Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kylmä ja lämmin törmäyskurssilla – jäätävä lopputulos? Osassa maata pakkaslukemia ja lumisadetta, muualle kurkottaa lämpöisää syysilmaa
  Uutiset |

  Kylmä ja lämmin törmäyskurssilla – jäätävä lopputulos? Osassa maata pakkaslukemia ja lumisadetta, muualle kurkottaa lämpöisää syysilmaa

  Sateisesta ja pilvisestä syyssään yleiskuvasta huolimatta ajoittain ehtii olla poutaa ja pilvipeitekin mahdollisesti aukkoilla.
  Sateisesta ja pilvisestä syyssään yleiskuvasta huolimatta ajoittain ehtii olla poutaa ja pilvipeitekin mahdollisesti aukkoilla. Kuva: Satu Memonen, Taipalsaari, 7.10.2021

  Etelän ja lännen väliltä käyvä virtaus pitää laajalti melko lämmintä syyssäätä yllä, mutta pohjoiseen leviävä viileämpi ilma on tuomassa samanaikaisesti lumisateita. 

  Loppuviikon aikana korkeapaineen alue on pysymässä maan etelä–kaakkoispuolella ja matalapaineiden reitti suuntaa Suomea kohti. Tämä asetelma pitää sekä sateiden että etenkin etelässä ja maan keskivaiheilla lämpöisen ilman syöttöä yllä.

  Viikonlopun ajan päivälämpötila on maan eteläisellä puoliskolla 10 ja 15 asteen välillä, Kainuussa ja laajalti Pohjois-Pohjanmaalla 10 asteen puolin ja toisin.

  Pilvisyys on loppuviikolla runsasta, mutta voi aukkoilla paikoin.

  Vaikka lämpöinen ilma kurkottaa isoon osaan maata, pohjoispuolella lymyää selvästi viileämpää ilmaa, mikä tarjoaa omalta osaltansa vaihtelua loppuviikon säähän etenkin Lapin suunnalla.

  Lue myös: Suomen ilmasto on lämmennyt viime vuosikymmeninä selvästi – uusi ilmastovertailukausi näyttää, miten paljon

  Lunta osaan maata

  Ajoittaiset sateet tulevat yhä suurimmassa osaa maata vetenä. Lapin alueella lämpötilassa on vaihtelua nollan puolin ja toisin, ja sadetta on odotettavissa kaikissa sen olomuodoissa.

  Perjantaiyön aikana torstainen matalapaine sateineen jo väistyy ja sää pitkälti poutaantuu, mutta aivan pohjoisimmassa osassa maata torstain aikana pohjoisenpuoleiseksi kääntynyt virtaus pääsee levittämään Pohjois-Suomeen viileämpää ilmaa. 

  Etenkin Lapissa yöksi selkenevillä alueilla esiintyy pakkasta, mutta pilvisilläkin alueilla ollaan vain asteen tai muutaman plussan puolella. Viileän ilman vaikutuksesta jo torstain sateissa sekä sen perjantaiyöllisissä rippeissä tulee paikoin lunta ja räntää, mutta enimmäkseen sateet ovat vielä vettä. 

  Etelässä yölämpötila on 10 asteen vaiheilla sekä samoin viikonloppuna maan keskivaiheilla, missä vielä perjantain vastaisena yönä selkeämmillä sisämaan alueilla käydään lähempänä 5 astetta. 

  Enontekiöllä satoi lunta syyskuussa 2021.
  Enontekiöllä satoi lunta syyskuussa 2021. Kuva: Esko Rautiainen, Enontekiö, 13.9.2021

  Perjantaina lisää sadetta leviää lännestä. Sateet vaikuttaisivat painottuvan pohjoisen ja maan keskivaiheen suunnalle. Iltaan mennessä hajanaisempaa sadetta kurkottaa myös etelään samalla, kun lännessä alkaa jo olla vaihteeksi poutaisempaa.

  Pohjois-Suomessa perjantainen sade kohtaa alueelle levinneen kylmän ilman. Lumisadetta on odotettavissa etenkin Pohjois-Lappiin kulkeutuvissa sateissa. Lapin keskivaiheilta mahdollisesti Kuusamon seudulle ulottuvalla alueella olomuoto on vaihtelevaa, mutta tätä etelämpänä todennäköisemmin jo vettä.

  Lauantaiksi sateet heikkenevät ja harvenevat. Lapissa paikallinen lumi- ja räntäsade on yhä mahdollista, muualla maassa satunnaiset vesisadekuurot etenkin etelän ja idän suunnalla.

  Tämän hetken ennusteen pohjalta arvioituna lunta saattaisi loppuviikon lumisateista tulla lunta muutamista hiutaleista aina paikallisesti muutamiin senttimetreihin. Suurimpien kertymien alueella lumi voi hyvinkin pysyä hetkisen maassa, mutta pääosin satanut lumi ehtii sulaa piakoin sen satamisen jälkeen.

  Vaihtelevaa säätä kylmän ja lämpimän ilman rajalla

  Viikonvaihteeseen mennessä pohjoisessakin tuuli palaa puhaltamaan etelän ja lännen väliltä ja viikonlopun mittaan sää vähitellen lämpenee. 

  Lapissakin päivälämpötila kohoaa perjantain laajalti 0–5 asteesta sunnuntain laajalti 5–10 asteeseen – Pohjois-Lapissa on paikoin hieman viileämpää.

  Sunnuntaiksi lännestä lähestyvät uudet sateet. Ne tulevat lämpenevässä säässä yleisesti vetenä jälleen koko maassa.

  Ensi viikon ennusteessa on vielä esiintynyt hieman erilaisia sään kehityssuuntia, mutta mahdollista on, että viileää ilmaa pääsisi jossain välissä jälleen virtaamaan pohjoisesta. Tällöin osa sateista tulisi taas lumisemmassa muodossa.

  Lue myös: Kolmen kuukauden ennuste: Tältä näyttää marras-joulu-tammikuu

  Lauhtumisen jäätävä lopputulos?

  Alkaa jälleen lähestyä se aika vuodesta, kun sateen olomuoto vaihtelee. Tyypillisesti keskenään vaihtelevat vesi-, räntä- ja lumisade, mutta loppuviikolla pilkahtaa myös pienoinen mahdollisuus jäätävälle sateelle.

  Viikonloppuna, tämän hetken ennusteessa lauantain vastaisena yönä, Pohjois-Lapissa yöksi pakastuvalla alueella olisi kulkemassa sateita. Samalla alueelle on virtaamassa jo lauhempaa ilmaa, jossa lämpötila nousee jälleen plussalle. Pakkasalueiden päälle puskeva lauhempi ilma ja sade saattavat saada aikaan paikallisen jäätävän sateen olosuhteet rajalla, jolla lumisade muuttuu vesisateeksi.

  Toistaiseksi pinnat eivät ole vielä päässeet kovinkaan kylmiksi ja mahdollisen jäätävän sateen pisarat katoaisivat pinnoilta ripeästi toisin kuin mitä talvemmalla pintojen ollessa selvästi kylmempiä. Liukkauden mahdollisuus kannattaa tilanteen mukaan kuitenkin tiedostaa – etenkin liikenteessä. Viikonlopun alla Pohjois-Lapissa viilenevässä säässä yöllä saattaa paikallisesti esiintyä pakastuneita tieosuuksia, jollaisiin osuessaan jäätävän sateen pisarat jäätyvät välittömästi kiinni.

  Lue lisää: Jäätävä sade on petollinen: Ajokeli muuttuu vaaralliseksi ja pinnat jäätyvät

  Jenna Salminen

  Päivitetty 8.10. klo 19.22

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat