Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pakkanen paukkuu Lapissa – syystalven kylmin lukema nyt −21,6 astetta
  Uutiset |

  Pakkanen paukkuu Lapissa – syystalven kylmin lukema nyt −21,6 astetta

  Pakkasaamu Inarissa Kettujoen rannalla.
  Pakkasaamu Inarissa Kettujoen rannalla. Kuva: Foreca, Inari, 27.11.2020

  Lapissa on mitattu syystalven tähän mennessä kylmin lämpötila.

  Pakkanen on kiristynyt perjantain vastaisena yönä ja perjantaina aamulla etenkin Kittilän, Enontekiön, Sodankylän ja Inarin alueella. Kylmintä on ollut Kittilän Pokassa, missä lämpötila on laskenut −21,6 asteeseen. Tämä on syystalven toistaiseksi kylmin lukema. Enontekiön lentoasemalla on ollut −21,0 astetta.

  – Länsi- ja Pohjois-Lapissa ilma on nyt ollut kylmää ja kuivaa. Lämpötilat jäivät Lapin pilvisellä alueella enimmäkseen alle kymmeneen pakkasasteeseen, mutta pohjoisessa ja lännessä, missä pilviä oli vähemmän, on mitattu yleisesti 10–20 pakkasastetta. Kylmällä alueella myös tuuli oli heikkoa, joten maanpinnan lähellä ilma pääsi rauhassa kylmenemään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lämpötilan lasku on kuitenkin jo taittunut, sillä pilvisyys on alkanut lisääntyä Pohjois- ja Länsi-Lapissa.

  – Tuuli voimistuu ja kääntyy vähitellen puhaltamaan etelälounaasta. Aamun ja päivän aikana kovimmat pakkaset hellittävät. Lähiöinä yhtä kylmät lämpötilat ovat epätodennäköisiä, sillä sää on varsinkin Lapin pohjoisosassa viime yötä tuulisempaa eikä alueella oleva ilmamassakaan ole yhtä kylmää, sanoo Anna Latvala.

  Aiempi syyskauden kylmin lukema oli lähes kuukauden takaa

  Tätä aiempi syyskauden kylmin lämpötila oli lokakuun puolelta lähes kuukauden takaa, kun 31. lokakuuta Enontekiön lentoasemalla mitattiin −20,5 astetta. Marraskuussa lämpötilat ovat olleet ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeampia suuren osan kuukaudesta.

  – Marraskuussa sää on ollut melko pilvinen ja tuulinen, ajoittain Suomeen on virrannut hyvin lauhaa ilmaa. Kylmät yöt ovatkin jääneet marraskuussa vähiin, toteaa Anna Latvala.

  Lue myös: Lämpötilat syöksyssä jopa 10 astetta alaspäin – miten käy etelärannikon “lumikäärmeen”? Kurkkaa ennuste

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 27.11. klo 11.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa