Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pitkä ennuste: Hyviä uutisia kesäkuun säästä – juhannusviikon yllä uhka
  Uutiset |

  Pitkä ennuste: Hyviä uutisia kesäkuun säästä – juhannusviikon yllä uhka

  Poutainen kesäkuinen päivä Mustasaaressa.
  Tulevan viikon ennusteessa on niin lämpöä, aurinkoa, sateita kuin ukkosiakin. Kuva: Matti Hietala, Mustasaari, kesäkuu 2017

  Kesäkuu on tuoreen kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpi.

  Kesäkuu alkaa paikoin jopa helteisenä. Kuukausiennuste näyttää, että ensi viikon keskilämpötila on Suomessa noin 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi.

  – Ensi viikko alkaa kuivassa korkeapainesäässä ja osassa maata on myös hellettä. Lämpimin ilma on maan länsipuoliskon yllä. Tiistaina korkeapaine alkaa heiketä ja paikoin tulee jo kuurosateita ukkosineen. Viikon puolivälissä matalapaineen alue alkaa vaikuttaa säähän, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Ensi viikon loppupuolen sää onkin hyvin vaihtelevaa: aurinkoa, sateita ja ukkosiakin.

  – Sateita tulee sekä kuuroina että myös yhtenäisempinä sadealueina. Edelleen on kuitenkin melko lämmintä. Maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla on laajalti 20–25 astetta.

  Kesäkuun toisella viikolla Suomen itäpuolelle vahvistuu korkeapaine. Sää jatkuu ennusteen mukaan meillä edelleen tavallista lämpimämpänä. Viikko on myös melko vähäsateinen.

  Millainen on juhannusviikon ennuste?

  Myös juhannusviikko näyttää kokonaisuutena hieman keskimääräistä lämpimämmältä,
  mutta mitä tapahtuu viikon sisällä, on vielä arvoitus.

  – Kuukausiennusteen mukaan korkeapaineen alue painottuisi Pohjois-Atlantille, mikä voisi tarkoittaa ainakin ajoittain viileää pohjoisvirtausta osassa Pohjois-Eurooppaa, ehkä Suomessakin. Ennuste on kuitenkin viikon keskiarvo eikä näytä päivittäistä vaihtelua, joten juhannusviikonlopusta ei voi vielä sanoa tarkemmin. Myös ennusteen epävarmuus alkaa jo kasvaa, toteaa Anna Latvala.

  Tilastojen mukaan juhannuksen keskimääräinen ylin lämpötila on etelässä 20–21 astetta, maan keskiosassa 19–21 astetta sekä pohjoisessa laajalti 15–20 astetta. Aivan Suomi-neidon päälaella sekä Käsivarren kärjessä on juhannuksena keskimäärin alle 15 astetta.

  Kesäkuun viimeiselle viikolle kuukausiennuste näyttää lähellä tavanomaista olevia lämpötiloja.

  – Ajoittaiset viileät kaudet kesäkuussa ovat täysin mahdollisia, mutta keskimäärin kesäkuu on kuitenkin uusimman ennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpi, summaa Anna Latvala.

  Lue seuraavaksi, millainen on kesäkuun sää Suomessa säätilastojen mukaan: Suomen sää kesäkuussa

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 29.5. klo 13.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa