, mutta ajoittain aurinkokin pilkahtaa.
  Lähipäivät ovat melko pilvisiä ja ajoittain sateisia, mutta aurinkokin pilkahtaa. Kuva: Maarit Siitonen, Muurame, 3.10.2021

  Lokakuu jatkuu uuden kuukausiennusteen mukaan sateisessa matalapainesäässä. Paikoin sataa jo vähän lunta.

  Koululaisten syyslomakausi alkaa melko lämpimän syksyisessä säässä. Perjantain sateet, jotka tulevat Lapissa paikoin lumena, väistyvät lauantaina Suomen itäpuolelle. Seuraava laaja sadealue leviää kuitenkin lännestä jo sunnuntaiksi Pohjois-Suomeen. Päivälämpötila pysyy viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassa 10–15 asteessa. Maan pohjoisosassa vaihtelee lauantaina Pohjois-Pohjanmaan länsiosan vähän yli 10 asteesta Pohjois-Lapin 2–6 asteeseen, mutta sunnuntaina Lapissa asti voi olla paikallisesti yli 10 astetta.

  Lue myös: Kylmä ja lämmin törmäyskurssilla – jäätävä lopputulos? Osassa maata pakkaslukemia ja lumisadetta, muualle kurkottaa lämpöisää syysilmaa

  Ensi viikon alussa Suomi kuuluu edelleen matalapaineen alueeseen ja Britteinsaarten seudulla vahvistuu korkeapaine. Sää on tavallista sateisempi Euroopan itäosassa ja paikoin pohjoisessakin, kuten Suomessa. Varsinkin Lapissa osa sateesta voi tulla edelleen lumena.

  Idän matalapaineen ja lännen korkeapaineen välistä virtaa koleaa ilmaa Välimeren rannikolle asti ja suuressa osassa Eurooppaa viikon keskilämpötila jää 0–5 astetta keskimääräistä kylmemmäksi. 

  Viimeisimmässä kuukausiennusteessa tämä kylmyys ei yllä Suomeen asti, vaan Suomessa viikko on 0–2 astetta lämpimämpi. Suurin lämpötilan poikkeama on maan itäpuoliskolla. 

  Lapissa ja myös muualla Pohjois-Suomessa viikon lämpimin aika on todennäköisesti alkuviikosta. Vähitellen sää muuttuu aiempaa viileämmäksi. Pohjois-Lapissa päivän ylin lämpötila voi jäädä ensi viikon puolivälissä paikoin nollan tuntumaan ja maan etelä- sekä keskiosassa 5–10 asteeseen.

  Keskimääräinen päivän ylin lämpötila lokakuun puolivälissä on tilastojen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 2–8 astetta ja Lapissa 0–6 astetta. Tavallinen vuorokauden alin lämpötila on 0–5 astetta, Lapissa ja Koillismaalla pari astetta pakkasen puolella.

  Seuraavatkin viikot sateisia

  Lokakuun puolivälin jälkeen matalapainesää vallitsee Suomessa seuraavien viikkojen ajan, mahdollisesti vielä marraskuun puolellakin. Sademäärä on tavallista korkeampi koko Pohjois-Euroopan alueella.

  Viikon keskilämpötila on Suomessa 18.–24. lokakuuta lähellä tavallista tai vähän korkeampi. Marraskuun lähestyessä lämpimän sään alue siirtyy kuukausiennusteen mukaan Euroopassa vähän etelämmäksi ja Suomessa lämpötila on kuun vaihteen viikoilla lähellä keskimääräistä. 

  Lue myös: Suomen sää marraskuussa tilastojen mukaan

  Loka–marraskuun vaihteessa tavallinen päivän ylin lämpötila on etelässä 4–8, maan keskiosassa 2–6 ja pohjoisosassa laajalti 0–5 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa hieman pakkasen puolella. Öisin maan keskiosassa asti on jo tyypillisesti heikkoa pakkasta.

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiselläkin viikolla voi olla suurta päivien välistä vaihtelua.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Ensilumi ja terminen talvi

  Terminen talvi alkaa keskimääräisenä vuotena lokakuun aikana Kainuun eteläosasta Meri-Lappiin kulkevan linjan pohjoispuolella, eli tällöin vuorokauden keskilämpötila jää pakkasen puolelle. Etelämpänä se alkaa selvästi hitaammin: etelärannikon tuntumassa sekä monin paikoin maan lounaisosassa vasta joulukuun puolella.

  Ensilumi sataa ilmastollisen vertailukauden 1991–2020 mukaan tavallisesti lokakuun loppuun mennessä Pohjois-Suomessa sekä paikallisesti maan keskiosassa. Tänä vuonna ensimmäinen tilastoitu ensilumi satoi Sallan Värriötunturille 14. syyskuuta, ja samana päivänä koettiin syksyn ensimmäinen lumipyry eri puolilla Pohjois-Suomea.

  Ensilumi vertailukaudella 1991-2020

  Lue seuraavaksi: Kolmen kuukauden ennuste: Tältä näyttää marras-joulu-tammikuu

  Anna Latvala

  Päivitetty 8.10. klo 15.07

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat