Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sateet jatkuvat, tuuli voimistuu taas loppuviikolla – helteen ystäville huonoja uutisia pitkään
  Uutiset |

  Sateet jatkuvat, tuuli voimistuu taas loppuviikolla – helteen ystäville huonoja uutisia pitkään

  Sadetta, tuulta ja aaltoja autiolla uimarannalla.
  Sää on tällä viikolla ajoittain sateista ja keskimääräistä viileämpää. Arkistokuva: Matti Hietala

  Loppuviikkoa hallitsevat matalapaineet, jotka tuovat sateita ja voimistavat tuulia. Paikoin on liikkeellä ukkosia, mutta ajoittain nähdään myös aurinkoa. Myös ensi viikolle on luvassa sateita ja viileähköä säätä.

  Tänään torstaina sadekuuroja leviää lounaasta maan etelä- ja länsiosaan, illan aikana myös maan keskiosaan. Etelässä ja lännessä voi myös ukkostaa. Poutaisinta torstaina on pohjoisessa. Perjantain vastaisena yönä sateet levittäytyvät itään ja Pohjois-Pohjanmaalle.

  – Maan eteläosassa voi päästä syntymään oma pieni matalapaineen keskuksensa perjantain vastaisena yönä. Se kulkisi perjantaiaamuna maan eteläosan ja aamun sekä päivän aikana maan itäosan yli kohti koillista. Tässä yhteydessä vettä voi tulla etelästä idän poikki jopa 20 mm, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Ennuste perjantaille 3.7.2020.
  Ennuste perjantain 3.7.2020 iltapäivälle. Kuva: Foreca

  Toinen matalapaine liikkuu perjantaina vähitellen lännestä kohti koillista maan pohjoisosan ylle. Sää muuttuu päivällä poutaisemmaksi etelässä ja lännessä, mutta yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia. Ukkonen voi jyrähdellä pohjoisessa sekä etelämpänä kuurosateissa.

  – Etelässä ja maan keskivaiheilla sekä myöhemmin Pohjois-Pohjanmaalla lounaistuuli voimistuu perjantaina, kovat puuskat ovat mahdollisia, toteaa Jenna Salminen.

  Viikonloppuna sadetta ja tuulta

  Lauantaiksi Suomea lähestyy lännestä uusi, kohti itää kulkeva matalapaine sateineen. Ukkonenkin on mahdollista. Puuskainen tuuli voimistuu jälleen etelässä ja maan keskivaiheilla. Pohjoisessa väistyvän matalapaineen yhteydessä tuuli on myös puuskaista ennen seuraavan matalapaineen saapumista.

  Ennuste lauantaille 4.7.2020.
  Ennuste lauantain 4.7.2020 iltapäivälle. Kuva: Foreca

  Sunnuntaina sateita tulee vielä pitkin itää ja pohjoista. Tuuli on puuskaista. Uusia sateita leviää sunnuntaina iltapäivällä lounaasta alkaen etelään sekä maan keskivaiheille. Sateissa voi olla mukana myös ukkosta. Puuskainen tuuli voimistuu tässäkin yhteydessä.

  Viikonlopun aikana merialueilla on olemassa paikallisten myrskypuuskien riski, sisämaassakin paikoin matalapaineiden yhteydessä voimakkaiden puuskien riski. Sunnuntain vastaisena yönä pahimmat puuskat saattavat olla idässä lähemmäs 20 m/s, mutta ennusteet ovat vielä epävarmoja.

  Ennuste sunnuntaille 5.7.2020.
  Ennuste sunnuntain 5.7.2020 iltapäivälle. Kuva: Foreca

  Päivälämpötilat ovat loppuviikolla etelässä ja maan keskivaiheilla poutaisimmilla alueilla 20 asteen vaiheilla, sateisilla alueilla päivälämpötila on 15 asteen tienoilla. Pohjoisessa lämpötilat ovat ylimmillään loppuviikolla enimmäkseen 12–17 astetta, Kainuussa 14–19 astetta ja Lapin pohjoisosassa torstaina sekä paikoin loppuviikolla kymmenen asteen vaiheilla.

  Loppuviikon sademäärät ovat monin paikoin 10–30 mm, runsaiden sateiden alueilla paikoin 30–50 mm.

  Näkyykö lämpöä lomalaisille?

  Myös ensi viikko näyttää Suomessa epävakaiselta. Viikon alussa matalapaineet vaikuttavat todennäköisesti yhä Suomen säähän. Helteitä ei näy tämän hetken ennusteissa ensi viikolle.

  – Sateet ja tuulinen sää saavat jatkoa. Lämpöoloissakaan ei tapahdu suuria muutoksia, ennustaa Jenna Salminen.

  Helteiset ilmat painottuvat ensi viikolla Suomen kaakkois- ja itäpuolelle Venäjälle sekä eteläisempään Eurooppaan. Viikon mittaan Länsi-Euroopasta Keski-Eurooppaan on todennäköisesti voimistumassa korkeapaine, joka ohjaisi sateita yhä pohjoiseen Eurooppaan.

  – Viikon loppupuolella korkeapaine ja poutaisempi sää saattavat kuitenkin ulottua myös tänne pohjoiseenkin, sanoo Jenna Salminen.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Kesäloma edessä? Heinäkuun alun ennuste ei ehkä ilahduta kaikkia

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 2.7. klo 16.46

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa