Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste näyttää kylmää jaksoa: Jopa −30 astetta – miten edetään kohti joulua?
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste näyttää kylmää jaksoa: Jopa −30 astetta – miten edetään kohti joulua?

  Pakkassäätä ja pilkahdus aurinkoa.
  Lämpötilat ovat tällä viikolla osassa maata ajoittain 20–30 pakkasasteen lukemissa. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tätä ja ensi viikkoa vietetään Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja kylmemmässä säässä. Lunta ja pakkasia on luvassa ajoittain maan eteläosaan asti. Lapissa pakkanen voi paukkua jopa 30 pakkasasteen lukemissa. Entä miltä näyttää joulukuun tilanne?

  Alkuviikolla lumisateita on tullut jo paikoin maan eteläosassa asti. Lisää lunta on tulossa viikon edetessä, tosin maan etelä- ja keskiosassa osa viikon sateista on vettä. Lämpötilat ovat laskeneet Lapissa jo paikoin 25–29 pakkasasteen lukemiin.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan tällä ja ensi viikolla on odotettavissa keskimääräistä marraskuun lopun ja joulukuun alun tilannetta kylmempää säätä.

  – Marraskuun loppuosa kuluu nyt talvisissa merkeissä. Päivälämpötila painuu pakkaselle ainakin joiksikin päiviksi etelää myöten. Kuluvalla viikolla sää lauhtuu matalapaineiden yhteydessä hetkeksi ja vettä sataa vähintään maan keskiosassa asti, mutta lumisateet leviävät uusimpien ennusteiden mukaan loppuviikoksi eteläänkin, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lumisadetta Tuusulassa marraskuisena aamuna.
  Lunta on satanut alkuviikolla paikoin maan eteläosassa asti. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 23.11.2021

  Tällä viikolla lumipyryjä ja paikoin paukkupakkasia – jopa 6–10 astetta keskimääräistä kylmempää

  Euroopassa vallitsee tällä viikolla matalapaineen alue, etenkin Euroopan pohjoisosassa ja lännessä.

  – Tämän matalapaineen alueen sekä Pohjois-Atlantin korkeapaineen välistä pääsee purkautumaan kylmää ilmaa pohjoisesta aina Välimeren seudulle asti. Matalapaineiden reitti kulkee suoraan Suomen yli ja myös Suomessa tuuli käy ajoittain pohjoisesta, Anna Latvala sanoo.

  Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa maan etelä- ja keskiosassa 1–4 astetta keskiarvoa kylmempi, pienin poikkeama on etelässä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 4–6 astetta ja Lapissa peräti 6–10 astetta keskimääräistä kylmempää, kylmintä on aivan pohjoisessa.

  – Viikko muuttuu siis osassa maata suorastaan hyytäväksi. Jos viikon lopulla pilvipeite rakoilee sopivasti ja tuuli tyyntyy, Lapissa lämpötila voi paikoin kolkutella jälleen −30 asteen lukemia, Anna Latvala toteaa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Viikon sää on kuitenkin osassa maata vaihtelevaa – myös lauhempia hetkiä on edessä.

  – Viikon puolivälissä sää lauhtuu matalapaineiden yhteydessä väliaikaisesti. Ensimmäinen lauhtuminen tulee jo tiistai-illan ja keskiviikkopäivän välillä. Torstaina etelässä ja lounaassa lämpötila nousee 2–6 plusasteeseen ja maan keskiosassa asti käydään pari astetta plussan puolella.

  Osassa maata lunta voi tulla viikon aikana reilustikin.

  – Suomen keskiosassa on tällä viikolla sateisemman sään alue ja siellä voi torstaina pyryttää lunta paikoin jopa 15 senttimetriä tai enemmänkin. Sateisin alue on tosin melko kapea. Tiistain ja perjantain välillä maan keskiosassa sade vaihtelee lumesta veteen ja takaisin, aivan etelässä sade on perjantaihin asti paljolti vettä. Sää kylmenee uudelleen loppuviikolla. Tämän hetken ennusteen mukaan perjantaista alkaen sateet tulevat lumena, Anna Latvala sanoo.

  Näyttääkin siltä, että maan keskivaiheilla sateita tulisi tällä viikolla ajankohdan keskimääräisiä sademääriä enemmän. Lapissa ja osassa länttä ja etelää sateita tulisi tavanomaista vähemmän.

  Perjantaina ja viikonloppuna lähes koko maassa on tämän hetken ennusteen mukaan päivälläkin pakkasta.

  – Viikonlopun ennuste kuitenkin elää edelleen. Vielä ei ole varmaa, kuinka suurelle alueelle Suomen eteläpuolelta saapuvat lumisateet leviävät.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Suomen lisäksi tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi myös laajalti muualla Euroopassa kaakkoista ja paikoin itäistä Eurooppaa lukuun ottamatta. Länsi-Euroopan lämpötilapoikkeama on 0–4 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan, kaakossa sen sijaan on hieman tavanomaista lämpimämpää.

  Välimeren ympäristössä sää on tällä viikolla keskimääräistä sateisempaa. Osa sateista voi tulla Välimerelläkin paikallisesti lumena.

  Marraskuun 29. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista kylmempää

  Kuunvaihteen viikko on Suomessa edelleen kylmä. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 2–4 astetta keskimääräistä kylmempi ja maan pohjoisosassa 3–5 astetta keskimääräistä kylmempi. Suhteessa keskimääräiseen kylmintä on Käsivarren Lapissa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 plusastetta, paikoin lounaisrannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla 2–6 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti −2…+2 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −6...−2 astetta.

  Tuulen ja pakkasen taidetta kylmän yön jälkeen.
  Tuulen ja pakkasen taidetta kylmän yön jälkeen. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 22.11.2021

  Sademäärä on ensi viikolla kuukausiennusteen perusteella lähellä keskimääräistä.

  – Tavallista kylmemmässä säässä sade tulee todennäköisesti paljolti lumena, ajoittain etelässä asti, Anna Latvala sanoo.

  Norjassa ja Ruotsissa on ensi viikolla lämpöolojen osalta samankaltainen tilanne kuin Suomessa.

  – Kylmä alue ulottuu Fennoskandiasta Keski-Euroopan kautta Välimerelle. Poikkeama on Keski-Euroopassa laajalti 0–4 astetta kylmän puolella. Aivan läntisimmässä Euroopassa, Espanjasta Irlantiin, kylmyys alkaa hellittää ja lämpötila nousee vähän keskiarvon yläpuolelle, Anna Latvala sanoo.

  Euroopan keski- ja kaakkoisosassa on kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla tavallista sateisempaa.

  Miltä näyttää joulukuun tilanne?

  Joulukuun 6. päivä alkavalla viikolla Pohjois-Euroopassa vallitsee todennäköisesti edelleen matalapaine, sen sijaan Atlantin korkeapaine heikkenee.

  – Näyttää siltä, että kylmin tilanne on jo väistynyt. Suomessa ollaan kuukausiennusteen mukaan lähellä ajankohdan keskiarvoja sekä lämpötiloissa että sademäärissä. Jos Pohjois-Euroopassa on matalapainetoimintaa, viikon sisällä sää voi kuitenkin vaihdella päivittäin, sillä usein matalapaineen yhteydessä sää hetkeksi lauhtuu ja sen jäljessä kylmenee jälleen, Anna Latvala pohtii.

  Kuukausiennusteen mukaan 6. joulukuuta alkavalla viikolla Britteinsaarten ympäristössä on hieman keskimääräistä lämpimämpää. Euroopan keskivaiheilla on paikoin vähän tavanomaista sateisempaa.

  Joulukuun 13. päivä alkavalla viikolla sään ennustettavuus heikkenee.

  – Keski-Euroopassa on mahdollisesti korkeapainetta ja sen ansiosta Skandinaviassa voi vallita lauha länsivirtaus, mutta Suomen osalta kuukausiennuste ei näytä lämpimään eikä kylmään suuntaan. Loppuvuodenkaan säätilanteista kuukausiennuste ei anna viitteitä suuntaan eikä toiseen, sillä tilanne on vielä liian epävarma. Joulusta ei siis vielä pysty sanomaan, Anna Latvala toteaa.

  Valkea joulu tilastoissa 1991–2020
  Valkean joulun esiintyvyys tilastoissa 1991–2020.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue myös: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 23.11.2021 klo 15.30

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat