Sääuutiset ja blogi> Uusi lumipyry iskee: Näille alueille jopa 15 senttimetriä lunta päivässä…
Uutiset |

Uusi lumipyry iskee: Näille alueille jopa 15 senttimetriä lunta päivässä – ajokeli paikoin erittäin huono

Lokakuista lumisadetta.
Lumisade huonontaa osassa maata ajokeliä myös torstaina. Arkistokuva: Pekka Hatunen

Alkuviikolla Suomen yli on kulkenut useita sadealueita ja lisää on tulossa. Torstain vastaisen yön ja torstain aikana seuraava lumipyry voi tuoda maan keskiosaan paikoin jopa 10–15 senttimetriä lisää lunta. Lapissa mitattiin keskiviikkona illalla syystalven tähän asti kylmin lämpötila, yli 30 pakkasastetta. Sää kylmenee loppuviikolla maan eteläosassa asti.

Keskiviikkona illalla Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla on mitattu syystalven toistaiseksi kylmin pakkaslukema. Kello 21.05 mennessä mittarissa on ollut −30,2 astetta.

Alkuviikon sateet ovat tuoneet lunta laajalti maan eteläosaan asti, mutta keskiviikon vastaisen yön eteläisen Suomen vetisempi sade ja lämpöasteet ovat jo vieneet etelän lumia.

Osassa maata tiistain ja keskiviikon välisen yön sateet tulivat kuitenkin lumena. Tiistaiaamusta kello 8 keskiviikkoaamuun kello 8 eniten lunta satoi Sotkamossa ja Puolangalla, 11 senttimetriä. Pudasjärvellä, Juuassa, Kuopiossa, Joensuussa ja Savukoskella lunta tuli 24 tunnissa kymmenen senttimetriä. Viiden senttimetrin tai sen ylittäviin lumikertymiin yllettiin laajalti idässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Keskiviikon suurin lumensyvyys mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 45 senttimetriä.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Lumipyry valtaa alaa torstaiksi – varovasti liikenteessä!

Torstain vastaisena yönä ja torstaina osassa maata on edessä uusi lumipyry. Yön lämpötilat ovat lounaan ja etelän 0–5 plusasteesta Itä- ja Pohjois-Lapin paikoin 20–30 pakkasasteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Myöhään keskiviikkona illalla lännestä leviää jo seuraava sadealue läntisimpään Suomeen. Sade alkaa lumena ja etenee vähitellen yön aikana maan keskiosan yli itään. Suunnilleen Vaasa–Ilomantsi-linjan eteläpuolella sade muuttuu ainakin väliaikaisesti lumen jäljessä vedeksi, ensin illalla ja yöllä lännessä ja sitten torstaina idässä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Tuuli voimistuu torstaina maan etelä- ja keskiosassa, joten lumi tulee pyryttämällä. Ajokeli on lumisateen alueella huono tai erittäin huono.

– Torstain aikana maan keskiosassa, etenkin Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan välillä, voi sataa lunta paikoin reilut 15 senttimetriä. Paikoin runsaskin lumisade ulottuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosaan asti. Laajemmin maan keskiosassa lunta tulee arviolta 5–10 senttimetriä ja Satakunnassa sekä monin paikoin Pirkanmaalla pari senttimetriä. Pohjoisessa sataa vain paikoin vähän lunta, Anna Latvala ennustaa.

Lumikertymäennuste 25.11.2021
Lumikertymäarvio torstaille 25.11.2021.

Myös eteläisessä Suomessa tulee torstaina sateita.

– Sadealue on kuitenkin etelässä kapea ja liikkuu melko nopeasti. Sade alkaa etelän sisämaassa monin paikoin lumena ja muuttuu vesisateeksi. Torstaina aamupuolella sadealue väistyy jo kaakostakin, mutta päivällä voi etelässä tulla vielä sadekuuroja.

Päivälämpötila on torstaina etelässä 3–6 plusastetta ja maan keskiosassa Vaasa–Ilomantsi-linjan eteläpuolella ylimmillään 0–4 plusastetta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 5–10 pakkasastetta sekä Lapissa enimmäkseen 8–18 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa ollaan 20 pakkasasteen molemmin puolin.

Katso videolta lumi- ja vesisateiden ennuste!

Tuuli heikkenee torstaina illalla. Torstaina iltaa kohti Suomenlahdelle leviää sadealue, joka viistää etelärannikkoa. Sade alkaa vetenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstai-illan ja perjantain vastaisen yön kuluessa sade muuttuu rännäksi tai lumeksi. Myös maan länsiosaan voi levitä mereltä lumikuuroja, mutta ne jäänevät selvästi paikallisemmiksi, Anna Latvala sanoo.

Perjantain vastaisena yönä lämpötila laskee nollan tuntumaan etelärannikolla, etelän sisämaassa on pari pakkasastetta. Maan keskiosassa on laajalti 5–10 pakkasastetta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan 10 pakkasasteen vaiheilla ja Lapissa 10–20 pakkasasteessa, mikäli sää pysyy siellä pilvisenä.

Loppuviikolla sää kylmenee – viikonlopun lumisateiden ennuste vielä epävarma

Perjantaina jokunen lumikuuro tulee vielä pitkin maata, mutta yleisesti sää muuttuu poutaisemmaksi. Pilvipeite rakoilee.

Perjantaiksi sää kylmenee.

– Lämpötila laskee viikon lopulla pakkaselle lähes koko maassa, lähinnä paikoin lounaissaaristossa voidaan olla päivisin nollan tienoilla, Anna Latvala kertoo.

Päivälämpötilat ovat perjantaina etelässä enimmäkseen 1–5 pakkasastetta ja maan keskiosassa 2–8 pakkasastetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Meri-Lapissa ollaan 6–12 pakkasasteessa, muualla Lapissa on 10–20 pakkasastetta.

Lauantain vastaisena yönä etelässä on jo 5–10 pakkasastetta, maan keskiosassa 5–15 pakkasastetta ja pohjoisessa 15–25 pakkasastetta.

Kaamos alkaa pohjoisimmassa Suomessa.
Kaamos on alkamassa pohjoisimmassa Lapissa. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, 21.11.2021

Tämän hetken ennusteen mukaan loppuviikon päivistä poutaisin on lauantai.

– Pilvipeite rakoilee, joten osassa maata voi olla välillä aurinkoistakin. Lauantai on siis pakkaspäivä etelää myöten.

Lappiin on tulossa loppuviikollakin kylmiä öitä.

– Jos pilvipeite rakoilee heikkotuulisena yönä sopivasti, Lapissa lämpötila voi laskea viikonloppuna paikoin jälleen jopa −30 asteen lähettyville ja etelässä paikoin −10 asteen vaiheille.

Sunnuntaina Suomen eteläpuolitse kulkee matalapaine, jonka tarkka reitti on vielä epävarma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelästä saattaa nousta Suomen eteläosaan lumisateita. Kylmä ilmamassa, sula meri ja idänpuoleinen tuuli luovat mahdollisuuden paikoin sakeaankin lumisateeseen etelärannikon tuntumassa. Paljon riippuu kuitenkin tuulen suunnasta ja matalapaineen reitistä. Myös Lapissa voi sataa paikoin hieman lunta. Sunnuntaina luvassa on edelleen kylmää pakkassäätä koko maahan, Anna Latvala sanoo.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste näyttää kylmää jaksoa: Jopa −30 astetta – miten edetään kohti joulua?

24.11.2021 kello 21.10: Lisätty syystalven tähän asti kylmimmän lämpötilan tiedot sekä päivitetty ennustetta.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 24.11.2021 klo 21.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat